Oraksen Hydractiva Digital -käsisuihkut testikäytössä K-Kampuksella

K-ryhmän päätoimitaloon asennettiin uudet kotimaiset Oras Hydractiva Digital -käsisuihkut, joiden avulla veden- ja energiankulutuksen säästäminen on helppoa ja hauskaa.

K-ryhmän päätoimitalo K-kampuksen kuntosalin suihkuihin sekä henkilökunnan alakerran pukuhuoneiden suihkuihin vaihdettiin Oras Hydractiva Digital -käsisuihkut marraskuussa 2021. Uusien suihkujen tavoitteena onkin kannustaa K-kampuksen suihkujen käyttäjiä veden- ja energian säästöön.

Suomessa valmistetut Hydractiva Digital -käsisuihkut on suunniteltu mittaamaan veden- ja energiankulutusta reaaliaikaisesti jokaisen suihkukerran aikana ja näin motivoimaan suihkussa kävijää kiinnittämään huomiota omaan kulutukseensa.

Hydractiva Digital -käsisuihkun virtaama- ja lämpötilasensorit mittaavat reaaliaikaisesti kulutusta. Digitaalinen näyttö kertoo suihkun aikana veden- ja energiankulutuksen sekä auttaa seuraamaan suihkun lämpötilaa. Suihkupään tyveen syttyvä vihreä valo ilmaisee kestävän vedenkulutuksen mutta muuttuu punaiseksi, jos kulutus ylittää 40 litraa.

”Veden- ja energiankulutuksen seuraaminen digitaaliselta näytöltä ei pakota lyhentämään suihkuhetkeä, mutta innostaa ja kannustaa kokeilemaan kulutuksen vähentämistä: jos edellisellä suihkukerralla kulutti 40 litraa vettä, pärjäisikö tällä kertaa 30 litralla? Entäpä miten veden lämpötilan viilentäminen parilla asteella vaikuttaisi energiankulutukseen?”, kertoo Oraksen Sales Manager Juhani Lempinen.

Säästöjä ympäristölle ja kukkarolle

Oras Hydractiva Digital -suihkujen reaaliaikaisen palautteen avulla on Oraksen tutkimusten mukaan mahdollista vähentää veden- ja energiankulutusta keskimäärin 22 %. Säästö perustuu heti saatavaan palautteeseen. Harva tietää, että ihminen käyttää päivässä keskimäärin 150 litraa vettä, josta reilusti yli puolet ja kuumasta vedestä suurin osa kuluu juuri suihkussa. Lisäksi rahallisen säästön osalta veden hintaan merkittävämpi on kuumassa vedessä säästetty energia.

”Monelle oma vedenkulutuksen suuruus voi tulla yllätyksenä ja jopa järkytyksenä. Hydractiva Digital -suihkut auttavat tekemään vedenkulutuksen näkyväksi, jolloin moni myös reagoi vähentämällä omaa kulutustaan. Tutkimustemme perusteella esimerkiksi 25–35-vuotiaat kuluttivat eniten vettä suihkussa, mutta tekivät myös isoimman korjausliikkeen, kun näkivät oman kulutuksensa”, Lempinen kertoo.

Ympäristöystävällisyys on Hydractiva Digital -suihkun ydin. Suihkut valmistetaan Länsi-Suomessa Raumalla ja niiden suunnitteluprosessissa kiinnitettiin erityistä huomiota ruiskuvalettujen osien painon alentamiseen. Lisäksi suihkulla on Avainlippu-merkki, ja sen pakkaus on muoviton.

Suihkun asennus on vaivatonta: käsisuihku sopii kaikkiin tavallisiin suihkuletkuihin, ja se asennetaan yksinkertaisesti suihkuletkuun kiinnittämällä.

Suihku tuottaa tarvitsemansa energian veden virtaamasta, eli sen käyttöön ei tarvita paristoja.

Suihkudata talteen

Reaaliaikaisen palautteen lisäksi K-kampuksen yleisiä suihkuja käyttävä voi tarkastella suihkukertojensa kulutusta pitkällä aikavälillä. Hydractiva Digital -käsisuihkut voi liittää Bluetooth-yhteydellä Oraksen Digital Hand Shower -mobiilisovellukseen, josta käyttäjä voi nähdä suihkukohtaiset kulutustietonsa, seurata ja analysoida veden- ja energiankulutustaan pitkällä aikajänteellä, asettaa vedenkulutustavoitteita sekä hyödyntää vedensäästövinkkejä.

Yhteiskäyttöisten suihkujen kulutustietoja voi seurata kuka tahansa. Sovellukseen voi lisätä vaikkapa kaikki yhteisen tilan suihkut tai päättää seurata vain yhtä suihkua, jota käyttää eniten. Kulutustietoja ei ole myöskään pakko tallentaa mobiilisovellukseen jokaisen suihkun yhteydessä. Käsisuihkun sisäiseen muistiin mahtuu 200–300 suihkussa käyntiä, joten tiedot voi tallentaa esimerkiksi kerran viikossa.

Pienillä teoilla suuri vaikutus

K-kampuksen kaltaisten yleisten suihkutilojen lisäksi Oras Hydractiva Digital -käsisuihkut sopivat monenlaiseen tilaan. Tyylikkään muotoilunsa ja käyttömukavuutensa ansiosta ne ovat erinomainen valinta myös esimerkiksi hotellihuoneiden kylpyhuoneisiin. Kotitalouksissa Hydractiva Digital - suihku taas kannustaa jatkuviin arjen ympäristötekoihin.

”Saamassamme palautteessa moni on sanonut kaivanneensa Hydractiva Digital -suihkujen kaltaisia tapoja konkreettisiin arjen ympäristötekoihin. Käsisuihkumme antaa käyttäjilleen mahdollisuuden itse vaikuttaa omaan veden- ja energiankulutukseen”, Lempinen toteaa.

Vettä ja energiaa säästävät suihkut ovat osa myös K-Kampuksen ympäristötekoja. WWF myönsi K-kampukselle marraskuussa 2019 arvostetun Green Office -sertifikaatin. K-kampuksen Green Office -ympäristöohjelman tavoite on pienentää K-kampuksen käyttäjien ympäristöjalanjälkeä, esimerkiksi kierrätyksen, ruokahävikin minimoimisen ja vedenkulutuksen vähentämisen avulla.

K-kampuksella tavoite on myöhemmin keväällä kerätä dataa yhteiskäyttösuihkujen veden- ja energiankulutuksesta sekä saada suihkujen käyttäjiltä palautetta ja kokemuksia uusista suihkuista.

Juttu julkaistu alun perin Onnisen asiakaslehdessä 1/22.

Tutustu Oraksen valikoimaan