Hyöty irti aurinkoenergiasta

Aurinkosähkön käyttöastetta voidaan lisätä energiavaraston avulla, kun aurinkoisina päivinä talteen kerätty energia saadaan käyttöön myöhemmin.

Aurinkosähköjärjestelmän akuston hyödyntäminen oli ennen yleisintä mökillä, mutta on yleistynyt muuallakin. Tyypillisintä sen käyttö on omakotitaloissa. Aurinkosähkön varastojen kysyntä on kasvussa. Akkujen hinnat ovat vuosien saatossa laskeneet, ja pörssisähkön hinnan vaihtelu kannustaa varastointiin, kun omia varastoja voidaan käyttää hintapiikkien aikaan. Energiavarastolla pystyy ennen kaikkea parantamaan itse tuotetun aurinkosähkön käyttöastetta. Myös teollisuudessa varastoinnilla saa joustoa energiankäyttöön esimerkiksi leikkaamalla kulutushuippuja.

Tällä hetkellä 6–10 kilowatin kapasiteetilla toimiva hybridi-invertteri on suosittu. Vuoden 2024 aikana valikoimiimme on tulossa myös teollisuuskäyttöön tarkoitettuja inverttereitä. Niiden kapasiteetti on 15–30 kilowattia. Invertterin lisäksi tarvitaan mittari, jonka avulla kulutusta ja tuottoa mitataan. Uusiutuvan energian tuotteet kiinnostavat asiakkaitamme, ja me tuomme vihreän siirtymän teemat muun muassa tuotekoulutuksissa esiin. Akustojen pariin opastetaan myös yhteistyössä valmistajien kanssa. Kannattaa seurata Onnisen koulutusinfoja.

Emma Yliniemi
Category Manager, Solar Power Plants

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 1/2024
Kuva: Mikko Vähäniitty