Älä anna kylmälle periksi – varusteet kuntoon

Vaatekerroksia voi aina lisätä talven tullen, mutta topattuna voi olla hankala työskennellä. Fiksu kerrospukeutuminen ja kylmässäkin oikein toimivat suojavarusteet ehkäisevät hytinää työssä ja parantavat työturvallisuutta.

Kylmyys, pimeys ja liukkaat pinnat ovat talvisen työn olosuhderiskejä, joiden torjunnassa on iso merkitys hyvillä henkilökohtaisilla työvaatteilla ja varusteilla.

Kylmätyötä on työskentely alle +10 asteen lämpötilassa.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sirkka Rissanen on tutkinut kylmässä työskentelyä. Hänen mukaansa kylmyys heikentää toimintakykyä ja kuormittaa elimistöä.

– Jo pelkästään jäähtyvät sormet toimivat normaalia huonommin. Sorminäppäryys heikkenee, varsinkin jos joutuu poistamaan käsineet hienomotoriikkaa vaativassa työvaiheessa.

Rissasen mukaan kylmä itsessään lisää tapaturmariskiä ja voi pahentaa terveysongelmia. Lihasten voimantuotto heikkenee, ja työ vaatii enemmän ponnistelua. Sydän- ja verenkiertoelimistö kuormittuu jopa 20 prosenttia enemmän kuin työskenneltäessä normaalilämpötilassa.

– Vuosia jatkuneessa kylmätyössä näyttäisi kehittyvän nivel- ja lihasvaivoja enemmän kuin jos vastaavaa työtä tekee lämpimässä. Tapaturmariskiä voi lisätä huomion keskittyminen epämukavaan oloon tai vääränlainen runsas vaatetus, jos se haittaa ympäristön havainnointia tai normaalia liikkumista.

Talven työvaatteissa tärkeintä on kerrospukeutuminen

Talvisen työvaatetuksen

lähtökohta on kerrospukeutuminen. Alimpaan kerrokseen suositellaan materiaalia, joka vie ihoa jäähdyttävän kosteuden pois. Tekniset aluskerrastot tai merinovillaiset alusasut ovat hyviä. Jalkoihin ihoa vasten sopivat ohuet sukat.

Välikerroksen pitää lämmittää ja eristää. Kuten rakennuksessakin, eristemateriaalin ohella tärkeää on myös eristekerroksen sisältämä ilma. Eristäville kerroksille kannattaa siis jättää riittävästi tilaa sekä vaatetuksessa että jalkineissa.

Sopivan väljä vaatetus ei myöskään tee kankeaksi tai estä liikkeitä. Jalkoihin puetaan paksummat sukat ohuiden päälle. Talvityökengät saavat olla yhdestä kahteen numeroa suuremmat kuin kesätyökengät. Pitkä varsi ja irtovuori ovat suositeltavia.

Puhtaat ja kuivat sukat ja kengät lisäävät käyttömukavuutta ja lämmittävät parhaiten. Jalkineen paksu, kuvioitu ulkopohja estää lämmön johtumista ja lisää lämmöneristävyyttä.

– Tekniset materiaalit toimivat ohuinakin kerroksina. Erityisesti kannattaa suojata pää, niska ja kaula. Siihen sopii kypärän kanssa käytettävä ohut suojahuppu. Huppua ei kuitenkaan saa käyttää korvien ja kuppimallisten kuulonsuojainten välissä, koska se heikentää kuulon suojausta. Siinä tapauksessa korvakäytävään asetettavat kuulosuojaimet toimivat paremmin, neuvoo Rissanen.

Kylmät teräsrakenteet voivat aiheuttaa jopa kontaktipaleltumia käsiin.

– Ohuilla kontaktikäsineillä pystyy tekemään sorminäppäryyttäkin vaativia töitä, ja ne toimivat myös aluskäsineinä sitten kun ei enää tehdä tarkkuutta vaativaa työtä.

Uloin vaatetuskerros antaa lisäeristystä ja ehkäisee tuulen sekä veden läpäisyn alempiin kerroksiin. Tuuli lisää pakkasen purevuutta.

Oikeanlainen työkengän pohja ehkäisee liukastumisia

Kylmässä kovettuvat kengänpohjat muuttuvat luistimiksi.

Erityisesti talviaikaan sattuu liukastumisesta ja kaatumisesta johtuvia työ- ja työmatkatapaturmia. Varsinkin työkengän pohjaan kannattaa kiinnittää huomiota.

– Kova pohjamateriaali kovettuu entisestään pakkasessa ja muuttuu äärimmäisen liukkaaksi. Syvä pohjakuviointi ja pehmeä pohjamateriaali vähentävät liukastumisriskiä.

Pakkasmerkki tai talvikäyttöön tarkoitettu työkenkä ei välttämättä tarkoita hyvää pohjamateriaalia, huomauttaa Rissanen.

– Polyuretaani on hyvä pehmeähkö pohjamateriaali. Se ei kestä samalla tavalla kuumaa kuin monet muut muovit, joten jalkineella ei ole kuumankestävyydestä kertovaa HRO-merkintää. Parhaiten liukastumista ehkäistään nastapohjaisilla kengillä tai irrallisilla liukuesteillä.

Talvisen työvaatetuksen lähtökohta on kerrospukeutuminen.

Erityisesti pää, niska ja kaula kannattaa suojata.

Ohuilla kontaktikäsineillä pystyy käyttämään puhelinta ja tekemään sorminäppäryyttä vaativia töitä.

Muista!

Laadukkaat talvityövaatteet löydät lähimmästä Onninen Express -myymälästäsi.

Tiesitkö?

Moneen kylmähaittaan voi vaikuttaa jo silloin, kun työprosesseja suunnitellaan. Esimerkiksi huolehtimalla työn riittävästä tauotuksesta ja varaamalla kylmässä työskentelyyn tavallista enemmän työaikaa.

Muista nämä työvaatteiden kerrospukeutumisessa

  1. Kesävaatetusta väljemmät koot. Väljyys parantaa eristystä eikä haittaa liikkumista.
  2. Työkenkiin nastat tai reilu pohjakuviointi, pehmeä pohjamateriaali pakkasessa.
  3. Alushuppu pään ja niskan suojaamiseen. Tarkista soveltuvuus kuulosuojainten kanssa.
  4. Työkengän pohjamateriaaliin kannattaa kiinnittää huomiota. Talviaikaan liukastumisriski kasvaa. Kenkien syvä pohjakuviointi ja pehmeä pohjamateriaali vähentävät liukastumisriskiä.

Teksti: Anne Penttilä
Kuvat: Onninen

Lue lisää