Energian varastointi alkaa kannattaa

Energian varastointi kiinteistöissä yleistyy, kun päivällä aurinkovoimalla tuotettu sähkö käytetään yöllä esimerkiksi sähköautojen lataukseen.

Suomalainen energiajärjestelmä perustuu tulevaisuudessa entistä enemmän aurinko- ja tuulisähköön, joiden tuotantomäärien vaihteluun tarvitaan energian varastointia.

Näin arvioi VTT:n älykkäiden energiajärjestelmien tutkimusprofessori Kari Mäki, jonka mukaan sähkön varastointia vauhdittaa tulevina vuosina myös sähköautojen yleistyminen.

– Suomessa energian varastoinnin kasvu on ollut hitaampaa, mutta esimerkiksi Saksassa ollaan tässä jo paljon pidemmällä.

Saksassa ovat yleistyneet nopeasti esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmiin liitettävät akustot.

Kotitalouksien aurinkopaneelit tuottavat päivällä sähköä, joka varastoidaan ja käytetään yöllä vaikkapa sähköautojen lataukseen.

Kiinteistökohtainen energian varastointi yleistyy

Suomessakin nopeinta kehitys on nyt energian kiinteistökohtaisessa varastoinnissa. Tämä johtuu ennen muuta aurinkosähköjärjestelmien yleistymisestä.

– On taloudellisesti kannattavampaa käyttää mahdollisimman paljon aurinkosähköä omassa kiinteistössä kuin myydä sitä muille.

Varastoinnista voivat Mäen mukaan hyötyä myös kotitaloudet ja yritykset, jotka sijaitsevat heikon sähköverkon päässä. Akuston sähköllä on esimerkiksi mahdollista ladata sähköauto nopeammin.

Sähkön varastoinnin yleistyminen liittyy myös tavoitteeseen lisätä energiantuotannon omavaraisuutta ja riippumattomuutta sähköverkon jakeluhäiriöistä. Moni haluaa myös edistää päästöttömiä energiamuotoja.

Energiavarastosta voi tulla kannattava investointi

Mäki korostaa, että tekniset ratkaisut sähkön varastointiin ovat jo olemassa, ja lisäksi tekniikat kehittyvät vauhdilla. Syyt toistaiseksi hitaaseen kehitykseen Suomessa löytyvät taloudesta.

– Akustojen hinnat laskevat tasaisesti, mutta ne ovat edelleen varsin kalliita investointeja suhteessa hyötyihin. Kannattavuus on vielä se kaikkein suurin pullonkaula.

Hän arvioi, että yksittäisen käyttäjän energiavarasto voi olla kuitenkin jatkossa hyvinkin kannattava. Varastolle pitää vain löytää useita järkeviä käyttötarkoituksia.

– Hyviä esimerkkejä ovat aurinkoenergian hyödyntäminen auton lataukseen ja osallistuminen sähkön säätömarkkinoille. Energiavarastoa voi käyttää myös varavoimana sähköverkon katkojen varalta. Tällaisilla yhdistelmillä investointi voi olla jo nyt hyvinkin kannattava.

Myös lämmön varastoinnissa on paljon potentiaalia

Myös energiayhtiöt etsivät sähkön varastoinnista ratkaisua uusiutuvan energian tuotantomäärien vaihtelun tasaamiseen ja sähköverkon toimintavarmuuden parantamiseen.

Esimerkiksi tuulivoimaloiden yhteyteen asennetaan konttiin rakennettuja akustoja. Sähkön jakeluyhtiöt kokeilevat puolestaan akustoja, joita voidaan hyödyntää verkon häiriötilanteissa.

Muun muassa Caruna ja Fortum testaavat parhaillaan Inkoossa konttiin asennettua akkujärjestelmää. Caruna käyttää akustoa pääasiassa sähkönjakelun varmistamiseen huoltotöiden aikana, mutta siitä on apua myös yllättävien sähkökatkojen aikana. Vaikka sähkönsyöttö akulle katkeaisi, se voi sähköistää lähialueen kodit, kesämökit ja kaupat useiksi tunneiksi.

Fortum hyödyntää puolestaan akkua kulutusjoustoon kantaverkkoyhtiö Fingridin ylläpitämällä säätösähkömarkkinalla.

Mäki toivoo, että energian varastoinnista käytävä keskustelu ei rajoittuisi vain sähköön. Hänen mielestään lämmön varastoinnista eri tavoilla voi tulla tulevaisuudessa vieläkin merkittävämpi asia Suomen kylmissä oloissa.

– Sekä sähkön että lämmön varastointia tarvitaan jatkossa, se on selvä asia.

Energian varastointi yleistyy

  1. Sähkön varastoinnin yleistyminen liittyy myös tavoitteeseen lisätä energiantuotannon omavaraisuutta ja riippumattomuutta sähköverkon jakeluhäiriöistä. Moni haluaa myös edistää päästöttömiä energiamuotoja.
  2. Aurinkosähköjärjestelmällä tuotettua sähköä on taloudellisesti kannattavaa varastoida akustoon ja käyttää omassa kiinteistössä.
  3. Sähköautot yleistyvät tulevina vuosina kiihtyvällä vauhdilla. Aurinkopaneeleilla päivällä tuotettua lähienergiaa voidaan varastoida ja käyttää yöllä sähköauton lataukseen.
  4. Energian hinnan kehityksestä riippuen kiinteistön energiavarasto voi olla jatkossa hyvinkin kannattava. Onnisen valikoimista löytyy esimerkiksi BYDin pientaloihin sopiva järjestelmä, joka sisältää ohjausyksikön ja akkumoduulit.

Teksti: Matti Remes
Kuvat: Jani Söderlund

Juttu julkaistu alun perin Onnisen asiakaslehdessä 4/2020

Lue lisää aurinkosähköstä ja energiatehokkuudesta