Logistiikkakeskus Onnela näyttää mallia energiatehokkuudessa

Hyvinkäälle rakentuva Onnisen ja K-Auton logistiikkakeskus Onnela on energiatehokkuudessa alansa huippua. Aurinkovoimalan ja maalämpöjärjestelmän laitteet tulevat Onnisen valikoimista.

Onnisen ja K-Auton käyttöön tulevan uuden logistiikkakeskuksen työt etenevät ripeästi Hyvinkäällä.

Keskon jättihankkeessa päärakennuksen runko on pystyssä, ja meneillään ovat ulkoseinien ja vesikaton asennustyöt. Myös talotekniikan ja tontille tulevan aurinkovoimalan asennuksissa on päästy vauhtiin.

Keskon rakennuttajapäällikkö Jouko Räisänen sanoo, että Onnelaksi nimetyn huippumodernin logistiikkakeskuksen suunnittelussa ja rakentamisessa on laitettu paljon painoa energiatehokkuuteen. Näin vähennetään päästöjä ja kustannuksia kiinteistön pitkän elinkaaren aikana.

– Parasta energiatehokkuutta on energian mahdollisimman säästeliäs ja tarpeenmukainen käyttö, Räisänen huomauttaa.

Lämpövuotojen ehkäisystä iso energiansäästö

Energian säästämiseksi logistiikkakeskuksen seinien ja kattojen eristykseen ja rakenteiden tiiveyteen on kiinnitetty paljon huomiota.

Lämpövuotoja ehkäisevät myös lähes sataan oviaukkoon asennettavat oviverhokojeet.

Onnisen toimittamat laitteet pitävät lastausalueiden oviaukoissa lämmön sisällä ja kylmän ulkona. Vastaavasti kesähelteillä puhaltimien muodostama ilmaverho suojelee sisätiloja kuumuudelta ja ulkoilman epäpuhtauksilta.

Kuva - Onnela-työmaa 1 Ympäristö- ja luontoarvot on huomioitu tarkasti. Esimerkiksi paikan päällä tehdyissä betonivaluissa on käytetty vähähiilistä betonia, kertoo Jouko Räisänen. Oikealla Arto Koivisto.

Oviverhokojeiden tarpeenmukaisesta ohjauksesta pitää huolen alansa huippua oleva automatiikka. Puhaltimien oikea-aikainen käynti ja oikea lämpötila säästävät energiaa.

Myös kiinteistön lämmitystä, jäähdytystä ja valaistusta ohjaavassa talotekniikassa hyödynnetään mahdollisimman paljon energiaa säästävää automatiikkaa.

Aurinkoenergia ja maalämpö tehokkaasti hyödyksi

Myös Onnelan omassa energiantuotannossa käytetään markkinoiden edistyneimpiä ratkaisuja. Päälämmitysmuoto on maalämpö. Tontille porataan noin sata maalämpökaivoa, jotka kattavat lähes koko lämmöntarpeen. Ainoastaan kylminä pakkaspäivinä ja lämpimän käyttöveden valmistuksen tueksi tarvitaan kaukolämpöä.

– Kyse ei ole tavanomaisesta kaukolämpöliittymästä. Onnelan energiatehokkaassa ratkaisussa hyödynnetään kaukolämmön paluuveden lämpöä, Räisänen kertoo.

Onnisen valikoimista tulevan lämpöpumppujärjestelmän kokonaisteho on 1,2 MW.

– Perinteisten HFC-kylmäaineiden sijaan lämpöpumpuissa käytetään luonnollista kylmäainetta eli hiilidioksidia, Onnisen johtaja Arto Koivisto sanoo. Hän vastaa Onnisen uusiutuvan energian tuotteiden hankinnasta ja liiketoiminnasta.

Lämpöpumppujen ohella Onniselta tulevat muun muassa lämmitysjärjestelmän suuret varaajasäiliöt. Maalämpöjärjestelmän asennustöistä ja käyttöönotosta vastaa Metalli ja LVI Lundgren Oy.

