Näin syntyy Oraksen Suomessa valmistettu hana

Oraksen hanat ovat kotimaista tuotantoa. Oraksen Rauman-tehtaalla valmistuu päivittäin noin 3 000 hanaa. Kestävät ja laadukkaat Oras-hanat valmistetaan ammattitaidolla ja osittain käsityönä. Tutustu kotimaisten hanojen valmistukseen.

Uuden Oras-hanan valmistus alkaa aina mallin suunnittelulla. Lopullisen tietokonesimuloidun muotoilun ja valettujen prototyyppien jälkeen hyväksytty tuotemalli etenee tuotantoon.

Oras-hanan runko valmistetaan messingistä, ja sen valaminen on hanan ensimmäinen tuotantovaihe. Hienojakoisesta hiekasta ja kovettimesta yhtenäiseksi kappaleeksi kuumentamalla valmistettu valumuotti eli keerna on olennainen osa valua, sillä se pitää hanan sisälle muodostuvat vesikanavat avoinna. Vesi kulkee näitä kanavia pitkin hanan sisällä, ja niihin asennetaan myöhemmin myös hanan sisällä oleva tekniikka.

Kestävät ja laadukkaat Oras-hanat valmistetaan ammattitaidolla ja osittain käsityönä.

Valussa valukokilli kastetaan vesi-grafiittiliuokseen. Valuri asettaa keernat muottiin ja puhdistaa paineilmalla valukokillin mahdollisesta irtohiekasta. Muotti suljetaan, ja se kääntyy valu-uunin hehkuvan kuuman valupään päälle. Valu-uunista sula messinki siirtyy valukokilliin.

Nopean jäähdytyksen jälkeen valaja siirtää valoksen pihtien avulla jäähtymään. Tämän jälkeen keerna poistetaan hanarungon sisältä pyörittämällä sitä metallikuulin varustetussa myllyssä.

Hanan valmistus on myös käsityötä

Valun jälkeen jäähtyneet hana-aihiot sahataan toisistaan irti, ja niistä poistetaan valmiille hanalle kuulumattomat osat. Tämän jälkeen hana-aihio siirretään liukuhihnalle, jossa se kulkee läpi automaattisen koneistus-, hionta- ja kiillotusprosessin. Kiillotus tekee hanasta virheettömän ja kiiltävän.

Oras-hanat valmistetaan osittain automatisoidusti ja osittain käsityönä. Esimerkiksi sahaus tapahtuu sekä automatisoidusti että käsin. Työntekijät tarkastavat kiillotuksen jälkeen jokaisen hanan laadun, ja joitain erikoiseriä voidaan kiillottaa jopa kokonaan käsin.

Virheetön hionta ja kiillotus ovat tärkeitä, sillä seuraavaksi hana saa kromipinnoitteen, joka korostaa pieniäkin epätasaisuuksia ja virheitä. Kromipinnoite tekee hanan pinnasta kiiltävän, kovan ja ennen kaikkea kulutusta kestävän.

Myös hanan muovista tai komposiittimateriaalista valmistetut näkyville jäävät osat kromataan. Muovi- ja komposiittiosia tehdään Oraksen omassa puristamossa. Muovin kromaaminen on messingin kromaamista haastavampaa, sillä muovista on tehtävä ensin sähköä johtavaa, jotta kromaus on mahdollista.

Noin kaksi tuntia kestävän kromauksen jälkeen tuotteet jälleen tarkistetaan, kunnes ne lähetetään koottavaksi. Tässä vaiheessa Oras-hanan tuotemerkki myös laseroidaan hanaan.

Tarkistuksen jälkeen maailmalle

Kromauksen jälkeen on aika koota hana. Hanan sisälle asennetaan tarvittavat komponentit ja elektroniikka. Hanojen kokoaminen tapahtuu sekä automatisoidusti että käsityönä.

Valmiiden hanojen on täytettävä joukko vaatimuksia, ennen kuin ne voidaan viedä markkinoille. Viimeisenä vaiheena hanoille tehdäänkin vielä pistotarkastus. Lopullinen hanan tarkistus ja laadunvalvonta suoritetaan aina käsin. Oras tekee satunnaistarkastuksen yhdelle prosentille niistä noin 3 000 hanasta, joita Rauman tehdas valmistaa joka päivä.

Tarkastuksen jälkeen Oras-hanat ovat valmiita pakattaviksi ja lähetettäviksi myyntipaikkoihin.

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 2/2021