Spisfläkt och filter

Tillgänglighet
Varumärke
Ursprungsmärkningar
Hållbarhet
Nya produkter
Reservdel
Visa arkiverade produkter

Liesituulettimet ja liesikuvut

Liesituulettimen tai liesikuvun tehtävä on poistaa keittiössä syntyvä ruuankäry huoneilmasta. Liesikuvulta saatetaan ohjata myös asunnon kosteiden tilojen ilmanvaihtoa. Oikein valittu ja sopivan tehokas liesituuletin tai -kupu on tärkeä osa rakennuksen toimivaa ilmanvaihtoa.

Liesituuletin tai liesikupu ilman omaa moottoria

Sopivan liesituulettimen valitseminen alkaa selvittämällä, onko rakennuksen katolla huippuimuri tai muu puhallin poistamassa liesituulettimelta tulevaa ilmaa. Silloin kohteeseen tarvitaan liesikupu, jossa ei ole omaa moottoria. Ilman omaa moottoria olevassa liesikuvussa on valot, rasvasuodatin ja tehon säätö imurille.

Seuraavaksi pitää selvittää, toimiiko puhallin AC- vai EC-moottorilla ja valita liesikupu sen mukaisesti.

Mikäli talossa on huippuimuri joka poistaa ilmaa myös kylpyhuoneesta, tulee liesikuvussa olla säätöventtiili. Säätöventtiilin avulla myös kosteiden tilojen ilmanvaihtoa voidaan tehostaa liesikuvusta käsin esimerkiksi saunomisen tai suihkun jälkeen.

Pien- ja kerrostaloissa ilmanvaihtoa ei usein ohjata liesikuvusta. Tällöin liesikupu on ilman ohjaimia ja se on kytketty keskitettyyn ilmanvaihtoon.

Omalla moottorilla toimiva liesituuletin

Mikäli rakennuksessa ei ole huippuimuria, valitaan omalla moottorilla toimiva liesituuletin. Liesituuletin voi olla hormiin kytkettävä tai huoneilmaan palauttava.

Hormiin kytkettävän liesituulettimen valinnassa tulee huomioida poistoputken halkaisija sekä mahdolliset mutkat, sillä ne vaikuttavat imutehoon. Mitä suurempi keittiö ja keittotaso on, sitä tehokkaampi tuuletin tarvitaan.

Aktiivihiilisuodattimella varustettu liesituuletin palauttaa ilman takaisin huoneeseen puhdistettuna kärystä.  Aktiivihiilisuodatin on vaihdettava säännöllisesti, jotta sen toimintateho säilyy. Sopiva vaihtoväli on n. 120 käyttötuntia, riippuen tuulettimen käyttömäärästä.

Muita liesituulettimen valinnassa huomioitavia asioita

LVI-suunnitelmat ohjaavat yritysasiakkaiden liesituuletin- ja liesikupuvalintoja. Valmistajan ja mallin voi kuitenkin tarvittaessa vaihtaa, jos korvaava tuote on toiminnaltaan vastaava, ja se hyväksytään korvaamaan alun perin suunniteltu tuote. Saneerauskohteissa taloyhtiöt hyväksyvät ja määrittävät kohteeseen soveltuvat liesituulettimet ja -kuvut yhdessä suunnittelijan kanssa.

Yleisesti on hyvä huomioida, että liesikuvun tai -tuulettimen tulisi olla vähintään yhtä leveä, kuin keittotaso. Liesituulettimen asennuksessa on lisäksi mallista riippumatta huomioitava oikea asennuskorkeus. Yleensä se on 450 – 700 mm liesitasosta. Kaasulieden kanssa minimietäisyys liesitasosta on vähintään 650 mm.

Liesituulettimen malli ja asennustavat

Liesituulettimen asentaa yleensä sähköasentaja. Omalla moottorilla toimivat mallit on kuitenkin usein varustettu pistotulppaliitännällä, jolloin asentamiseen ei välttämättä tarvita sähköasentajaa.

Liesikupu tai -tuuletin voidaan asentaa seinälle tai integroida kaapistoon. Kaapistoon integroitavissa laitteissa on sekä ulosvedettäviä malleja sekä osittain esillä olevia maustekaappimalleja. Näillä saadaan liesikupu tai -tuuletin lähes piiloon.

Liesituulettimen voi kiinnittää myös kattoon, kuten saarekeliesikuvut, tai uppoasentaa sen lieden yläpuolelle kattorakenteisiin. Näiden mallien kanssa pitää huomioida katon korkeus, riittävän tukeva kiinnitys sekä imutehon riittävyys. Kattoon upotettu tuuletin vaatii useasti alaslasketun katon, jottei etäisyys liesitasoon jää liian suureksi.

Laadukas liesituuletin Onniselta

Onnisen liesituuletinvalikoima on laaja ja kattaa se monenlaiset käyttötarpeet ja ulkonäkövaatimukset. Varastovalikoimastamme löytyy yleisimmin käytössä olevat mallit rivitaloihin, pientaloihin ja kerrostaloihin. Onnisen kautta on saatavilla näiden lisäksi myös ajan hermolla olevat design-liesituulettimet jotka sopivat vaativimpiinkin kohteisiin ja erilaisiin sisustustyyleihin.

Onniselta löytyy liesituulettimia ja liesikupuja monilta laadukkailta valmistajilta, kuten Savo Design & Technic, Swegon Casa, Thermex, Franke, Vallox, Cata ja Silverline.

Onniselta löydät liesituulettimien ja liesikupujen lisäksi myös muut ilmanvaihdon asennukseen ja huoltoon liittyvät tarvikkeet, kuten IV-kanavat.

Logga in eller ansök om användarkonto.

Registrera dig