Vaativa saneeraus Torniossa: lyseosta hotelliksi

Tornion ex-lyseosta kehkeytyy luksusluokan Grand Hotel Mustaparta. Korjausrakentamisen projekti toteutetaan vaiheittain, valmista on vuonna 2021.

Juhlasalin katossa roikkuu 30 kristallikruunua. Lukion jumppasali on väistynyt hohdokkaan Ballroomin tieltä.

– Nimessä oleva Grand velvoittaa: hotellissa pitää olla toisenlainen tunnelma ja bling-blingiä, ei ihan niin kuin kotona pyörisi, toteaa torniolainen hotelli- ja ravintolayrittäjä Reijo Angeria.

Angeria on rakennuttamassa yli satavuotiaaseen arvokiinteistöön hotellia, josta osa on jo valmiina. Entisöimistahti on ollut rivakka.

– Saimme lyseorakennukseen hallintaoikeuden heinäkuun ensimmäinen päivä 2018, ja aloitimme heti tyhjennyksen. Muutama urheilujoukkue on ollut kantamassa romua pois.

Saneeraus tehdään suojelukohdetta kunnioittaen

Kiinteistöä on rakennettu kolmessa vaiheessa, samoin etenee saneeraus. Vuonna 1957 valmistuneen laajennusosan saneerauksen vastaanottotarkastus oli kesäkuussa 2019, seuraavaksi kunnostetaan yli 80-vuotias osa ja viimeiseksi vuoden 1910 rakennus.

– Kaupunki on pitänyt kiinteistöstä hyvää huolta. Kouluna se toimi 60 vuotta, mutta rakennus on ollut myös Venäjän kasarmina ja SS-miesten sotasairaalana, kertoo Angeria.

Historiansa vuoksi hotelli on Museoviraston tarkassa syynissä. Myös rakennus- ja paloviranomaiset ovat kohteesta kiinnostuneita.

– Aika taiteilua on ollut. Paloviranomainen voi vaatia välioven muuttamista palo-oveksi, museoviranomaisen mukaan oveen ei saa koskea. Välillä toinen sanoo, että jokin on purettava, ja toisen mielestä ei missään nimessä. Juhlasalin aitioistakin on käyty senttiluokan vääntöä, luettelee Angeria.

Välirauha on saavutettu: gaalaillassa museovirastolaiset nyökyttelivät. Kaikki oli mennyt suunnitellusti. Angeria myöntää ymmärtävänsä, että arvokiinteistöä on kunnioitettava ja sitä on entisöitävä pieteetillä.

Kaikki sähköasennukset uusitaan

Onniselta on hotelliin toimitettu lähinnä sähkötarvikkeita, hieman myös LVI-tuotteita.

Kaapeleita ja johtoteitä, kytkimiä, pistorasioita, atk-verkko tarvikkeineen ja valaistus, luettelee myyntiryhmäpäällikkö Esko Pernu.

Elfin-ketjuun kuuluva JS-Sähköpalvelu Oy hoitaa sähköurakoinnin. Urakoitsija Jani Syväjärven mukaan vanhan suojelukohteen tarkat määräykset tuovat aina omat haasteensa.

– Ykkösvaihe on valmis, edessä on seuraavan vaiheen purkuhommat: muun muassa vanhat kaapeloinnit puretaan pois ja tehdään uudet kaapelireitit. Kakkosvaihe kestänee puolisen vuotta, sinä aikana myös pinnat uusitaan.

Molemmat pitävät paikallista, näkyvää hanketta merkittävänä kohteena. Syväjärven mukaan entinen lyseo on mielenkiintoinen juuri siksi, että se poikkeaa perinteisistä urakoinneista.

Hotellihuoneita entisistä luokkahuoneista

Vaikka kaikki on sujunut hyvin, 30 000-kuutioisessa kompleksissa on tarvittu mietintämyssyäkin. Keskelle hotellia on rakennettu hissi ja 600 neliötä käytäviä on taituroitu bulevardiksi, jonka varrelta löytyvät niin terassiravintola kuin loungebaari.

– On mennyt aikaa, tupakkia ja rahaa. Haasteet käännetään voitoksi, kiteyttää Angeria.

Kakkosvaiheessa rakennetaan tusinan verran saunallisia sviittejä. Yksi huone syntyy yhdestä luokkahuoneesta. Presidenttisviitti on suurin, 123 neliötä: makuu- ja olohuoneen lisäksi on johtoryhmähuone, jonka seinille ovat päässeet kaikki Suomen presidentit.

– Pienin huone on 60 neliötä. Hotelliin on piirretty 73 huonetta, mutta laatu ratkaisee ja suunnitelma elää. Huoneita ei rakenneta varastoon, eikä bulkkiin sorruta.

Hotellista löytyy autenttinen luokkahuonekin, auditoriomainen kemian ja fysiikan luokka hätäsuihkuineen. Tila on kiinnostanut muun muassa luokkakokousten pitäjiä. Rakennukseen tulee myös useita ravintoloita, etunenässä yökerho, joka loihditaan yhteen kolmesta jumppasalista.

– Viimeisessä vaiheessa tehdään lisää huoneita ja kokoustiloja. Kävin Outokummun sihteereiltä kysymässä, millaisia tiloja tarvitaan. Torniossa leipä on tullut teollisuudesta, ja sen myötä täällä on paljon liikematkustajia. Vieressä oleva raja on vahvuus, ja tarjonta lisää kysyntää.

Tornion historia näkyy tulevassa hotellissa

Angerian mukaan Grand Hotel Mustaparta on talo, jolla on tarina. Taustaa ei peitellä: Museoviraston ja paikallisen kameraseuran avulla Tornion historia nostetaan valokuvina seinille. Lisäksi hotellissa järjestetään samalla teemalla yleisöluentoja.

Hotellin nimi taas viittaa historialliseen legendaan Iisakki Mustapartaan, jolla oli iso vaikutus kauppamerenkulun vapautumiseen 1700-luvulla.

Tämän päivän hotelli- ja ravintolalegenda tähtää siihen, että Grand Hotel Mustaparta on täysin valmis 10.9.2021, Angerian syntymäpäivänä. Siitä alkaa uusi, elävä tarina.

Teksti: Tarja Västilä
Kuva: Juho Kuva