7 tapaa parantaa pientalon energiatehokkuutta

Energian hinnan raju nousu ja huoli energian riittävyydestä ovat saaneet aikaan ennennäkemättömän buumin energiatehokkaan talotekniikan kysynnässä. Uusi tekniikka tarjoaa tehokkaita keinoja energialaskun kasvun hillitsemiseen.

Onnisen myyntijohtaja Ilkka Viita sanoo, että kovin kysyntä on kohdistunut aurinkosähköjärjestelmiin, mutta myös lämpöpumppuratkaisuja toimitetaan kiihtyvään tahtiin.

–Ilma-vesilämpöpumpuissa buumi on jatkunut jo pitkään, mutta nyt niiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti. Kappalemääräisesti niitä toimitetaan jo huomattavasti enemmän kuin maalämpöpumppuja. Myös poistoilmalämpöpumppujen kysyntä on kovassa kasvussa.

Viita arvioi, että energiatehokkaan talotekniikan buumi jatkuu vielä pitkään vilkkaana. Kova kysyntä maailmanlaajuisesti on johtanut poikkeuksellisen pitkiin toimitusaikoihin.

7 kysymystä pientalon energiatehokkuudesta

1.Millaiseen pientaloon maalämpö on kustannustehokas lämmitysjärjestelmä?

Ilma-vesilämpöpumput ja poistoilmalämpöpumput ovat nousseet viime vuosina maalämmön rinnalle varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi. Kaikki kolme ratkaisua edellyttävät, että talossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

Kohteeseen sopivan järjestelmän valintaan vaikuttavat esimerkiksi lämmitettävän talon koko, kulutuksen määrä ja sijainti. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä isompi talo ja mitä pohjoisempana se sijaitsee, niin silloin maalämpö saattaa olla pitkällä aikavälillä paras vaihtoehto. Toki maalämpö voi olla kannattava vaihtoehto etelämmässäkin. Kaupungeissa sen käyttöönottoa voivat kuitenkin hidastaa pienet tontit ja muut lämpökaivojen porausta rajoittavat tekijät.

2.Mitkä ovat maalämmön keskeiset edut, entä ilma-vesilämpöpumpun?

Talon huipputeholle mitoitettu maalämpöpumppu pystyy tuottamaan lämmitys- ja käyttöveden vuoden ympäri. Järjestelmässä on sisäänrakennettu sähkövastus, jota tarvitaan yleensä vain varalla.

Ilma-vesilämpöpumpun etu ovat maalämpöä selvästi edullisemmat hankintakustannukset, kun maakaivoja ei tarvitse porata. Vastapainona tulevat kuitenkin korkeammat käyttökustannukset.

Ilma-vesilämpöpumppujen tekniikka on kehittynyt vauhdilla. Laitteet pystyvät tuottamaan lämpöä jopa 20–25 asteen pakkasella, mutta ne tarvitsevat edelleenkin rinnalleen täydentävän lämmitysmuodon kovilla pakkasilla. Sama haaste koskee poistoilmalämpöpumppuja.

3.Mitä muita ratkaisuja tulee kyseeseen pientalon lämmitysjärjestelminä?

Kaukolämpö sekä suora ja varaava sähkölämmitys ovat edelleen merkittäviä lämmitysmuotoja isossa osaa suomalaisia pientaloja. Etenkin maaseudulla myös puu, hake ja pelletit ovat tärkeitä lämmönlähteitä. Puulla lämmittäminen on varteenotettava vaihtoehto etenkin silloin, jos materiaalin saa omasta metsästä.

4.Millaisia energiaa säästäviä parannuksia ilmanvaihtojärjestelmään voi tehdä?

Uudet lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtokoneet ovat hyvin energiatehokkaita, sillä ne siirtävät poistoilman lämmön tehokkaasti takaisin tuloilmaan. Ilmanvaihdon lämpöhäviöitä voidaan vähentää myös poistoilmalämpöpumpulla. Se siirtää lämmön tarpeen mukaan tuloilmaan, lämpimään käyttöveteen tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

5.Millä talotekniikan huoltotoimenpiteillä voi parantaa energiatehokkuutta?

Esimerkiksi kodin lämmityslaitteet, kuten lämpöpumput, on syytä huoltaa ja tarkastaa säännöllisin väliajoin, jotta ne toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Lämpöpumpun kennot kannattaa puhdistaa, ja lisäksi ammattilainen voi tarkistaa ilmanvaihdon ja lämmitysjärjestelmän säädöt.

6.Millaiseen rakennukseen aurinkoenergia on kustannustehokas investointi?

Aurinkosähköjärjestelmästä on tullut kannattavampi investointi yhä useampaan kohteeseen, kun sähkön hinta on moninkertaistunut. Näillä sähkön hinnoilla energiaa kannattaa myydä verkkoonkin.

Aurinkopaneelit sopivat lähes kaikkiin kiinteistöihin ja etenkin sähkölämmitteisiin taloihin, jos kattopinta-alaa riittää ja paneelit on mahdollista asentaa kohti aurinkoa.

Aurinkosähkö toimii hyvin yhteen myös lämpöpumppujen kanssa, sillä omalla energiantuotannolla voidaan kattaa iso osa lämpöpumppujen käyttämästä sähköstä. Silloin voi puhua jo lähes nollaenergiatalosta, joka tuottaa energiaa yhtä paljon kuin kuluttaa. Toki on muistettava, että talviaikaan aurinkopaneelit eivät juuri tuota sähköä Suomen leveysasteilla. Kesäkuukausina sitä vastaavasti riittää yleensä myyntiin asti.

7.Miten suoralla sähköllä lämpiävän talon energiatehokkuutta voi parantaa?

Saneeraus vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään ei ole usein taloudellisesti kannattavaa, mutta sähkölämmitteisessäkin talossa energiaa voi säästää monilla tavoilla.

Yksi tehokkaimmista tavoista on ilmalämpöpumppu. Laadukkaammat laitteet ovat nykyisin hämmentävän tehokkaita, sillä ne puskevat lämpöä kovalla pakkasellakin. Itsekin olen havainnut tämän omassa talossani, johon on asennettu ilmalämpöpumput sekä ylä- että alakertaan. Niiden lisäksi pääosin lisälämmityksenä on riittänyt varaava takka muutamia vuoden kylmimpiä päiviä lukuun ottamatta.

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 5/2022

Teksti: Matti Remes

Lue energiatehokkaista ratkaisuista