Kotimaiset Salo-aurinkopaneelit valmistetaan Salossa

Solar Finland valmistaa aurinkopaneeleja Salossa ja on alansa edelläkävijä vastuullisuuteen ja laatuun liittyvissä asioissa. Automatisoitu tuotantolinjasto syntyi oman kehitystyön tuloksena.

Salon Astrum-keskuksessa pyörii automatisoitu tuotantolinjasto, josta valmistuvia tuotteita ei tehdä missään muualla Suomessa. Tämä on Solar Finland -konserniin kuuluvan Salo Tech Oy:n aurinkopaneeleja valmistava tehdas, joka kuuluu kansainvälisestikin alansa parhaimmistoon. Siinä missä maailman aurinkopaneeleista paljon valmistetaan käsityövaltaisissa tehtaissa Aasiassa, Salossa suurimman osan työstä hoitavat teollisuusrobotit. Solar Finlandin myyntijohtaja Anu Areva esittelee syystäkin ylpeänä yrityksen itsensä kehittämää linjastoa.

– Robotiikan ansiosta aurinkopaneelit valmistuvat tehokkaasti ja virheettömästi. Myös kotimaisten tuotteiden hinta saadaan näin vertailukelpoiseksi tuontipaneeleiden kanssa.

Itse kehitetty tuotantolinjasto

Arevan perheyritys aloitti aurinkopaneeleiden myynnin jo 1970-luvun lopulla. Omalla tuotemerkillä varustettujen paneeleiden maahantuonti käynnistyi 2010-luvulla.

– Aurinkoenergiamarkkinoiden kasvaessa huomasimme kuitenkin, että Aasiassa valmistettujen paneeleiden laatu heikkeni. Korkean laadun varmistamiseksi päätimme aloittaa valmistuksen itse, Anu Areva kertoo.

Tuotantotilat löytyivät aikoinaan Saloran, Nokian ja Microsoftin käytössä olleesta kiinteistöstä, ja ensimmäinen Kiinasta hankittu tuotantolinjasto käynnistyi vuonna 2015.

– Pian kävi ilmi, että puolittain automatisoidussa tuotannossa tarvittiin edelleen paljon käsityötä. Se vaikeutti tuotannon pitämistä tasalaatuisena.

Yritys päätti kehittää itse uuden tuotantolinjaston. Sen kehittämisestä vastasivat yrityksen omat tuotekehittäjät, jotka olivat työskennelleet aiemmin Microsoftin sulkemassa matkapuhelintehtaassa Salossa.

Vuonna 2019 käynnistynyt 100 megawatin linjasto suunniteltiin niin, että tuotantotiloja ei tarvinnut muuttaa puhdastiloiksi. Aurinkopaneelien valmistus tapahtuu suljetussa prosessissa, mihin ilman kosteusvaihtelut ja pölyhiukkaset eivät pääse vaikuttamaan.

¬– Tuotannon suunnittelussa on ollut tärkeintä, että aurinkopaneelin hauras sydän eli kenno saadaan pysymään ehjänä kaikki tuotannon vaiheet, kunnes se saa laminoinnissa kuoret ympärilleen.

Suomen oloja kestäviä aurinkopaneeleita

Aurinkopaneelien tuotannon alussa lasilevyt ladataan linjastolle odottamaan piikennoja, jotka juotetaan johtimilla yhteen 10–12 kennon riveihin.

– Käytämme juotoksissa johtimia, jotka ovat yli 80-prosenttista kuparia. Pehmeämpi juotoslanka kestää vääntämistä ja painetta paremmin kuin alumiini- tai lyijypohjainen juotoslanka, Areva huomauttaa.

Juotoksen joustaminen on tärkeää Suomen kaltaisissa ankarissa sääoloissa, sillä paneeleiden on kestettävä esimerkiksi lumikuormia. Tästä syystä Salo-aurinkopaneelien kehyksenä käytetään myös tavanomaista paksumpia 40 millimetrin alumiinikehyksiä. Ne valmistaa alajärveläinen Mäkelä Alu Ruotsista ja Norjasta tulevasta alumiinista.

Linjaston lopussa jokainen paneeli käy läpi perusteellisten testauksen. Kennojen kunto tarkastetaan elektroluminenssi-kuvauksella, jolla nähdään pienimmätkin poikkeamat. IV-käyrän mittauksella varmistetaan puolestaan paneelien tehot.

Vastuullisuus kaikki kaikessa

Vastuullisuuden merkitys Solar Finlandille nousee korostetusti esille tehdaskierroksella. Valmistukseen tarvittava sähkö saadaan pitkälti omasta aurinkovoimalasta talon katolta. Tuotannosta yli jäävät materiaalit kierrätetään tehokkaasti.

Anu Areva sanoo, että vastuullisuuden periaatteisiin kuuluvat myös laadukkaat materiaalit ja raaka-aineiden tuotantoketjun tarkka seuranta. Tästä syystä yritys on siirtynyt käyttämään yksikidepiitä, joka on laadultaan tasaisempaa kuin edullisempi monikidepii. Lisäksi yksikidepiin tuotantoketju voidaan jäljittää helpommin ja varmistaa näin esimerkiksi työntekijöiden oikeuksien toteutuminen.

Salossa valmistettujen kennojen piikiekot valmistetaan Thaimaassa, Taiwanissa, Kiinassa ja Ranskassa. Paneelilasi tulee Saksasta. Arevan mukaan aurinkoenergia-ala muuttuu vauhdilla, kun esimerkiksi paneelien komponentteihin etsitään uusia valmistusmateriaaleja. Myös paneelien koko kasvaa jatkuvasti.

– Meidän on oltava koko ajan askel edellä muita. Se pitää meidät virkeänä.
Aurinkopaneeleiden valmistuksen ohella Solar Finland -konserni valmistaa paneeleiden automatisoituja tuotantolinjoja vientimarkkinoille. Palveluvalikoimaan kuuluvat myös aurinkovoimaloiden kokonaisvaltainen suunnittelu ja rakentaminen.

– Toiminnan laajuus tekee meistä maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen yhtiön. Haluamme olla mukana viemässä toimialaa eteenpäin kehittämällä uusia toimintamalleja ja innovaatioita, Areva korostaa.

Meitä yhdistävät Onnisen kanssa suomalaisuutta, laatua ja vastuullisuutta korostavat arvot

Tiivistä yhteistyötä Onnisen kanssa

Onnisen kanssa Solar Finland tekee tiivistä yhteistyötä kahdella tavalla. Onninen on toimittanut suurimman osan aurinkopaneelien tuotantolinjastoon tarvittavista sähköteknisistä laitteista ja tarvikkeista.
Onninen myös myy Solar Finlandin SALO-aurinkopaneeleja.

– Meitä yhdistävät Onnisen kanssa suomalaisuutta, laatua ja vastuullisuutta korostavat arvot, Anu Areva toteaa yritysten kumppanuudesta.

Teksti: Matti Remes
Kuvat: Ville Rinne

Juttu on julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 6/2021