Uusilla valaistusratkaisuilla näkyvyyttä ja viihtyisyyttä

Valaistuksella ja sähköratkaisuilla saadaan kustannus- ja energiatehokkuutta sekä näkyvyyttä ja uutta ilmettä.

Valoa riittää, vaikka syksy on alkamassa. Oulun Ruskon K-Citymarketin noin 1 100 uutta valaisinta varmistavat, että tuotteet näkyvät. Kiinteistön valaistus uusittiin kokonaan.

K-kauppiaspariskunta Päivi ja Timo Raja-aho ahertaa vielä tovin remontin keskellä. Noin 7 000 neliön kiinteistö peruskorjataan ja sen yhteyteen rakennetaan liki 3 000 neliön laajennus.

– Isona kohteena K-Citymarket on haastava. Töitä on tehty kahdessa vuorossa: päivällä laajennusosaa ja yöllä saneerausta. Työt aloitettiin jo huhtikuun puolivälissä, ja valmista pitäisi olla lokakuun lopussa, toteaa toimitusjohtaja Ville Hirsso. Elfin-ketjuun kuuluva Sähkö-Hirsso Oy vastaa kohteen sähköurakoinnista.

Kirkkautta ja tunnelmaa uusien valojen avulla

JN Electric Oy on tehnyt sähkösuunnittelun, ja K-Citymarketiin valittiin Purson uusi, modulaarinen SNEP-valaisinsarja. Se soveltuu hyvin kauppa- ja liiketiloihin. Laajasta optiikkavalikoimasta epäsuoran optiikan avulla reuna-alueillekin saatiin tasainen, häikäisemätön valaistus.

Hyllyvälioptiikalla saadaan tuotteet näkyviin energiatehokkaasti ja ilman häikäisyä. Valaisimien valonjakoja, tehokkuutta ja mittoja muuttamalla saatiin luotua erilaisia tiloja.

– Ero entiseen on huomattava: myymälämaailma on kirkastunut. Valaistusta pystyy säätämään, ja kohdevaloilla voi luoda tunnelmaa, kertoo Päivi Raja-aho.

Kauppakäytävällä valaisimet on ripustettu erikokoisiin neliöihin. Jatkuva, integroitava valoviiva luo yhtenäisen ilmeen.

Dali-ohjattujen valaisimien ryhmittelyt tehtiin kaupan tilanjakosuunnitelman mukaisesti. Alueita voidaan muokata ja valotehoa nostaa myös myöhemmin.

Energiatehokkaat ja helposti asennettavat LED-valaisimet

Onnisen teknisen myyjän Tiina Suvannon mukaan myymälätiloissa on tärkeää valaisimien hyvä energiatehokkuus. Siksi K-Citymarketissa käytetään vain LED-valaisimia. Ne oli lastattu lavalle ryhmäpakkaukseen, mikä vähensi jätteen määrää ja nopeutti projektin läpimenoa.

– Kokonaisuuden kannalta luotettavat toimitusajat oikein rytmitettyinä ovat olennaisia projektin sujuvuuden vuoksi.

Vanhat valaisimet purettiin vaiheittain ja toimitettiin kierrätykseen. Yötyönä vaihdetut valaisimet asennettiin kiskojen väliin, ja esivalmisteltujen, pistoliittimellä varustettujen Enstonet-johtosarjojen ansiosta kytkentä sujui rivakasti.

– Tyypillinen plug and play -asennus. Valaisinsarja oli yllättävän asennusystävällinen: kolme miestä rakensi myymälän yleisvalaistuksen yöaikaan muutamassa viikossa, summaa Hirsso.

Muokattava sähköjärjestelmä KNX tuo säästöjä

Kiinteistössä on jo kymmenen vuotta sitten otettu käyttöön ABB:n EIB- eli KNX-ohjausjärjestelmä, jota tarvitsi vain laajentaa valmiiseen väylään keskuksiin tulevilla komponenteilla. Keskuksia on toistakymmentä ympäri rakennusta.

KNX:n avulla uutta ohjauskaapelointia keskusten välille ei tarvittu. Tilanneohjaukset ovat helppoja, kuten toiminnat hyllytys, kauppa auki, kauppa kiinni, siivous, kaikki pois.

– KNX-järjestelmän avulla ohjataan ja himmennetään alueittain Dali-valaisimia ja ohjataan muun muassa pistorasioita sekä kohde- ja mainosvaloja. Järjestelmä voidaan hajauttaa myymälän useisiin keskuksiin. Selkeät ja kustannustehokkaat ohjaukset perustuvat tilanneohjauksiin aikaohjelmin, kertoo Hirsso.

Kaupan varastotiloissa on läsnäolotunnistimet. Valaistukset eivät jää turhaan päälle, mutta helpottavat työntekoa ja tuovat turvaa tiloissa kuljettaessa.

Sähköjärjestelmien muokattavuus on iso etu, sillä KNX mahdollistaa tulevatkin laajennukset esimerkiksi lämmitysten, jäähdytysten ja hälytysten osalta. Se tuo säästöjä kiinteistön elinkaaren aikana.

Myymälä on edelläkävijänä monessa

Myymälä modernisoituu kaikin tavoin. Kylmälaitteissa R404-kylmäaine vaihdettiin hiilidioksidilaitokseen ja energianlähteenä hyödynnetään muun muassa aurinkovoimaa. Aurinkopaneelijärjestelmän energiaa käytetään esimerkiksi kylmälaitteisiin.

– Haluamme olla edelläkävijöitä. Meiltä löytyy myös sähköauton latauspaikkoja. Asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita, mitä kaikkea remontti tuo tullessaan, kertoo Raja-aho.

Modulaarinen Purso SNEP -valaisinsarja

SNEP Mode C asennetaan kattoon, seinään, valaisinripustuskiskoon tai säädettävällä ramppikiinnikkeellä. SNEP Mode CR asennetaan upotettuna, integroituna tai pinta-asennettuna – joko valoviivana tai kohteeseen mitoitettuna valaisinelementtinä. Molemmissa häikäisysuoja/optiikka: ruiskuvalettu PMMA-linssioptiikka, PC-kupuoptiikka (opaali).

Teksti: Tarja Västilä
Kuva: Juho Kuva

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 3/2019