Kurjenlinna vaihtoi lämpöpumppuihin

Kurjenlinnan vanha sairaala-alue on saanut ansaitsemansa kauneuskäsittelyn. Tärkeä osa jättiremonttia oli kaukolämmön vaihtaminen maalämpöön ja vesi-ilmalämpöpumppuihin.

Kurjenlinnan 2,7 hehtaarin alue ja sen vanhat rakennukset muodostavat rakennustaiteellisesti ja sosiaalihistoriallisesti ainutlaatuisen kokonaisuuden, joka on olennainen osa itäisen Turun kaupunkikuvaa. Kurjenlinnan rakennukset on merkitty kaupungin yleiskaavassa säilytettäviksi kohteiksi.

Turkulainen kiinteistöyhtiö Vuokrakartio Oy osti Kurjenlinnan Turun kaupungilta vuonna 2017. Turun keskustan tuntumassa, Kaskentien, Uudenmaantien ja Kupittaan Citymarketin rajaamalla alueella sijaitseva kokonaisuus oli tuolloin nähnyt parempiakin päiviä. Alun perin köyhäintaloksi 1800-luvulla rakennettu Kurjenlinna läpikävi totaalisen päivityksen.

– Vain tiilet ovat samat vanhat, kuittaa toimitusjohtaja Niko Lappalainen Kiinteistökartio Oy:stä.

Kurjenlinna lämpenee ja viilenee energiatehokkaasti

Itse päärakennuksen ja kolmen muun rakennuksen saneeraus alkoi vuonna 2018, ja valmista tuli vuoden 2020 lopussa. Uudessa uljaassa Kurjenlinnassa on sekä asuntoja että toimistoja, asuntojen osuus on 70 ja toimistotilojen 30 prosenttia. Kaikki ovat vuokrakohteita.

Jo yksistään purkutyöt kohteessa kestivät vuoden tarjoten mielenkiintoisen matkan talotekniikan kehityskulkuun vuosikymmenten vieriessä: alkujaan talo esimerkiksi lämpeni takkojen voimin ja rakennuksen alla kulkivat avoviemärit.

Perusteellisen lämmitysuudistuksen jäljiltä Kurjenlinna lämpiää ja viilenee nyt energiatehokkaasti maalämmöllä ja vesi-ilmalämpöpumpuilla.

Perusteellisen lämmitysuudistuksen jäljiltä Kurjenlinna lämpiää ja viilenee nyt energiatehokkaasti maalämmöllä ja vesi-ilmalämpöpumpuilla. Vuonna 1945 perustetulla Kiinteistökartiolla oli hyvät kokemukset maalämmöstä aikaisemmista kohteista, kertoo Lappalainen.

– Itse asiassa kaikissa kohteissamme olemme halunneet pois kaukolämmöstä, koska se on meidän katsannossa liian fossiilista.

Kurjenlinnassa on monipuolinen hybridijärjestelmä

Ensimmäisen osan järjestelmän toimittajaksi valittiin leppävirtalainen älylämpöyhtiö HögforsGST Oy. Kurjenlinnaan asennettu HybridHEAT-järjestelmä on uuden sukupolven älykäs lämmitys-, jäähdytys- ja ilmanvaihtojärjestelmä, johon kuuluu muun muassa 18 maalämpökaivoa. Lisäksi on useita poistoilmantalteenottopisteitä, joita hyödyntää kolme Dimplex-maalämpöpumppua yhteisteholtaan 350 kW.

– Valmistaja näissä kaikissa on Dimplex, jota käytämme usein myös muissa projekteissa, Lappalainen kertoo. Dimplex on yksi maailman suurimmista lämmityslaitteiden valmistajista.

Vastassa kovaa kalliota

Maalämmön saaminen tontille ei silti ollut ongelmatonta: päärakennuksen alle oli tehty varaus maanalaiselle tunnelille, joten optimaalisia porauspaikkoja piti hetki miettiä. Lisäksi talon piha on etupäässä kalliota, joten louhimistöitä oli tehtävä normaalia enemmän.

– Toinen asia oli sitten poranterien kruunujen vaurioituminen, koska maa oli niin kovaa. Kaksi kruunua meni rikki, mutta homma saatiin maaliin.

Maalämpökaivoilla on syvyyttä 300–350 metriä ja toimivuus kovalla tasolla.

– Hyvin toimivat helmikuun pakkasillakin, Lappalainen vahvistaa.

Kurjenlinnan lämmityskustannukset tipahtivat roimasti

Entä millaista euromääräistä säästöä energiatehokkuusremontti on tuonut? Lappalainen on rustannut lukuja:

– Jos talot käyttäisivät suoraa sähköä, lämmityskustannus olisi remontin valmistuttua ollut 226 000 euroa. Uudessa systeemissä kustannus on 58 000 euroa, hän vertailee.

Uusi lämmitys- ja jäähdytysratkaisu starttasi 6. heinäkuuta 2020, joten kokemuksia on kohta kahden vuoden ajalta.

– Säästöä kaukolämpöön verrattuna tulee myös, mutta sitä vertailua on vaikeampi tehdä muun muassa kaukolämmön muuttuvien hintojen takia.

Energiasäästöt remonttilainan lyhentämiseen

Kurjenlinnassa lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän tuomilla säästöillä kuitataan järjestelmää varten otetun lainan lyhennyksiä ilman että asukkaille tulee lisäkuluja.

– Meidän näkökulmasta juuri lämmityksessä on isoimmat mahdollisuudet energiansäästöön. Säästöpotentiaali vain tuppaa olemaan niin suuri, että moni ei sitä heti usko, Lappalainen toteaa.

Onnisen kautta työmaalle saatiin maalämpöpumput, vesi-ilmalämpöpumput, varaajat sekä sähkökattilat.

– Meillä on omatkin yhteydet Dimplexiin, mutta tavaraa tulee Onnisen kautta, kertoo Lappalainen.

Oikeat tuotteet heti valmiina

Onnisen myyntipäällikkö Jonas Lindqvist on ollut Kiinteistökartion ”luottopakki” monessa yhteisessä projektissa ja ymmärsi nytkin kahdesta sanasta, mitä tuotteita projektissa tarvitaan.

– Meillä oli selvät, yhteiset sävelet alusta asti, Lappalainen toteaa.

Jonas Lindqvist on samoilla linjoilla:

– Kiinteistökartion kanssa yhteistyö alkoi jo 2010-luvun alkuvuosina. Ilma-vesilämpöpumpuilla aloitettiin ja siitä on laajennettu.

Erityisesti Kurjenlinnan päärakennusta ympäröivissä kiinteistöissä ilma-vesilämpöpumput ovat isossa roolissa. Lindqvist muistuttaa uusien koneiden vihreydestä:

– Tähän viimeistelyä vailla olevaan uusimpaan kohteeseen sovitetaan 3 kpl 60 kW:n ilma-vesilämpöpumppua. Kylmäaineena käytetään propaania, joka on luonnonkaasu. Näin saadaan hiilijalanjälkeä alas.

Teksti: Sami Anteroinen
Kuvat: Vesa Tyni

Teemana energiansäästö

Lämpöpumput
Kysy lisätietoa myyjältä