19 Kopplingsmateriel

Tillgänglighet
Varumärke
Ursprungsmärkningar
Nya produkter
Märkspänning
Monteringsmetod
Färg
Bredd
Modell/Utförande
Trådarea
Höjd
Form
Lämplig för
Antal enheter
Visa arkiverade produkter

19 Sisäjohtoliittimet

Sähköasennukset vaativat haaroittamista sähkökeskuksissa ja jakorasioissa. Asennuskaapeleiden haaroittamiseen ja kytkentään käytettäviä sähköliittimiä ovat riviliittimet, kytkentäliittimet, haaroitusliittimet ja rasialiittimet sekä maadoitustarvikkeet. Tähän ryhmään kuuluvat myös johtimien merkintätarvikkeet, pistoliittimet sekä johtosarjat.

Maadoitus ja potentiaalintasaus

Maadoituksella tarkoitetaan sähkölaitteen tai muun esineen liittämistä maahan johtimella. Näin saadaan laitteen ja johtimen potentiaalit yhtä suuriksi maan sähkökentän potentiaalin kanssa. Suojamaadoitus on osa sähkölaitteiden vikasuojausmenetelmää, joka perustuu syötön automaattiseen poiskytkentään. Sähkölaitteiden suojamaadoituksen tarkoituksena on rajoittaa vikatapauksissa. Maadoitustarvikkeita ovat sähkökeskuksiin asennettava maadoitusliitin, nollakisko, PE-kisko ja potentiaalintasauskisko. Sähkölaitteiden lisäksi esimerkiksi metallisia vesi- ja ilmastointiputkia liitetään potentiaalintasausjärjestelmään suojajohtimilla sähkökeskuksenkeskuksen suojakiskon kautta. Tähän tarpeeseen käytetään putkistojen maadoitusvanteita ja maadoitusliittimiä.

Jakorasiatarvikkeet

Rasialiittimillä yhdistetään johtimet jakorasioissa tai kojeissa. Tyypillisiä rasialiittimiä ovat kaikille johdintyypeille sopiva vipurasialiitin tai tavallinen rasialiitin jousiliitännällä ilman lukitusvipua, joka sopii yksilankaisille johtimille. Liittimiin on saatavilla DIN-kiskoadaptereita ja jotkin mallit voidaan kiinnittää toisiinsa.

Tästä ryhmästä löytyvät myös korotusrenkaat, nysät, kannet, vedonpoistajat ja muut jakorasioiden lisätarvikkeet. Jakorasiatarvikkeita on saatavilla käytetyimpiin asennuskalustesarjoihin. Halogeenittomasta materiaalista valmistetut asennustarvikkeet muodostavat tulipalotilanteissa vähemmän haitallisia kaasuja.

Riviliittimet

Riviliittimiä käytetään keskuksissa ja kojeissa syöttöjen- ja lähtöjen sekä kaapin oman johdotuksen välissä ja syöttöjen haaroituksissa. Tavallisesti riviliitin kiinnitetään keskuksien DIN-kiskoon, saatavilla on riviliittimiä myös muilla kiinnitystavoilla. Liitintyyppi valitaan johtimen mukaan. Johtimien liitäntätapoja riviliittimeen ovat ruuviliitäntä, jousiliitäntä, pikaliitäntä tai pulttiliitäntä. Riviliittimiä on saatavilla eri väreissä eri käyttökohteisiin sopiviksi. Riviliittimiin saa merkintäkilpiä johtimien nimeämistä ja tunnistamista varten. Riviliittimet ovat pitkäaikainen ja luotettava ratkaisu asennustöissä.

Muut asennus- ja liitostarvikkeet

Pistoliittimillä ja johtosarjoilla saadaan luotua monipuolisia ja muunneltavia sähköasennuksia nopeasti. Asennukset luodaan valmiista komponenteista nopeasti ilman hukkamateriaaleja tai erikoistyökaluja. Valikoimasta löytyy Enston EnstoNet ja Wagon Winsta pistoliitinjärjestelmät.

Johdinmerkit ovat tehokas ja kestävä tapa nimetä ja merkitä kaapeleita asennuskohteessa. Huolellinen merkintä helpottaa kohteen sähköasennusten huoltoa ja muokkausta koko elinkaaren ajan. Kaapelimerkit täyttävät samat asennusvaatimukset kuin kaapelit.

Sisäjohtoliittimet alan johtavilta valmistajilta:

Sisäjohtoliittimet, riviliittimet sekä muut sähköliittimet ja sähköasennustarvikkeet löytyvät Onniselta. Yli 50 Express-myymälän verkosto palvelee ammattilaisasiakkaita ympäri Suomen. Onnisen Verkkokauppa on avoinna vuorokauden ympäri. Mikäli et ole vielä verkkokaupan asiakas, rekisteröidy tästä. Tervetuloa tutustumaan!