Näin syntyi Suomen suurin Onninen Mega Express

Tampereen Sarankulmaan vastikään avatun Onninen Mega Express -myymälän mittavista valikoimista vaativakin asiakas löytää tarvitsemansa tuotteet. Kävimme maaliskuussa 2024 paikan päällä tutustumassa uuden myymälän avajaisvalmisteluihin.

On sillä kokoa! Tampereen Sarankulmaan avatun Onninen Mega Express -myymälän 6 500 neliömetriin mahtuisi kokonaiset 216 kolmenkymmenen neliön yksiötä, kaksi K-Citymarketia tai viisi Airbus A320 -lentokonetta.

– Tyypillinen Onninen-myymälä on 1 000–1 500 neliömetrin kokoinen, joten nyt puhutaan nelinkertaisesta määrästä neliöitä. Perustaminen ei kuitenkaan ole suoraan nelinkertainen työ, vaikka hyllysuunnittelun määrä onkin ollut tavallista isompi, kertoo myymälän perustamisesta vastaava hankepäällikkö Jukka Räsänen.

Räsästä itseään Sarankulman myymälä on työllistänyt yhdessä ketjun johdon kanssa jo vuoden 2022 lopulta asti, tonttivalinnoista lähtien. Vaikka tätä reportaasia varten tehdyllä vierailulla maaliskuussa ympärillä näyttikin jo melkein valmiilta myymälältä, ennen tähän pisteeseen pääsyä on tarvittu yli vuoden työ kiinteistön rakennuttamisesta aina myymäläsuunnitteluun ja kalustamiseen asti. Käyntimme aikana kuuden työntekijän tiimi laputti hyllyjä, jotta kaikille tuotteille löytyisi myymälästä oma paikkansa, kun ovet lopulta huhtikuun 22. päivä aukesivat asiakkaille.

– Tuotteistamisen kanssa samanaikaisesti tehdään muun muassa turva-asennuksia sekä myymälämiljöön asennusta, mikä tarkoittaa esimerkiksi valomainoksia ja opasteita, Räsänen kertoo.

Kuvituskuva Sarankulma sisäkuva
Sarankulmaan mahtuu hyllymetrejä noin 6 000. Valmisteluja kuvattaessa hyllyissä oli vielä väljää.

Valikoima asiakkaita kuunnellen

Myymälässä on aluksi noin 18 500 nimikkeen tuotevalikoima, joka on mietitty ketjun tavallisen valikoiman sekä paikallisen kysynnän mukaan. Lisäksi Räsänen lupaa myymälän asiakaspalvelijoiden kuuntelevan asiakkaita herkällä korvalla mahdollisten toiveiden varalta avajaisten jälkeenkin.

– Minkään myymälän valikoima ei ole heti valmis vaan kehittyy pienin askelin. Meillä on tilaa ottaa uusiakin tuoteperheitä myyntiin.

Perinteisten sähkö- ja LVIK-tuotteiden lisäksi yhtenä uuden myymälän tärkeänä tuoteryhmänä ovat vihreään siirtymään liittyvät ekologisen rakentamisen tuotteet, kuten aurinkoenergiaan tai sähköauton lataukseen liittyvät ratkaisut.

Sarankulma Juha Mäkelä
Juha Mäkelä on hyllyttämässä tuotteita. Myymälän avauduttua Mäkelästä tuli Sarankulman myymälävastaava.

Helppoa asiointia

Myymälän suuresta koosta huolimatta asiointi on Sarankulmassa helppoa, Räsänen lupaa. Tuotteiden loogisen sijoittelun sekä hyvien opasteiden vuoksi asiakas tietää heti ensi silmäyksellä, mistä päin oman tuoteryhmän tuotteet löytyvät.

– Helppoutta tuo sekin, että hyllyistä löytyy riittävästi tavaraa, ei vain näytekappaleita.

Asiakaspalvelua varten on omat, erilliset asiakaspalvelupisteensä, jolloin kassapisteellä ei tarvitse jonotella. Ostoksensa voi keräillä joko perinteisellä keräyspäätteellä tai älypuhelimen OnniApp-sovelluksella.

Sarankulma on 24/7-myymälä, eli erillisen 24/7-sopimuksen tehneet asiakkaat pääsevät kulkemaan myymälässä itsenäisesti mihin kellonaikaan tahansa. Laskutus hoituu jälkikäteen.

Sarankulma Jukka Räsänen
Jukka Räsänen kertoo, että asiakaspalvelupisteet sijaitsevat suoraan eteenpäin pääovelta.

Täyttä palvelua hyvällä sijainnilla

Tampereella on jo ennestään kaksi Onninen-myymälää, yksi lähellä keskustaa Nekalassa ja toinen kaupungin länsipuolella Kalkussa. Kolmatta tarvittiin, koska asiakkaille haluttiin tarjota täyden palvelun ja valikoiman myymälä helposti saavutettavalla sijainnilla. Moottoritien varressa sijaitsevaan uuteen myymälään on kätevä ajaa isollakin autolla, eikä matka keskustasta kestä kuin reilut kymmenen minuuttia.

Jatkossa talotekniikan tekninen myynti painottuu Tampereella Sarankulman myymälään ja teollisuustuotteiden tekninen myynti Kalkkuun. Tuotevalikoiman osalta sekä Nekalan että Kalkun myymälöiden tarjonta pysyy ennallaan myös Sarankulman avauduttua. Koska osa uuden myymälän työvoiman tarpeesta täytetään sisäisillä siirroilla, on sen hoito kokeneiden myyjien käsissä.

– Vahvuutemme on, että pystymme tarjoamaan laajan valikoiman tuotteita niin sähkö- kuin putkipuolelle. Esimerkiksi talotekniikan urakoitsijat ja huoltoyritykset saavat meiltä kaiken saman katon alta.

Sarankulma ulkokuva
Toisin kuin teollisuushallit usein, Mega Express Sarankulma ei ole malliltaan suorakulmio vaan kaareva.

Faktaa: Onninen Mega Express Sarankulma

Onninen Express -ketjun 56. myymälä avattiin 22.4.2024.

Osoite: Nuutisarankatu 24, Tampere

Työllistää 25–30 henkeä.

Pinta-ala 6 500 neliömetriä.

18 500 nimikkeen tuotevalikoima on mietitty ketjun tavallisen valikoiman sekä paikallisen kysynnän mukaan.

Erillisen 24/7-sopimuksen tehneet asiakkaat pääsevät kulkemaan myymälässä milloin vain.

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 2/2024
Teksti: Jaana Tapio
Kuvat: Eino Ansio

Lue myös nämä myymäläkuulumiset

Lähin Onninen Express -myymälä?