Asiantuntija vastaa: Asentajan työergonomia

Mikä on paras tapa pitää kroppa kunnossa LVISK-asentajan fyysisesti vaativassa ammatissa, Työterveyslaitoksen asiantuntija Mika Nyberg?

Mitkä ovat tyypillisiä LVISK-asentajan tuki- ja liikuntaelinten kuormitustekijöitä?

Asentajan työ on monipuolisesti kuormittavaa. Työmaalla käsitellään päivittäin painavia taakkoja ja työskennellään yksipuolisissa sekä usein epämukavissa työasennoissa. Hengitys- ja verenkiertoelimistö saattavat joutua koville. Ahtaissa tiloissa työskentely vaatii kiertyneitä ja kumaria selän asentoja. Polvi- tai kyykkyasennoissa jalka- ja lonkkaniveliin tulee kuormitusta. Yksipuolinen työ kasvattaa riskejä tuki- ja liikuntaelimistön vaivoille.

Miten LVISK-asentaja voi ennaltaehkäistä mahdollisia vaivoja?

Asentajan työn luonnetta ei voi täysin muuttaa, mutta työergonomiaa voi parantaa sisällyttämällä päivään mahdollisimman vaihtelevia työtehtäviä. On myös hyvä muistaa suunnitella etukäteen, miten tarvikkeet ja työvälineet saadaan asennuskohteeseen ja tarvitaanko esimerkiksi työtasoja. Pienilläkin tauoilla on merkitystä.

Omasta toimintakyvystä huolehtiminen on suotavaa. Lihastemme ja niveltemme kunto edellyttää liikettä ja kuormitusta. Esimerkiksi kävely tai muu palauttava ja rauhallinen kestävyysliikunta työpäivän jälkeen voi auttaa jaksamaan, vaikka olisikin fyysisesti väsynyt.

Mikä merkitys työergonomialle on asentajan työkaluilla, työvaatteilla ja työvarusteilla?

Mitä henkilökohtaisempi työkalu, sitä suurempi merkitys on sen ergonomialla. Hyvillä työkaluilla voi työskennellä oikeissa asennoissa, ja lopputulos on parempi. Urakkatyössä esimerkiksi parempitehoisella ruuvinvääntimellä työskentely on sujuvampaa, kun asentajan ei tarvitse painaa työkalua liikaa eikä rasittaa kehoaan. Työvaatteita ja varusteita valittaessa on tärkeää, että ei yli- tai alisuojata. Valintojen tulee perustua riskienarviointiin. Asentajan työvaatteiden ja -varusteiden pitäisi olla istuvia ja sopivia. Vaatteiden tulee joustaa, kun joudutaan kurottelemaan. Turvalliset työhanskat ovat sopivat ja pitävät.

Tiesitkö? Joustavat ja sopivat työvarusteet parantavat asentajan työergonomiaa.

Jos asentajalle tulee lihas- tai niveloireita, onko parasta levätä, lääkitä vai liikkua?

Kaikkia näitä tarpeen mukaan, mutta tärkeintä on kuitenkin ennaltaehkäisy. Jos tulee vaikka olkapääkipuja, on hyvä selvittää niiden syyt. Johtuvatko kivut esimerkiksi työasennoista ja voiko niitä muuttaa? Työterveyshuollosta voi kysyä täsmäohjeita. Kivunhoitoa saatetaan tarvita, mutta sitä on hyvä miettiä yhdessä lääkärin kanssa. Kivunsietomittari on meillä kaikilla erilainen, mutta jos särkyä ei tarpeeksi huomioida, voivat perimmäiset syytä jäädä huomaamatta.

Liikunta sopivassa muodossa on usein tepsivä lääke, jos asentajan työssä kipeytyvä selkä vähän oireilee, mutta sen kanssa vielä pärjää.

Kuka? Mika Nyberg, TtM, tuotepäällikkö, Työterveyslaitos

Teksti: Timo Toiviainen
Kuva: Eino Ansio

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 5/2021

Meiltä kattavasti Ironside- ja PROF-tuotteet

Logotiedosto - tavarantoimittaja - Ironside

Ironside-valikoimasta löydät laadukkaat ja fiksusti hinnoitellut työkalut rakentamiseen ja teollisuuteen. Kaikilla käsityökaluilla on 25 vuoden takuu, ja tuotteet valmistetaan pääosin saksalaisilla tehtailla.

Tutustu Ironside-valikoimaamme

Logotiedosto - tavarantoimittaj -PROF

Valitsemalla PROFin voit olla varma tuotteen hyvästä hinta–laatusuhteesta. Onnisen PROF-valikoimasta saat erilaisten työvälineiden ja kiinnikeiden lisäksi myös huippulaadukkaat työvaatteet.

Tutustu PROF-valikoimaamme

Työvälineet, työvaatteet ja suojaimet ammattilaisille