Älykodin laitteiden yhteispeli helpottuu

Koteihin on jo sujuvaa ja edullista asentaa älytekniikkaa, mutta valmistajakohtaisten sovellusten viidakko voi monimutkaistaa älykodin tekniikan käyttöä. Valmistajien yhteispeli ja avoimet ratkaisut helpottavat tilannetta.

Schneider Electricin asiantuntija Pauli Kärnä toteaa, että älykodilla voidaan tarkoittaa eri asioita.

– Toisaalta voidaan puhua älykkäistä IoT-laitteista, kuten jääkaapeista tai imureista, toisaalta talotekniikkaan liittyvistä älyratkaisuista. Yhteistä on, että laitteita pystytään ohjaamaan ja automatisoimaan puhelinsovelluksella.

Kärnän mukaan uudiskohteissa ja remonttien yhteydessä ammattilaiset asentavat älykästä talotekniikkaa usein kiinteäksi järjestelmäksi, joka hyödyntää langatonta ohjausta. Toisaalta myös kuluttajat voivat asentaa irrallisia älylaitteita.

– Lähtien yksittäisistä älykkäistä laitteista hintaskaala on muutamista satasista aina kaiken kattaviin kotiautomaatiojärjestelmiin, jolloin hinta voi kavuta kymmeniin tuhansiin. Hinnat ovat tosin laskeneet langattoman tekniikan myötä. Kilpailua on aika paljon, sekin tiputtaa hintoja.

Älytekniikalla saavutetaan energiatehokkuutta ja turvallisuutta

Älytekniikan suurin hyöty on helppokäyttöisyydessä.

– Kuluttaja voi itse ohjailla isompiakin kokonaisuuksia langattomasti. Esimerkiksi kaikki valot saa sammutettua kerralla joko puhelinsovelluksella, puheella tai seinäpainikkeella.

Kärnän mukaan iso energiatehokkuushyöty tulee siitä, jos lämmitystä tai ilmanvaihtoa ohjataan älytekniikan avulla. Energianhallintaan liittyvät ratkaisut kiinnostavat entistä enemmän.

– Turvallisuus lisääntyy, kun kameralla seurataan kodin tapahtumia ja saadaan kuvaa puhelimeen. Kotiin voidaan asentaa lisäksi vaikkapa vesivuotosensorit. Langattoman, älykkään liiketunnistimen keräämä tieto voi ohjata valoja tai lähettää esimerkiksi ilmoituksen puhelimeen.

Hyvää on se, että tänä päivänä kuluttajat voivat älypuhelimillaan muokkailla kotinsa toimintoja omatoimisesti myös ilman ammattilaisen apua.

Älytekniikan trendinä kattava kokonaisuus

Tarjontaa on jo sen verran, että Kärnä neuvoo aluksi ottamaan yhteyttä tukkuliikkeiden, kuten Onnisen, tekniseen myyntiin. Siellä on tietämystä sekä älykkäistä ratkaisuista että tunnetuista valmistajista.

– Trendinä on se, että kokonaisuus määrittelee. Kaikilla valmistajilla on omat sovelluksensa, ja liian monta äppiä voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Tarve on kattavimpiin ratkaisuihin, joissa useita toimintoja saa samalle alustalle. Se helpottaa ammattilaistenkin työtä.

Alalla edelläkävijyyttä on niin kutsuttu Matter, jossa on kyse useiden älylaitevalmistajien välisestä yhteistyöstä. Laitteiden yhteispeli helpottuu ja elinkaaret pitenevät avoimien standardien ansiosta. Schneider Electric on Wiser-ratkaisullaan mukana kehittämässä yhteistyötä.

– Vaikka jokin valmistaja katoaisi markkinoilta, sertifioidut ja avoimet laitteet voidaan todennäköisesti liittää muiden valmistajien alustoihin. Avoimet standardit ovat kaiken keskiössä.

Älytekniikka sopii niin uudiskohteisiin kuin remonttiprojekteihin

Uudisrakentamisessa on kiinnostusta älykoteja kohtaan, mutta Kärnän mukaan toteutus hakee uomiaan. Paljon rakennetaan vielä ilman kiinteästi asennettua älytekniikkaa.

– Valaistus on ykkösenä, seuraavina tulevat lämmitys ja turvalaitteet, viimeisenä mittarointi, esimerkiksi energian- ja vedenkäytön seuranta.

Joskus asunnon myyntiarvo määrää, millaisia älyratkaisuja asennetaan. Muun muassa merenrantakoteihin rakennetaan enemmän älyä kuin muualle.

– Älykodin toteuttaminen ei ole enää niin kallista, etteikö sitä voisi asentaa myös alemman neliöhinnan uudiskohteisiin. Kannattaa ajatella myös modernin tekniikan pitkää aikajännettä.

Kun kohdetta aletaan remontoida, esimerkiksi älykäs valaistuksen ohjaus on helppoa ja edullista toteuttaa. Silloin voi hyödyntää olemassa olevaa kaapelointia ja uusia vain kytkimet esimerkiksi Zigbee-yhteensopivilla valonsäätimillä.

– Älykotijärjestelmän toteuttaminen ei enää vaadi uudisrakentamista tai mittavaa remontointia, vaan mikä tahansa koti voidaan muuttaa älykkääksi.

Älykoti on helppo toteuttaa

Kärnä haluaa romuttaa kaksi myyttiä: älykodit ovat kalliita ja ne ovat vaikeita.

– Toteutus on tehty todella helpoksi. Esimerkiksi älykkäät Wiser-asennuskalusteet voi asentaa suoraan normaaliin kaapelointiin. Kodin sähkökalusteet valokytkimistä, säätimistä ja pistorasioista liiketunnistimiin voidaan korvata älykkäillä ratkaisuilla. Lisäarvo syntyy langattomasta ohjauksesta.

Kärnän mukaan älyratkaisut ovat sähköalan ammattilaisille ja urakoitsijoille mahdollisuus lisämyyntiin. Sähköasentaja voi asennuksen lisäksi tarjota tukea järjestelmän käyttöönottoon.

– Tietenkin on fiksua perehtyä järjestelmään etukäteen. Ohjeita on ja tukkumyyjiltä saa teknistä tukea käyttöönottoon.

Älykoti on tulevaisuuden tekniikkaa

Tulevaisuudessa älytyöt lisääntyvät entisestään. Alan kehitys on vauhdissa, markkina kasvaa ja tuoteinnovaatioita tulee lisää.

– Osaajille on tarvetta. Niillä sähkäreillä, jotka osaavat tarjota palvelua kuluttajille, on ässiä hihassa. Se on sekä hyvää asiakaspalvelua että hyvää bisnestä. Jos sähköalan ammattilaiset eivät ole mukana, tee se itse -ratkaisut ja rautakauppapuoli vievät koko bisneksen.

Älyratkaisut tarjoavat sähköalan ammattilaisille mahdollisuuden lisämyyntiin.

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 6/2021