Asiantuntija vastaa: Sähköautojen latausinfra

Kuinka nopeasti sähköautojen latauspisteiden tarve kasvaa Suomessa, Energiateollisuus ry:n asiantuntija Tuukka Heikkilä?

Miten paljon sähkötöitä on luvassa sähköautojen latausinfran rakentamisessa?

Sähköautojen määrä on vuosittain kaksinkertaistunut, joten erityisesti lähivuosina eksponentiaalinen kasvu alkaa toden teolla näkymään. Se tarkoittaa kysynnän nopeaa kasvua myös latausinfran rakentajille. Pidän hyvänä tavoitteena sitä, että jokainen sähköautoilija saisi autonsa lataukseen siellä, mihin auton pysäköi yöksi. Suomessa on esimerkiksi yli miljoona auton lämmitystolppaa, jotka voidaan usein melko pienellä vaivalla varustaa sähköautojen latauspisteiksi.

Suomessa on esimerkiksi yli miljoona auton lämmitystolppaa, jotka voidaan usein melko pienellä vaivalla varustaa sähköautojen latauspisteiksi.

Minne sähköautoja tulee eniten: taajamiin vai maaseudulle?

Sähköautojen latausinfrassa panostetaan nyt taloyhtiöiden kotilataukseen ja suuritehoiseen lataukseen valtateiden varrella. Toisaalta maaseutu on latausinfran suhteen kaupunkeja paremmassa asemassa, sillä kotilataus järjestyy omassa pihassa yleensä hyvin helposti. Myöskään uusien sähköautojen ajokantaman puolesta sähköautoilulle maaseudulla ei ole esteitä.

Mihin osaamiseen sähköurakoitsijan kannattaa näin ollen panostaa?

Älykkääseen lataukseen. Yksinkertaiset latauslaitteet ovat kuin pistorasian asentaisi, mutta latauksen älykkyys ja kuormanohjaustoiminnot ovat varmasti tulevaisuudessa kysyttyjä. Kulutushuippujen välttämisestä hyötyvät kaikki osapuolet, sekä kiinteistö- että sähköverkkoyhtiöt. Uskon, että älykkäiden latausjärjestelmien osaajille tulee olemaan kysyntää.

Riittääkö sähköautoille puhdasta sähköä?

Kyllä riittää. Tällä hetkellä Suomen sähköntuotannosta on hiilineutraalia 85 % ja vuosikymmenen aikana rakentuvien tuotantolaitosten myötä jopa 95 %. Sähköverkot yleisesti ottaen kestävät, vaikka joitakin väliaikaisia pullonkauloja saattaakin tulla. Suomessa on totuttu rakentamaan sähköverkkoa ihmisten tarpeisiin. Hyvä esimerkki tästä ovat lauantai-iltaisin päälle napsahtavat sähkökiukaat, jotka sähköverkko kestää hienosti.

Kuka? Tuukka Heikkilä, asiantuntija, Energiateollisuus ry.

Teksti: Timo Toiviainen
Kuva: Juho Kuva

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 6/2021