Kuormanohjaus säästää energiaa

Älykäs kuormanohjaus säästää energiaa kohdistamalla rakennuksen sähkönkulutusta yön edullisimmille tunneille. Onnisen valikoimista löytyvät tekniset ratkaisut sähkön hintavaihteluiden hyödyntämiseen.

Asumisessa eniten energiaa kuluu tilojen lämmitykseen (63 %) ja lämpimään käyttöveteen (15 %) (lähde: Motiva). Älykäs kuormanohjaus säästää energiaa kohdistamalla rakennuksen sähkönkulutusta edullisimmille yötunneille kello 00–06. Pientaloissa sähköauton lataamisen merkitys kasvaa varsinkin yöaikaan.

Kuormanohjaus kodin lämmityksessä

Betoniin asennettua lattialämmitystä voi ajastimilla painottaa yöaikaan, jolloin lattia luovuttaa varastoitua energiaa pitkin päivää. Kellokytkimellä lämminvesivaraajan ja/tai lattialämmityksen voi kytkeä aikaohjatusti päälle ja pois.

Sähkölämmitystä voi ohjata halvemmille yötunneille älytermostaattien viikko- ja päiväasetuksilla esimerkiksi Onnline-tuoteperheen EcoHelppo-termostaateilla ja helppokäyttöisellä sekä ilmaisella EcoControl-sovelluksella tai pörssisähkön automaattisesti optimoivalla pistorasialla termostaatteihin liitettynä. Älykkäillä pistorasioilla voi säästää energiaa, kun laitteet on helppo kytkeä pois päältä silloin kun niitä ei tarvita.

Onnisen laajasta valikoimasta löytyvät tekniset ratkaisut sähkön hintavaihteluiden hyödyntämiseen joko käyttäjän ohjaamina tai hyödyntämällä automaattisesti pörssisähkön edullisempia tunteja.

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 4/2023
Teksti: Pekka Holstila
Kuva: Juho Kuva

Tuotepäällikön suosittelemat energiansäästöratkaisut

Lue lisää