Näin valitset sopivan sähköauton latausaseman kotikäyttöön

Hybridi- ja täyssähköautojen suosio kasvaa kovaa vauhtia, mikä on nostanut erityisesti kotilatauspisteiden kysyntää. Ensto Building Systems vastaa yleisimpiin sähköauton kotilataukseen liittyviin kysymyksiin.

1. Miksi sähköauto kannattaa ladata kotona?

Ajallisesti pisimpään auto seisoo vuorokauden aikana yleensä kotipihassa. Kotilataus on siis useimmille helpoin tapa ladata autoa pidemmän aikaa, esimerkiksi yön yli. Sähköauton kotilataus on helppoa ja varmistaa, että akku latautuu riittävästi päivän ajoihin.

2. Mitä pitää ottaa huomioon, jos on miettimässä sähköauton latausaseman hankintaa omakotitaloon?

Ennen latausaseman hankkimista on hyvä selvittää, millainen kodin sähköinfra on ennestään. Onko kodin olemassa oleva sähköverkko mitoitettu riittäväksi sähköauton latausjärjestelmän lisäämiseen ja riittävätkö esimerkiksi sähkönsyöttö ja sulakkeet, vai pitääkö sähköliittymää muokata tai laajentaa latausjärjestelmää varten?

3. Millaisia ominaisuuksia sähköauton latauslaitteessa on hyvä olla?

Kotilataamisen tulee olla helppoa ja ennen kaikkea turvallista. Latauslaitteen pitää kestää aikaa ja olosuhteita. Latausjärjestelmän kannattaa myös olla tarpeeksi älykäs. Ensto-latauslaitteet on suunniteltu ja valmistettu kestämään erilaisia sääolosuhteita. Älykkäissä Ensto-latauslaitteissa on vakio-ominaisuutena paikallinen dynaaminen kuormanhallinta, joka takaa myös latauslaitteen turvallisuuden: älykäs latauspiste säätää lataustehoa kodin muun sähkönkulutuksen mukaan ja varmistaa siten, ettei pääsulake ylikuormitu.

Älykäs latausjärjestelmä tuo siis myös varmuutta: sähköautoilija voi luottaa siihen, että auto on yön aikana latautunut eikä luvassa ole ikäviä yllätyksiä, kuten yöllä palanut sulake. Lisäksi älykkäissä latausjärjestelmissä tulevat mukana laiteohjelmiston päivitykset joko taustajärjestelmänsä tai sovelluksensa kautta. Laitesovellusten päivitykset tarjoavat uusia ominaisuuksia ja pidentävät latauslaitteiden elinikää.

Kotilatauksessa latausmukavuutta tuo myös kiinteästi laitteeseen integroitu latauskaapeli. Kaapelin kunnosta on kuitenkin tärkeää pitää hyvää huolta, sillä jos kaapeliin menee hiekkaa tai vettä, se rikkoutuu helposti ja vaikuttaa näin koko latauslaitteen elinkaareen.

4. Minkä tehoinen latauslaite kotiin kannattaa hankkia?

Tarvittava latauslaitteen teho riippuu pitkälti siitä, millaista autoa on lataamassa. Esimerkiksi ladattavat hybridiautot pärjäävät yleensä 1-vaiheisella latausasemalla. Toisaalta latauslaitetta valitessa kannattaa huomioon ottaa myös tulevaisuuden lataustarpeet. Moni esimerkiksi vaihtaa hybridin jälkeen täyssähköautoon, jossa akut ovat isommat. Omakotitalon latausasemaksi erinomainen ratkaisu on esimerkiksi Ensto One Home, josta löytyy erilaisia tehovaihtoehtoja, sekä Ensto Charger Control -applikaatio, jolla voi ottaa tunnistuksen käyttöön tai muokata laturin tehoja sekä asetuksia tarpeen ja tilanteen mukaan. Syksyllä päivittyvässä Ensto One Home -latauslaitteessa on dynaaminen kuormanhallintaominaisuus. Ensto One Home on varustettu kiinteällä 5 metrin kaapelilla, joka tekee käytöstä helppoa ja nopeaa.

Taloyhtiöille ja jaettuun lataukseen valinta voisi olla Ensto One. Se on helppo, älykäs ja turvallinen latauslaite, joka toimii operoituna kolmannen osapuolen taustajärjestelmän kanssa, koska taloyhtiöissä tarvitaan latureiden ja käyttäjien monitorointia, laskutusta ja etähallintaa. Ensto One on turvallinen alusta yhtiökohtaiseen lataukseen ja helposti skaalautuva vaihtoehto vuosiksi eteenpäin.

5. Mitä latausaseman asennuksessa on tärkeää muistaa?

Suomessa latausaseman asentaa aina koulutettu sähköalan ammattilainen, joka voi myös samalla ohjeistaa latausaseman käyttöön. Sähköalan ammattilainen tekee myös vuosihuoltoja, jotka ovat tärkeitä latausratkaisujen toiminnallisuuden ja kokonaisuuden kannalta.

6. Mistä ammattilainen löytää tietoa Ensto-latausasemien ominaisuuksista ja asentamisesta?


Tietoa Ensto-latausasemista löytyy verkkosivuilta ensto.fi/evc

Teksti ja kuvat: Ensto Building Systems

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 4/22

Sähköauton latausasemat

Sähköautojen latausasemat
Verkkokauppa mukana matkassa 24/7