Tehokas ilmanvaihto vanhaan omakotitaloon

Sipoolainen vuonna 1952 valmistunut omakotitalo on saamassa elämänsä muodonmuutoksen. Yhtenä osana perusteellista uudistusta on ilmanvaihtoremontti, jossa painovoimainen ilmanvaihto muutetaan koneelliseksi.

Rakennus Laatukodin yrittäjä Matti Piippo on ollut monissa saneerauksissa mukana, mutta nyt kieli on erityisen keskellä suuta, kun remonttia tehdään omaan taloon. Talon painovoimaisen ilmanvaihdon vaihtaminen koneelliseen ilmanvaihtoon oli hänelle päivänselvä asia.

– Painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta perustuu pääasiassa rakennuksen sisä- ja ulkoilman lämpötilaeron vaikutuksesta syntyvään hormivaikutukseen. Siihen liittyy omat riskinsä, kun muun muassa korvausilmaa tulee sisälle hallitsemattomasti talon rakenteiden kautta.

Piippo on aiemmin uusinut ilmanvaihdon kahteen omaan taloonsa, mutta tämä keikka eroaa vaativuusasteeltaan.

– Tässä talossa on kolme kerrosta, ja välipohjissa toimiminen on välillä aika haastavaa, hän toteaa.

Ilmanvaihdon sydämeksi Vallox-ilmanvaihtokone

230-neliöisen talon remontti ei muutenkaan ole mikään läpihuutojuttu:

– Hormistakin on purettava puolet, että putket saadaan menemään oikein.

Piippo on sen sijaan hyvillään siitä, että ilmanvaihdon sykkiväksi sydämeksi on tulossa hyvä ratkaisu: isoihin omakotitaloihin erinomaisesti soveltuva Vallox 245 MV -ilmanvaihtokone.

– Usein varoitellaan, että ei pidä ottaa liian isoa konetta, mutta ei liian pienikään hyvä ole. Otin tämän isomman, koska varmuus on paras, Piippo toteaa.

Energiatehokas ja automatisoitu ilmanvaihto pientaloon

Vallox 245 MV tarjoaa energiatehokasta ilmanvaihdon automatisointia: sisäisen kosteusanturin lisäksi koneessa on sisäänrakennettu hiilidioksidianturi.

– Tämä tarkoittaa, että ilmanvaihto tehostuu ja palautuu normaalitilaan automaattisesti, riippuen sisäilman kosteus- ja hiilidioksidimuutoksista, toteaa Piippo, jonka ykkösmerkki IV-puolella on aina ollut Vallox.

– Se 20 vuotta, jonka IV-remontteja olen tehnyt, on ollut kovan kehittymisen aikaa IV-koneissa, etenkin juuri anturipuolella. Älyä on tullut paljon lisää.

Data pyörittää älytalon ilmanvaihtoa

Älykotiinkin sopiva helppokäyttöinen IV-järjestelmä on käytettävissä älypuhelimella. Vallox 245 MV:tä ohjataan MyVallox Touch - tai MyVallox Control -ohjaimen avulla, kotiverkon tai pilvipalvelun kautta.

Lisäksi koneen voi Modbus-väylän kautta liittää myös taloautomaatioon – ja sitten alkaakin talonväelle tulla statistiikkaa tasaiseen tahtiin.

– Näin vaikkapa energiankulutuksesta pysyy hyvin kärryillä. Koneen tehoja voi samalla valvoa ja säätää kätevästi kännykällä.

Ilmanvaihtokone on sähkösaituri parhaasta päästä


Vallox 245 MV
on melkoisen energiapihi: koneen ominaissähköteho on vain 0,7 kWh/m3/s, eli se kuluttaa todella vähän energiaa ilmaa vaihtaakseen. Tämän lisäksi koneen vuosihyötysuhde on korkea, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että lämmöntalteenotto pystyy siirtämään poistoilman lämmön tuloilmaan entistä paremmin.

Jopa kesäöiden viileys saadaan hyödynnettyä, sillä koneessa on automaattinen lämmöntalteenoton ohitus viileän talteenotolla. Lämmöntalteenoton osittainen ohitus pitää tuloilman vakaana ja miellyttävänä kaikkina vuodenaikoina.

Teksti: Sami Anteroinen
Kuvat: Juho Kuva