Tievalaistus led-aikaan Lohjalla

Led alkaa olla yhä useammassa valaisukohteessa voittava valinta. Lohjalla ledit viritettiin ensimmäisen kerran valtatien varteen. Jo vuodessa kalliimpi hankintahinta maksaa itsensä takaisin energiatehokkuudessa.

Hangon ja Mäntsälän välisellä valtatie 25:llä kulkee tiuhaan tahtiin rekkoja, erikoiskuljetuksia ja työmatkalaisia. Liikenne etenee jouhevasti nyt myös Lohjan Tynninharjulla, jonka tasoliittymän tienoilla ennen etenkin ruuhka-aikoina madeltiin. Se aiheutti tööttäyksiä, turhautumista ja aika ajoin ikäviä onnettomuuksia.

Kun Uudenmaan ELY-keskuksen hanke Lohjanharjun pohjaveden suojaamiseksi ja Lohjan kaupungin toive Tynninharjun eritasoliittymän toteuttamiseksi saatiin yhdistettyä, päästiin syksyllä 2017 vihdoin tuumailuista toimeen. ELY-keskus laati rakennussuunnitelman, jota Lohjan kaupunki ryhtyi rivakasti toteuttamaan. Hankkeen urakoitsijaksi valittiin Graniittirakennus Kallio Oy ja valaistuksen aliurakoitsijaksi N3M Power Oy Ab.

Valaistus on oleellinen osa eritasoliittymän toteutusta

– Suomen synkkä syksy edellyttää hyvää katu- ja tievalaistusta. Autoilijoiden täytyy nähdä niin toisensa kuin suojateitä käyttävät jalankulkijat, pyöräilijät ja mopoilijat. Tynninharjulla lisäksi liikuskelee usein peuroja, taustoittaa Lohjan kaupunkitekniikkapäällikkö Seppo Lötjönen.

Led syrjäytti suunnitellut suurpainenatriumvalaisimet

Tynninharjun eritasoliittymän valaistuksesta suurin osa on Uudenmaan ELY-keskuksen vastuulle kuuluvaa tievalaistusta. Kaupungin kontolla on katuvalaistus, noin neljäsosa kokonaisuudesta.

Vanhaa tasoliittymää valaisivat puupylväisiin asennetut suurpainenatrium-valaisimet. Vielä varhaisessa suunnitelmavaiheessa ELY-keskus kaavaili kaksitehokuristimilla varustettuja suurpainenatriumvalaisimia myös eritasoliittymään. Rakentamisen aikana tilanne kuitenkin muuttui.

– Lähetin Onniselle tarjouspyynnön suurpainenatriumvalaisimista, jalustoista ja pylväistä. Onnisen asiakasvastuupäällikkö Mika Niinimäki ehdotti vaihtoa led-valaisimiin, kertoo N3M Power Oy Ab:n projektipäällikkö Magnus Nordlund.

Muutos tietysti piti perustella Lohjan kaupungille ja Uudenmaan ELY-keskukselle. Suurin syy oli se, että led-pohjaisten ratkaisujen yleistymisen myötä ulkovalaistus on nyt murrosvaiheessa. Valmistajilta ei enää hevin löytynyt suunnitelmissa speksattuja valaisimia.

Onninen toimitti N3M Powerille myös DIALux-ohjelmistolla laaditut laskelmat, jotka todistivat led-valaisimista muodostuvan ratkaisun täyttävän tievalaistukselle asetetut vaatimukset.

Led-valaisimien edut eritasoliittymässä

Valaisimien vaihto tehostaa monin tavoin Tynninharjun eritasoliittymään suunniteltua valaistusta. Turvallisuutta tuo jo valotehon lisääntyminen, mikä auttaa autoilijoita havaitsemaan liikennetilanteita. Oleellista on myös ledien parempi värintoistokyky.

– Suurpainenatriumvalaisimet tuottavat oranssiin vivahtavaa valoa, led-valaisimet puolestaan vaaleampaa ja alkuperäiset värit paremmin toistavaa valoa, Niinimäki selittää.

Energiaa led-valaisimet säästävät 30–40 prosenttia suurpainenatrium-valaisimiin verrattuina. Led-valaisimien hieman kalliimpi hankintahinta saadaan Tynninharjun tapauksessa takaisin jo vuodessa pienentyneen energiankulutuksen myötä.

Myös led-valaisimien pitkäikäisyys ja toimintavarmuus tarkoittavat plussaa taloudenpidossa ja turvallisuudessa.

– Led-valaisimien keskimääräinen käyttöikä katu- ja tievalaistuksessa on noin 100 000 tuntia eli 25 vuotta, Nordlund muistuttaa.

Lohjan kaupunkitekniikkapäällikkö Lötjönen on tyytyväinen Tynninharjun eritasoliittymän valaistuksesta käytyyn keskusteluun.

– Jo aiemmin tehdyn linjauksen mukaan kaupungin kaikki katuvalaistuksen uudiskohteet toteutetaan led-tekniikalla. Nyt pääsimme hyvään lopputulokseen myös valtatien varteen toteutettavan valaistuksen suhteen.

Kun Lohjan kaupunki ja Uudenmaan ELY-keskus olivat hyväksyneet valaistussuunnitelmaan tehdyt muutokset, Onninen toimitti tarvittavat tuotteet kolmessa erässä. Ensin työmaalle tulivat pylväsjalustat, sitten kahdessa erässä törmäysenergiaa sitovat turvapylväät ja kartiopylväät sekä led-valaisimet.

Tynninharjun eritasoliittymä valaistuksessa käytetyt tuotteet:

  • Pylväsjalustoja 122 kpl, Jako-Betoni Oy
  • Turvapylväitä 91 kpl, Tehomet Oy
  • Yksivartisia kartiopylväitä 33 kpl, Tehomet Oy
  • Led-valaisimia 127 kpl, Philips Lighting Oy, nykyään Signify Oy
  • Led-valaisimia toimitettiin Tynninharjuun yhteensä 127 kpl.

Teksti: Vesa Ville Mattila
Kuva: Olli Urpela