LEDiin vaihto kannattaa

Loistelamppujen vaihtaminen LED-lampuiksi tuo mukanaan energiasäästöjä ja käyttömukavuutta. Ledvance kertoo, mitä lamppujen vaihdossa kannattaa ottaa huomioon.

Loistelamppujen vaihtaminen LED-lampuiksi tuo mukanaan monenlaisia hyötyjä. LEDit parantavat valon laatua ja säästävät energiaa. Ne ovat myös pitkäikäisiä, jolloin lamppujen vaihtoväli on huomattavasti pidempi eikä esimerkiksi ryhmävaihtoja tarvitse tehdä niin usein. Tämä säästää valaistuksen ylläpidon kuluja.

– Lisäksi LED-valot ovat käyttäjäystävällisiä, sillä ne syttyvät kokonaan päälle välittömästi. Niinpä ne ovat ideaali vaihtoehto esimerkiksi liiketunnistimella toimiviin valaistusratkaisuihin, kertoo Ledvancen tuoteasiantuntija __Riku Varjela. __

Oikeat LED-tuotteet kohteen mukaan

LED-lamppujen vaihto on parhaimmillaan helppoa ja vaivatonta. Huomioon tulee kuitenkin ottaa muutamia tärkeitä seikkoja.

Olennaisin kysymys on, millä laajuudella valaistuksen päivittäminen halutaan tehdä. Vaihdetaanko LEDeiksi koko valaisin vai pelkkä lamppu? Jos valaisimet ovat melko uusia ja niillä on vielä teknistä käyttöikää jäljellä, on järkevää vaihtaa pelkkä loisteputki LED-valoputkeksi. Jos valaisimet ovat kuitenkin jo iäkkäitä ja teknisesti hauraita, kannattaa harkita myös koko valaisimen vaihtamista.

Oikeaa tuoteratkaisua pohtiessa tärkeää on selvittää, millaisia tuotteita vanhassa valaistuksessa on käytetty. Kun tiedetään esimerkiksi, minkä tehoisia vanhat loistelamput ovat olleet, voidaan valikoida tarkemmin, mitä kannattaa laittaa tilalle.

– Asiakkaalta kannattaa myös kysyä, onko hän ollut tyytyväinen aikaisempaan valaistukseen ja mihin valoa tilassa tarvitaan, ja valita tuotteet sen mukaan, Varjela toteaa.

Ledvancen tuotevalikoimassa on kolme eri LED-valoputkien tuotesarjaa: Value, Advanced ja Pro. Näistä Pro ja Advanced, eli niin sanotut ylä- ja keskitason LED-valoputket ovat suosituimmat Suomessa. Pro-valoputkella on Advancediin verrattuna hieman pidempi elinikä, siitä tulee hieman enemmän valoa ja siinä on muovipinnoite eli sirpalesuojus.

– Jos kohde on esimerkiksi tavallinen varastotila, voi keskitason Advanced-valoputki riittää hyvin. Kohteisiin, jotka vaativat enemmän valoa tai joissa sirpaleet voivat tuoda ongelmia, suosittelen Pro-sarjaa.

Tarkista LED-valon yhteensopivuus

Kun vanhaa loisteputkilamppua on käytetty elektronisella liitäntälaitteella, on tärkeää varmistaa, että myös uusi LED-lamppu taipuu samaan.

Esimerkiksi T5-loistelamppuja käytetään elektronisella liitäntälaitteella. Kun tällainen loistelamppu vaihdetaan LED-valoputkeen, on selvitettävä sen yhteensopivuus vanhan elektronisen liitäntälaitteen kanssa.

– Jos valoputki ei ole yhteensopiva liitäntälaitteen kanssa, valikoimastamme täytyy valita AC-valoputkivaihtoehto, jonka takia valaisimen johdotus on muokattava LED-valoputkelle sopivaksi, Varjela kertoo.

Verkkotyökalu avuksi

Yhteensopivuuden selvittäminen voi olla haastavaa. Ledvancen TubeFinder-verkkotyökalun avulla Ledvancen LED-valoputkien liitäntälaitteiden yhteensopivuuden voi kuitenkin tarkistaa muutamassa sekunnissa.

– Verkkosivun hakukenttään kirjoitetaan liitäntälaitteen nimi, ja haku antaa vastauksena sille yhteensopivat LED-valoputket. Haku toimii myös toisin päin: jos mielessä on tietty valoputki, jota haluaa käyttää, antaa haku vastaukseksi siihen yhteensopivat liitäntälaitteet, Varjela selventää.

Liitäntälaitteiden sopivuuden voi tarkistaa myös Sähkönumerot.fi-verkkosivulta. Ledvancen kaikille liitäntälaitekäyttöisille tuotteille on tuotesivuille lisätty suorat erikoislinkit yhteensopiviin liitäntälaitteisiin.

Teksti ja kuvat: Ledvance

Ulkovalaistuksen hyötyjä – kysy lisää myyjiltämme!

Turvallisuus. Riittävä valaistus tuo turvaa niin pihoille kuin julkisille paikoillekin, esimerkiksi kaduille, puistoihin ja pysäköintialueille. Hyvin suunniteltu valaistus vähentää pimeiden ja turvattomaksi koettujen alueiden syntymistä.

Viihtyisyys. Turvallisuuden lisäksi ulkovalaistus parantaa viihtyisyyttä. Esimerkiksi pihoilla ja puutarhoissa valaistuksella voi korostaa alueen, istutusten ja rakennusten yksityiskohtia. Valaistus myös pidentää alueen käyttöaikaa keväällä ja syksyllä.

Älykkyys. Yhdistämällä ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmään ja käyttämällä mm. erilaisia liiketunnistimia ja kellokytkimiä varmistat, että valot eivät loista turhaan. Tämä säästää energiaa ja vähentää osaltaan valosaastetta.

Kysy lisää. Ammattitaitoiset tekniset myyjämme ja Onninen Express -myymälöidemme henkilökunta auttavat mielellään ulkovalaistukseen liittyvissä kysymyksissä. Myynnin yhteystiedot löydät täältä. Katso myös lähin Onninen Express -myymälä.

Verkkokauppa mukana matkassa 24/7