Energiatehokkuus uudelle tasolle mailapelikeskuksessa

Ilma-vesilämpöpumpuilla toteutettu energiahanke leikkaa huomattavasti helsinkiläisen mailapelikeskuksen energiakuluja ja päästöjä. Myös käyttäjät kiittävät.

Smash Center on suosittu urheilukeskus Helsingin Myllypurossa, jossa on pelattu mailapelejä yli neljä vuosikymmentä. Keskuksen vanhimmassa osassa toteutettiin elokuussa hanke, joka nostaa sen energiatehokkuuden kertaheitolla uudelle tasolle.

Urakan toteuttaneen Ulvilan Sähköpalvelu Oy:n toimitusjohtaja Juhani Granfors kertoo, että hankkeen ytimessä ovat kaukolämmön rinnalle asennetut ilma-vesilämpöpumput, joiden avulla saavutetaan merkittävä vähennys energiakuluihin ja päästöihin.

– Tarjouspyynnön saamisen jälkeen olin yhteydessä Onniseen ja laskimme, millaisilla laitteilla ja toteutustavalla haluttu lämmöntarve on mahdollista saavuttaa kustannustehokkaasti.

Kolme ilma-vesilämpöpumppua asennettiin

Hanke keskittyi Smash Centerin osaan, jossa on neljä tenniskenttää sekä tilat sulkapallolle, squashille ja pöytätennikselle.

Urakassa kolme ilma-vesilämpöpumppua kytkettiin kiinteistön lämmitysjärjestelmään. Lämmönluovutusjärjestelmään asennettiin puolestaan 16 puhallinkonvektoria syöttämään halliin lämmintä ilmaa.

– Tiukasta aikataulusta huolimatta hanke valmistui ajallaan, Granfors sanoo.
Lisähaastetta toi hankkeen ajoittuminen lomakauteen. Osa Ulvilan Sähköpalvelun henkilökunnasta oli lomalla ja osa kiinni kesällä vilkastuvissa kylmäkonekorjauksissa.

– Meillä on kuitenkin hyvät yhteistyökumppanit, joilta saimme apua. Olen myös aina itse tiiviisti mukana tällaisten kiinnostavien hankkeiden asennustöissä.
Oman mausteensa hankkeeseen toivat sulkapallokentät, joilla käytetty peliväline on herkkä ilmavirroille. Tämä ratkaistiin asentamalla kolme puhallinkonvektoria katonrajan sijaan lähelle lattiaa. Lisäksi niiden puhallusta voidaan säätää erikseen portaattomasti.

Sulkapalloaluetta lämmittävät myös kahdeksan seinälle asennettua vesikiertoista patteria.

– Patterit lisäävät tilan käyttömukavuutta, sillä talvella seinustalla on ollut muuta hallia kylmempää. Tasaisemmista olosuhteista tulee varmasti kiitosta käyttäjiltä.

Ilma-vesilämpöpumpuilla paljon etuja

Granfors sanoo, että nykyiset ilma-vesilämpöpumput ovat erittäin tehokkaita laitteita. Niiden hyötysuhdetta mittaava COP-arvo on vähintään neljä. Se tarkoittaa, että yhdellä kilowatilla sähköä saadaan neljän kilowatin edestä lämmitystehoa.

Ilma-vesilämpöpumput ovat myös esimerkiksi maalämpöä edullisempi vaihtoehto rinnakkaiseksi lämmitysmuodoksi vaikkapa kaukolämmön kanssa.

– Tällaiset energiahankkeet ovat taloudellisesti hyvin kannattavia. Takaisinmaksuaika on tyypillisesti 5–10 vuotta.

Granfors huomauttaa, että Smash Center saa investoinnilla myös huolettoman energiaratkaisun. Uudet laitteet ovat toimintavarmoja, ja esimerkiksi lämpöpumpuilla on viiden vuoden takuu.

Kiinteistön energiatehokkuutta lisää vielä jatkossa toteutettava erillinen hanke, jossa vanha ilmanvaihtokone korvataan uudella laitteella. Siihen tulee lämmöntalteenotto, kun aiemmin poistoilma on puhallettu suoraan ulkoilmaan.

Uusiutuva energia isossa roolissa

Lähes kaikissa Ulvilan Sähköpalvelun toteuttamissa urakoissa uusiutuva energia on nykyisin tavalla tai toisella isossa roolissa. Ylivoimaisesti kysytyimpiä ovat ilma-vesilämpöpumput, mutta myös maalämpöä, aurinkopaneeleita ja aurinkokeräimiä asennetaan.

Isojen kohteiden ilma-vesilämpöpumpuissa yritys käyttää yksinomaan Onnisen Dimplex-laitteita. Erityistä kiitosta Granfors antaa Onnisen hyvälle palvelulle hankkeen toteutuksen aikana.

– Laitteiden myyjiä on paljon, mutta kun kello lyö neljä, ketään ei saa enää kiinni. Asennustöissä laitetoimittajan jatkuva tuki on tärkeää, ja jostakin kumman syystä vaikeimmat kysymykset osuvat aina iltaan, Granfors sanoo.

Onnisen Category Manager Jonas Lindqvist sanoo, että asiakkaan käytössä on aina Onnisen vahva tekninen osaaminen laitetoimitusten tukena. Esimerkiksi Smash Centerin hankkeessa hän auttoi Ulvilan Sähköpalvelua kokoamaan kilpailukykyisen tarjouksen ja oli tukena myös suunnittelu- ja toteutusvaiheen aikana.

– Annoin esimerkiksi suunnittelun helpottamiseksi suositukset lämpöpumppujen kytkennöistä, jotta järjestelmä saadaan varmasti toimimaan suunnitellulla tavalla.

Faktaa energiaremontista

Smash Center

Helsingin Myllypurossa sijaitseva mailapelikeskus, lajeina tennis, padel, sulkapallo, squash ja pöytätennis. Energiaremontti kattoi keskuksen vuonna 1979 valmistuneen osan.

Kiertoilmakoje Onnline Volcano VR4 EC

Suunniteltu käytettäväksi lämpöpumppujärjestelmän kanssa. Varustettu energiatehokkaalla EC-moottorilla, jossa portaaton pyörimisnopeudensäätö 0-10V säätöviestillä. Kannake mukana pakkauksessa.
Tuotekoodi: CXT148

Lämpöpumppu Dimplex ilma-vesi 60 kW LA 3860

LA 3860 on ideaaliratkaisu aina 60 kW lämmityskuormiin saakka ja se soveltuu loistavasti suuriin projekteihin, kuten kerrostaloihin ja toimintorakennuksiin.
Tuotekoodi: DAA907

Tiesitkö?

Ilma-vesilämpöpumput ovat myös maalämpöä edullisempi vaihtoehto rinnakkaiseksi lämmitysmuodoksi vaikkapa kaukolämmön kanssa.