Onnisen laajasta valikoimasta saadaan myös Onnelan aurinkovoimalan paneelit, invertterit, telinejärjestelmä ja muut tarvikkeet.

– Kokonaisteholtaan 605 kWp:n voimalaan tulee 1450 aurinkopaneelia. Tavoitteena on, että aurinkosähköä voidaan hyödyntää myös rakennusaikana työmaalla, Koivisto kertoo.

Vastuullinen toteutus takaa hyvän lopputuloksen

Hyvinkään logistiikkakeskuksen rakennushanke on mittava laajuudeltaan ja kestoltaan. Räisäsen mukaan tavoitteena on vastuullisesti toteutettu ja laadukas lopputulos.

– Olennainen osa vastuullista toimintaa on työmaan ammattitaitoinen johtaminen. Töiden huolellinen suunnittelu ja aikatauluttaminen säästävät aikaa ja vähentävät materiaalihukkaa, Räisänen sanoo.

Logistiikkakeskus toteutetaan projektinjohtopalveluna yhdessä Haahtelan kanssa. Perinteisten rakennuttajatehtävien lisäksi Haahtela vastaa työmaan päätoteuttajatehtävistä.

Hanke jaetaan noin sataan osaurakkaan tai tuoteosatoimitukseen. Niitä koskevat sopimukset solmitaan suoraan toimittajan ja Keskon omistaman kiinteistöyhtiön välillä.

– Haahtelan projektinjohtopalvelu ei toimi perinteisen urakoitsijamallin tavoin. Kilpailutamme hankkeen kumppanit, jotka ovat suorassa sopimussuhteessa tilaajan kanssa. Tilaajalle prosessi on joustava, läpinäkyvä ja kustannustehokas, Haahtelan projektinjohtaja Hanna Harju-Säntti sanoo.

Päätoteuttajana Haahtela vastaa työmaan valvonnasta ja työmaaorganisaatiosta.

– Näin saamme pidettyä poikkeuksellisen laajan hankkeen langat käsissä ja ohjattua hanke kohti asetettuja kustannus- ja aikataulullisia tavoitteita, Harju-Säntti toteaa.

Logistiikkakeskukselle haetaan BREEAM-ympäristöluokitus. Jouko Räisänen sanoo, että ympäristö- ja luontoarvot on huomioitu tarkasti suunnittelussa ja rakentamisessa. Esimerkiksi paikan päällä tehtävissä massiivisissa betonivaluissa on käytetty vähähiilistä betonia. Myös materiaalien kierrätys ja hukan vähentäminen ovat keskeisellä sijalla.

– Hankkeeseen on lisäksi nimetty ekologi, joka inventoi tontin luontoarvot. Ne kompensoidaan myöhemmin päätettävässä kohteessa.

Kuva - Onnela-työmaa 3 Huippumodernin logistiikkakeskuksen suunnittelussa ja rakentamisessa on laitettu paljon painoa energiatehokkuuteen.

Faktaa: Logistiikkakeskus Onnela

Onnisen ja K-Auton käyttöön tuleva logistiikkakeskus Hyvinkäällä on Keskon historian suurin yksittäinen rakennushanke. Rakennuskustannukset ovat runsaat 300 miljoonaa euroa.

Onnela korvaa Onnisen nykyisen Hyvinkäällä sijaitsevan logistiikkakeskuksen.

Logistiikkakeskus on alkuvaiheessa kooltaan yli 85 000 kerrosneliömetriä. Sisään mahtuisi 12 jalkapallokenttää.

Rakennustyöt alkoivat lokakuussa 2022. Logistiikkakeskus valmistuu vaiheittain vuosina 2025–2030.

Logistiikkakeskuksesta tulee noin 400–500 logistiikan ammattilaisen työpaikka.

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 1/2024
Teksti: Matti Remes
Kuvat: Markus Pentikäinen

Artikkeleita energiatehokkuudesta

Logistiikkapalvelut