Rivakka LVI-asentaja ehtii ja osaa

LVI-asentaja Niko Väisänen ahertaa Iisalmessa kerrostaloon ja kahteen rivitaloon jäähdyttimen ilmanottoritilät, WC-istuimet ja vesihanat sekä maalämpöjärjestelmän. Näitä ennen hän saneerasi Kiuruveden jätevedenpuhdistamoa. Nuori mies arvostaa työnsä monipuolisuutta.

Seurantapäivänä LVI-asentaja Niko Väisänen, 26, ahkeroi Iisalmen Putkiasennus Oy:n (IPA) työmaalla Iisalmen Virranpuistossa. Kolmas, 25 huoneiston talo, oli valmistumassa.

Hän asentaa kuusikerroksisen talon joka kerrokseen viisi jäähdyttimen säleikköä. Malli on hänelle vieras, mutta hyvin tehty tuote on ammattilaisen helppo asentaa.

Lisäksi Väisästä työllistää tänä vuonna yhdentoista huoneiston rivitalotyömaa. Sinne hän on jo asentanut pohjaviemärit.

Iso uudiskohde on asentajan suosikki

Tyypillisesti Väisänen puurtaa yhtä isoa urakkakohdetta. Juuri isot kohteet miellyttävät häntä, kun ei tarvitse käyttää aikaa siirtymisiin työmaalta toiselle.

Kun asentaminen ei muiden rakentajien töiden takia onnistu, Väisänen käy asentamassa vaikkapa omakotitaloihin maalämpöpumppuja.

Väisäsen työmaat sijaitsevat pääosin Iisalmessa. On hän silti asentanut putkia esimerkiksi Siilinjärvellä asti, noin 60 kilometriä Iisalmesta.

Pitkä työura IPAssa

Väisänen valmistui LVI-asentajaksi 2014 Iisalmen ammattiopistosta. Hän teki työharjoittelunsa IPAssa, minkä jälkeen IPA halusi nuoren miehen töihinsä, ja Väisänen halusi IPAan.

– Aluksi tein pikkukeikkoja ja opettelin apumiehenä. Vuodenvaihteessa 2016–2017 tein asennuksia IPAn Levin-toimipisteessä, hän kertoo.

Väisänen asuu avopuolisonsa kanssa Kiuruvedellä, jonne on Iisalmesta 37 kilometriä. Yleensä hän tuo kotoaan eväät ja syö ne työmaakopissa. Rivakka mies laskee, että näin työ etenee nopeammin kuin kuppilassa syödessä.

Korona on vaikuttanut Ylä-Savossa putkiasentamiseen siten, että asiakkailla käy lähes aina vain yksi henkilö, maski kasvoilla. Kaupoissa ja ruokapaikoissa käyntejä on karsittu. Työmaakopissa olijoiden määrä on rajattu kuuteen. Väisäsen työmäärään korona ei ole vaikuttanut.

Asentajan täydennystuotteet myymälästä mukaan

Vaikka asennustavarat pyritään saamaan työpaikalle asti, aina jotakin haettavaa ilmaantuu. IPAn putkiremonttien työnjohtaja Kari Sipola kertoo, että täydennystavaroista lähes kaikki löytyy Iisalmen Onninen Expressistä.

– Voin tilata tavarat ennen kello 16 Onniselle, josta ne voi noutaa seuraavana työpäivänä vaikkapa jo ennen kello 7, hän konkretisoi.

Väisänen keräilee tottuneesti hyllyistä tarvitsemansa tuotteet: putkikäyriä ja viemärin muhvipuhdistusyhteitä.

Myymälävastaava Eero Roivainen kehaisee IPA-miesten olevan topakoita, sillä he tietävät, mitä myymälästä tarvitsevat ja palaavat saman tien töihinsä.

Onnisen mobiilisovellus helpottaa tuotteiden keräilyä

Myymälähankintoihin Roivainen tarjoaa fiksua vaihtoehtoa: tuotteiden keräilyyn soveltuvaa Onnisen mobiilisovellusta. Etenkin korona-aikana sen turvallisuus korostuu, kun käyttäjä valitsee tuotteet omalla puhelimellaan.

– Mobiilisovellus on helppokäyttöinen tiskin molemmin puolin. Saat heti myös vahvistuksen ostoksistasi. Kaikki appia käyttävät ovat yksinomaan kehuneet sitä, Roivainen sanoo.

Iisalmen myymälä täyttää lokakuussa viisi vuotta. Roivainen kertoo, että korona on siirtänyt tilauksia verkkoon, ja verkkokauppa kasvaa koko ajan. Verkon suosiota kasvattavat myös hyvät sovelluskokemukset.

Väisäsellekin Roivainen esitteli Onnisen mobiilisovellusta. Väisänen tuumasi sen näyttävän kätevältä, joten hän todennäköisesti latailee sellaisen puhelimeensa hetimmiten.

Suunnittelu tuo tehoa asentajan työntekoon

IPAn varastolle tulee Onniselta yksi iso kuorma joka päivä. Varastolta Väisänen haki kymmenkunta lämminvesivaraajan suojakaukaloa. Ne hän vei rivitalotyömaan varastokonttiin.

– Ovatpahan valmiina, kun palaan lomalta, hän sanoo.

Väisänen piti viikon kalastusloman jo heinäkuussa. Edessä on vielä kaksi lomaviikkoa syksyllä, jolloin nuori mies pääsee lintumetsälle. Neljännen viikon hän lomailee talvella.

Juuri ”Ovatpahan valmiina” on lause, jonka Väisänen lausahtaa useita kertoja. Ammattilainen suunnittelee työnsä siten, että pääsee jatkamaan niitä mahdollisimman sutjakkaasti.

Työpäivän päätteeksi Väisänen vei firman pakettiauton määräaikaishuoltoon.

– Onpahan sitten valmiina, kun palaan lomalta, hän kommentoi.

Iisalmen Putkiasennus Oy

Vuonna 1979 perustettu lämpö-, vesi-, ilma- ja kylmäalalla toimiva urakointiyritys.

Palvelee Ylä-Savossa etenkin teollisuutta, mutta myös muita yrityksiä, kotitalouksia ja taloyhtiöitä.

Vuonna 2020 IPA työllisti 41 henkilöä, liikevaihtoa kertyi 7,1 miljoonaa euroa.

IPAn sisaryhtiö Levin–Kittilän LVI Oy on perustettu 2006. Se hankki viime vuonna seitsemällä henkilöllä 2,4 miljoonan euron liikevaihdon.

Sekä Iisalmen Putkiasennus että Levin–Kittilän LVI kuuluvat Hanakat-ketjuun, joka on Suomen laajin itsenäisten yritysten LVI-ketju.

Teksti: Hannu Kaskinen
Kuvat: Risto Takala

Tämä juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 5/2021