Ikoninen Senaatintori sai uuden valaistuksen

Senaatintorille asennettiin kaikkiaan 14 uutta valaisinpylvästä helmi-maaliskuussa 2022. Pylväisiin asennetut julkisivuvalaisimet kohottavat toria ympäröivät historialliset rakennukset kauniiksi osaksi kaupunkikuvaa ja luovat vahvaa tunnelmaa.

Helsingin kaupungilla havahduttiin muutama vuosi sitten ongelmaan: vaikka Senaatintori oli yksi Suomen tunnetuimmista ja valokuvatuimmista paikoista, sen 1980-luvulta peräisin oleva valaistus ei ollut enää ajan tasalla.

– Vanhoista elohopealampuista tuli valoa hallitsemattomasti, mikä ei tietenkään ollut tavoite. Tehottomien elohopealamppujen saatavuus myös loppui niin kutsutun hehkulamppudirektiivin myötä, kertoo yksikön päällikkö Olli Markkanen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Helsingin kaupunki järjesti vuonna 2018 avoimen suunnittelukilpailun torin valaistuksesta. Futudesign Oy:n kilpailutyö ”Happy Together” nappasi voiton minimalistisen linjakkaalla muotokielellään. Voittajatyön takana on suunnittelijakolmikko Ilkka Airas, Teemu Seppänen ja Auvo Lindroos.

Senaatintorin valaistus on harkittu kokonaisuus

Voittanut ehdotus edisti Senaatintorille jo aiemmin tehdyn valaistussuunnitelman toteuttamista. Torille haluttiin kokonaan uudet, Futudesignin suunnittelemat pylväät, joihin asennetaan katu- ja torivalaisimet sekä ympäröivien rakennusten julkisivuvalaisimet.

Uudella valaistuksella Senaatintoria halutaan tuoda entistä paremmin esiin nimenomaan kokonaisuutena, kuvailee Markkanen.

– Keskeistä tässä konseptissa ovat modernit ja sulavalinjaiset pylväät, joista korostetaan toria ympäröivien rakennusten julkisivuja valolla.

Pylväiden ulkonäkö todella on viimeisen päälle mietitty, ihan pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Projektinjohtaja Christian Hovilainen Helsingin kaupungilta kertoo kuvaavan esimerkin: joka pylväässä on eräänlainen metallinen kaulus eli rosteripeitelevy, jossa on kaksi ruuvia.

– Teimme yhteistyötä kaupunginmuseon ja rakennusvalvonnan kanssa, jotta peitelevyyn saatiin ruuvit, joissa on juuri oikeanlainen kanta, Hovilainen kertoo.

Pylväät on valmistanut Tehomet Oy, joka tunnetaan Pohjoismaiden suurimpana metallisten ja puisten valaisinpylväiden valmistajana.

LED-valot tuovat Senaatintorille tunnelmaa

Olli Markkanen toteaa, että valon tehtävänä on ”rajata katseiden kohteet” ja luoda Senaatintorille tunnelmaa.

– Helsingin yliopiston päärakennus ja valtioneuvoston talojen julkisivut ovat samanlaisia, joten niiden valaistuksen tuleekin olla identtinen. Aleksanterinkadun julkisivun valaiseminen häikäisemättömästi on se haastavin juttu, kun on kivijalkakauppaa ja ikkunoita, kertaa Markkanen.

Senaatintorilla ei ole historiallisesti vakiintunutta valaistustapaa, vaan valaistus on aina toteutettu aikakaudelle ominaiseen tyyliin. Valot on uusittu noin kolmenkymmenen vuoden välein.

Nyt on koittanut LED-valojen vuoro. Nykyaikaiset LED-valaisimet ovat sen verran pienikokoisia, että myös pylväiden rakenne on kevyempi kuin takavuosina olisi ollut edes mahdollista. Toisaalta pylväiden pitää kuitenkin kestää raitiotien virtajohtimien veto sekä mahdollistaa sähkön tarjoaminen toritapahtumille.

LED-valojen hyötyihin kuuluvat energiatehokkuus, valoteho ja pitkä käyttöikä. Myös erilaiset älykkäät säätömahdollisuudet painavat vaa’assa, kertoo Markkanen.

– Yleensä ajatellaan, että säädämme valon määrää alaspäin ja säästämme näin sähköä, mutta säätövaraa on hyvä olla myös ylöspäin esimerkiksi tapahtumajärjestämisen ja turvallisuusnäkökulmien vuoksi.

Hiilijalanjälki alas

Onninen on Helsingin kaupungin logistiikkakumppani – ja tässä ominaisuudessa yritys on toimittanut Senaatintorille koko tarvittavan valaistuspaketin. Vuonna 2019 solmitun sopimuksen mukaisesti kaupunki tilaa tarvitsemansa suoraan Onniselta.

– Tämä uusi kuvio on toiminut oikein hyvin, toteaa Christian Hovilainen.

Olli Markkanen lisää, että Onninen kykenee tuomaan työmaalle kaiken tarvittavan yhdellä kerralla, jolloin logistiikka yksinkertaistuu – ja hiilijalanjälki saadaan painettua alas.

– Tämä tukee myös meidän Hiilineutraali Helsinki -tavoitettamme.

Myyntipäällikkö Mika Niinimäki Onniselta vahvistaa, että energia- ja ilmastotehokkuus ovat tärkeitä asioita niin logistiikkakumppanuudessa kuin Senaatintorin valaistusuudistuksessakin.

– Etsimme yhdessä uusia, energiatehokkaita ratkaisuja hyvin laajalla rintamalla, Niinimäki toteaa.

Kaupungin ulkovalaisimet vaihtuvat LED-valaisimiksi

Samoihin ilmastotalkoisiin kuuluu myös kaupungin 92 500 ulkovalaisimen vaihtaminen LED-valaisimiksi.

– Toistaiseksi 30 % on LED-valaisimia, mutta tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki, lupaa Markkanen.

Tällä uudistuksella todella on merkitystä, kun pidetään mielessä, että LED-ulkovalaisimien energiankulutus on vain neljännes verrattuna vanhaan ulkovalaisintekniikkaan.

– Senaatintori on tärkeä niin Helsingille kuin Suomellekin. Päätimme, että tämä valaistus tehdään niin hyvin kuin sen vain voi tehdä.

Mika Niinimäki on samoilla linjoilla: Senaatintori on ainutlaatuinen kohde, josta on kunnia-asia pitää hyvää huolta.

– Nyt saatiin loistava valaistusratkaisu, jossa sekä pylväät että valaisimet on suunniteltu tähän kohteeseen.

Teksti: Sami Anteroinen
Kuvat: Roope Permanto

Verkkokauppa mukana matkassa 24/7