Kestävämpi vaihtoehto sementille

Betonin valmistuksessa sideaineena käytettävän sementin tuotannossa syntyy merkittävästi kasvihuonepäästöjä. Betolarin luotsaama jalustatuote pyrkii tuomaan hiilijalanjälkipäästöt alas.

Betonin valmistuksessa käytettävä sementti on yksi rakennusteollisuuden suurimpia hiilidioksidipäästöjen aiheuttajia: koko maailman hiilidioksidipäästöistä jopa kahdeksan prosenttia tulee sementin aiheuttamista päästöistä.

Päästöt ovat kuitenkin minimoitavissa, jos rakennusteollisuus siirtyy käyttämään sementin sijaan vihreämpiä ratkaisuja. Meidän ratkaisumme pulmaan on sementitön Geoprime-betonimassa, jonka sideaine on valmistettu teollisuuden sivuvirtojen ylijäämästä. Jos Geoprimea käytetään betonijalustatuotteissa, tuotteen betonin hiilijalanjälki on jopa 78 prosenttia pienempi kuin silloin, jos käytetään perinteistä sementtibetonimassaa.

Betonimassa ilman sementtiä

Betolarin luotsaaman sementittömän betonimassan takana on vuosien tuotekehitystyö. Olemme tehneet tuotekehitystä tiiviisti yhdessä sekä Onnisen että JA-KO Betonin kanssa, joka valmistaa Geoprime-tuotteet. Yhteistyö on kantanut hedelmää: tuotetestien perusteella Geoprimen tuoteominaisuudet ovat täysin vastaavat tai jopa paremmat kuin perinteisen sementtibetonin ominaisuudet.

Käytännössä Geoprimea voidaan käyttää kaikkiin betonituotteisiin, joissa sementtiäkin käytetään: tuote sopii niin infrabetonituotteisiin, kuten pylväsjalustoihin, kuin esimerkiksi pihalaattojen raaka-aineeksi.

Tulevaisuudessa kaupungistuminen jatkuu ja nykyinen infra ikääntyy. Rakentaminen tuskin vähenee, ja betonia tarvitaan rakentamisessa jatkossakin. Meille Geoprimen kaltaisten kestävien ratkaisujen löytäminen on koko yrityksen toiminnan kulmakivi. Betonille on löydettävä ympäristöystävällisempiä ja vähähiilisempiä vaihtoehtoja, ja Geoprime on yksi ratkaisu ongelmaan.

Haastateltavana asiakkuuspäällikkö Matias Heinänen, Betolar Oyj, Kannonkoski

Onnline KBR Geo -jalustat

Teksti: Pi Mäkilä
Artikkelin pääkuva: Roope Permanto

Lähin Onninen Express -myymälä?
Asiakkaaksi Onniselle