Energiatehokas ilmanvaihtoremontti Hakaniemessä

Laaja ilmanvaihdon rakentaminen osana IV-remonttia tuo helsinkiläisen vuokratalon 44 asunnon asukkaille melkoisesti lisää asumismukavuutta.

Helsingin Hakaniemessä sijaitsevaan puuterinväriseen vuokrataloon tehdään täysremontti elokuun 2021 loppuun mennessä. Vuonna 1936 valmistunut seitsemänkerroksinen rakennus oli kokenut aiemmin osaremontteja. Paljon oli kuitenkin jäljellä alkuperäistä, kun saneeraus alkoi syksyllä 2020.

Kiinteistön sisäpuolinen saneeraus on melkoinen urakka. Kattavan LVIA-saneerauksen (lämpö, vesi, ilmanvaihto ja automaatio) rinnalla taloon vedetään muun muassa uudet sähköt sekä uusitaan keittiö- ja kylpyhuonekalusteet ja pinnat. Vanhasta jää jäljelle vain lämmön runkoputket ja kymmenen vuotta sitten uusitut lämpöpatterit.

IV-remontti rivakasti vauhtiin

– Suurin yllätys tuli vastaan heti alussa, kun kohteessa jouduttiin tekemään mittavat haitta-ainepurut. Purkutyöt valmistuivat joulukuussa eli samaan aikaan, kun meillä olisi pitänyt jo olla pystyhormit valmiina, kohteen LVIA-urakasta vastaavan PCBI Oy:n LVI-työnjohtaja Marko Kesälahti sanoo.

Purkutöiden jälkeen timanttiporarit porasivat putkistoille reiät. PCBI:n LVI-asentaja Tony Grönholm pääsi sen jälkeen työhön kiinni. Hän on vastannut työmaalla kymmenen vuoden kokemuksellaan lähes kaikista ilmanvaihtoasennuksista.

Ensimmäisenä Grönholm rakensi uusiin LVI-hormeihin pystyrungot, jotka tulivat jokseenkin purettujen kivihormien tilalle.

– Kiviaineshormit alkavat ajan saatossa vuotamaan, kun kivi halkeaa, eivätkä saumat pidä, Kesälahti kertoo.

Pystyrungot tehtiin poikkeuksellisesti pitkästä tavarasta eikä elementeistä, kuten nykyään on usein tapana.

Paremmalla ilmanvaihdolla parempaa asumista

Ilmanvaihdon parantaminen on selkeä etu vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella olevissa asunnoissa. Tuloilma tuli aiemmin painovoimaisesti huoneistojen seinissä olevista korvausilmaventtiileistä. Remontin jälkeen kiinteistöön asennettu lämmön talteenottokennolla varustettu keskusilmanvaihtokone tuottaa huoneistoihin suodatettua ja esilämmitettyä tuloilmaa ja vie pois likaisen poistoilman.

Asuntoihin asennetut liesikuvut ovat asukkaille mukava huoneilmaa parantava lisä. Aiemmin keittiöissä oli vain painovoimaiset poistoilmaventtiilit vanhoissa kiviaineshormeissa.

Asumismukavuutta parantaa myös se, että ilmanvaihtokanavissa on jokaisessa putken haarassa äänenvaimennin, joka vaimentaa asunnoista tulevia ääniä niin, etteivät ne kantaudu asunnosta toiseen.

Remontti parantaa merkittävästi kiinteistön energiatehokkuutta.

– Tehokkaalla poistoilman lämmön talteenotolla saadaan talteen 80–90 prosenttia hukkalämmöstä. Se puhalletaan puhtaan ilman kanssa takaisin asuntoihin. Tällä on iso merkitys lämmityskuluihin ja maksaa takaisin osan ilmanvaihtoremontista, Kesälahti sanoo.

Ilmanvaihtoremontti vaatii LVI-asentajan ammattitaitoa

Asentaja Grönholmilla ovat parhaillaan työn alla huoneistokohtaiset kanavoinnit.

– Tämä on tyypillinen peruslinjasaneeraus tämän ikäisessä talossa, Grönholm sanoo työn alla olevassa huoneistossa.

Vaikka suunnittelijan tekemät piirustukset ovat tarkat, on työmaan arki usein hieman toisenlainen.

– Suunnittelija näyttää, mitä mihinkin tarvitaan, mutta asentajan ammattitaitoa on katsoa, miten putki saadaan sopivinta reittiä paikoilleen muun tekniikan kanssa, Kesälahti sanoo.

IV-kone takaa raikkaan sisäilman

Talon vintille on rakennettu IV-konehuone, jonka sisällä on uutuuttaan kiiltävä FläktGroupin IV-kone. Se nostettiin paikalleen osina kattoon puhkaistun reiän läpi.

Koneeseen tulee katolla olevien massiivisten tuloilmakanavien kautta raitista ilmaa raitisilmasuodattimien läpi. Ilma lämmitetään IV-koneen lämmöntalteenottokennossa huoneistoista tulevalla poistoilmalla. Poistoilma, josta lämpö on otettu talteen, johdetaan ulos talon katolle. Tuloilman ja jäteilman kanavat ovat katolla mahdollisimman kaukana toisistaan.

Huoneistoista tuleva ilma ja puhdistettu raitis ilma eivät kohtaa missään vaiheessa lämmöntalteenoton (LTO) ristivirtakennossa olevan solukon sisällä, vaan laitteiston sisällä kulkeva lämmin ilma pelkästään lämmittää raitisilman.

Jos tarvetta on, huoneistoihin johdettavaa tuloilmaa lämmitetään jälkilämmityspatterilla, johon johdetaan lämmönvaihtimesta lämmintä vettä.

– Anturi mittaa, onko huoneisiin johdettava ilma tarpeeksi lämmintä. Jos ei, laitteessa aukeavat venttiilit, jolloin lämmin vesi alkaa lämmittää asuntoihin puhallettavaa tuloilmaa jälkilämmityspatterissa. Tuloilman lämpötila on pari astetta viileämpää kuin asuntojen tavoiteltu lämpötila, jolloin talon varsinainen lämmittäminen tapahtuu lämmityspattereilla, Kesälahti kertoo.

Ilmanvaihtoremontissa joustava tavaralogistiikka

Onninen on toimittanut työmaalle halutussa aikataulussa muun muassa kanavatuotteita, äänenvaimentimia, liesikupuja ja huippuimureita. Pienempiä tarpeita varten asentajat ovat hakeneet täydennystä muutaman kilometrin päässä sijaitsevasta Vallilan Onninen Express -myymälästä.

Onnisen kattava myymäläverkosto ja logistiikka on sopinut työmaidemme tarpeisiin. Meillä on siellä omat myyjät, jotka palvelevat meitä hyvin, PCBI Oy:n IV-työnjohtaja Lars Peuravirta sanoo.

Faktaa

• Hakaniementie 9, Helsinki
• Asuntoja: 44 vuokra-asuntoa
• Mitä tehtiin: täysimittainen LVIA-remontti
• Remonttiaika: marraskuu 2020 – elokuu 2021
• Saneerauksen hyödyt: Asukkaille raikkaampi ja terveellisempi huoneilma ja tasaisempi lämpötila. Kiinteistön omistajalle energiatehokas ratkaisu, joka vähentää lämmityskustannuksia.
• Urakoitsija: PCBI Oy

Teksti: Jukka Nortio
Kuvat: Juho Kuva

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 3/21