Vastuullisuus ja elinkaarinäkökulma ykkösasioita LVI-suunnittelussa
Talotekniikan suunnittelussa on palattu takaisin perusasioihin. Vielä jonkin aikaa sitten mentiin uusi teknologia edellä ja kokeiltiin ties millaisia ratkaisuja. Nyt on tultu takaisin siihen, mikä on tärkeintä, eli kohde suunnitellaan olosuhteet ja toiminta edellä. Tavoitteena on suunnitella pidempikestoisia ja helppokäyttöisiä kohteita.
Selkeä kulttuurimuutos alalla on myös ollut vastuullisuus- ja elinkaarinäkökulman muuttuminen yhä tärkeämmäksi. Alalla ja rakennuttajilla on tarve ja halu olla vastuullisempia, ja esimerkiksi kunnilla on omat hiilineutraaliustavoitteensa. Lähes joka ikisessä hankkeessa otetaankin nykyään huomioon hiilijalanjälki ja tehdään elinkaarivertailuja. Energiantuotannon kannalta ei enää tehdä vakioratkaisuja, vaan lähes kaikissa kohteissa on jotakin energiaa säästävää talotekniikkaa. Jos LVI-suunnitteluun ei panosteta, se näkyy energialaskussa ja siinä, ettei haluttuja energia- ja olosuhdetavoitteita saavuteta.
Muutos on tehnyt myös omasta työstäni entistä mielenkiintoisempaa: työssäni on aito mahdollisuus osallistua kestävämmän yhteiskunnan rakentamiseen.
LVI-suunnittelussa rokkaa nyt yhteistoiminnallisuus. Vanha ”te suunnittelijat, me rakentajat” -ajattelu on historiaa. Talotekniikan suunnittelussa ja toteutuksessa projektia tehdään aina yhdessä. Paras lopputulos saadaan yhteen hiileen puhaltamalla.
Kuka? Vikke Niskanen
Mitä? Suunnittelujohtaja
Missä? Granlund Oy, Helsinki
Teksti: Ida Ijäs
Kuvat: Roope Permanto
Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 3/2021