Pikku-Finlandia - Töölönlahden musta helmi

Kun Finlandia-talon peruskorjausta ryhdyttiin suunnittelemaan, syntyi villi idea: mitä jos perinteisen väistötilan sijasta tehtäisiinkin jotain ihan muuta – kuten omilla jaloillaan seisova taideteos?

Ja näin myös kävi: kuin varkain Helsingin Töölönlahden rantaan on syntynyt moduuleista rakennettu ”musta helmi”. Pikku-Finlandia on uusi tapahtumakeidas, jonne Finlandia-talon toiminta siirtyy remontin ajaksi. Kokouksiin, juhliin ja liveklubi.iltoihin erinomaisesti soveltuva rakennus on kahviloineen ja terasseineen kooltaan lähes 2 000 neliömetriä skaalautuen tarvittaessa jopa 1 000 hengen tapahtumiin.

Pikku-Finlandian on kaavailtu olevan käytössä noin kolme vuotta, jonka jälkeen Helsingin kaupunki siirtää rakennuksen muualle – kenties koulu- tai päiväkotikäyttöön.

Metsä on osa Pikku-Finlandiaa

Rakennuksen on suunnitellut vastavalmistunut arkkitehti Jaakko Torvinen, joka teki diplomityönsäkin Pikku-Finlandiasta. Urakoitsijana toimi moduulirakentamisen taitaja FM-Haus.

Torvisen yhdessä opiskelutovereidensa Elli Wendelin ja Havu Järvelän kanssa kehittämä konsepti Finlandia Forest on suomalaiskansallisen säväyttävä: Pikku-Finlandiassa seisoo kaikkiaan 95 metsästä kaadettua männyn runkoa oksineen. Osa puista on talon terassilla ja loput sisällä.

Toukokuussa 2021 alkanut rakentaminen sujui tiukasta aikataulusta huolimatta hyvin, ja käyttöönottotarkastus tehtiin vuodenvaihteessa. Yleisölle rakennus avautui vuoden 2022 alussa.

Pikku-Finlandian sähkötyöt ovat viimeisen päälle

Sähköurakoitsijana profiiliprojektissa toimi Karppelin Oy. Toimitusjohtaja Antti Karppelin kertoo, että projekti on ollut ainutlaatuinen kokonaisuus, sillä arkkitehdin visio on ohjannut myös kaikkea sähköasennustyötä – pienimpiin yksityiskohtiin asti.

– Esimerkiksi kaapeloinnit ja kaapelireitit on mietitty yhdessä arkkitehdin kanssa niin, että kaikki palvelee lopputulosta parhaalla mahdollisella tavalla. Talon ilmeeseen kuuluu, että kaikki käytetty talotekniikka on mustaa kaapeleista pistorasioihin ja valokytkimiin, Karppelin kuvailee.

Pikku-Finlandiaan tuli Helvarin valaistuksenohjaus – ja lisäksi verho- ja valkokangasohjaus. Helvar-valaistuksen ohjelmoinnin suoritti Turkka Oksa.

Tiivistä työtä ja yhteistyötä

Projektissa auttoi huomattavasti se, että Karppelin Oy ja FM-Haus ovat tehneet yhteistyötä myös aiemmin.

– Moduulirakentaminen on meille tuttua, vahvistaa Antti Karppelin.

Karppelinin tiimi aloitti Pikku-Finlandian työmaalla toukokuussa 2021, ja töitä tehtiin tiiviisti aina joulukuulle asti. Parhaimmillaan yrityksellä oli työmaalla parikymmentä työntekijää. Tämä urakan hektisin vaihe ajoittui marras-joulukuun vaihteeseen.

– Tuolloin piti jo turvautua hotellimajoitukseen, että päästään työmaalle nopeasti, muistelee Karppelin.

Koronakin muistutti itsestään. Syyskuussa virus kävi koko työjohdon läpi. Pandemia iski, vaikka töitä tehtiin maskit päässä.

– Selvisimme koronasta ihan hyvin, kun jaoimme vastuuta vähän eri tavalla kuin normaalisti.

”Pikku” olikin iso

Antti Karppelin aloitti yrittäjänä 16 vuotta sitten, ja projekteja on tehty laidasta laitaan. Pikku-Finlandia on kuitenkin isoin projekti koko firman historian aikana.

– Vaikka kyseessä oli sinänsä nopea puoli vuotta, niin taloudellinen merkitys yritykselle oli huomattava – kuten myös työllistämisvaikutus, toteaa Karppelin.

Itse asiassa tehdyn projektin speksit olivat niin mittavat, että kun Onnisen sähköpuolen avainasiakaspäällikkö__ Jouni Niemi__ sai ne sähköpostiinsa, hänellä meinasi mennä aamukahvit väärään kurkkuun.

– Soitinkin heti Antille ja varmistin, että kyseessä todella on näin iso projekti, nauraa Niemi nyt.

Karppelin vahvisti: nyt tehdään paria kokoluokkaa isompaa projektia. Niemi kääri hihat ja alkoi keräämään projektiin soveltuvaa tuotearsenaalia:

– Piti katsoa nopeasti, mikä on tiettyjen tuotteiden saatavuus ja miettiä joidenkin kohdalla, että onko järkevää ehdottaa niiden korvaamista toisella tuotteella.

Karppelin ja Niemi saivat kasattua sangen perusteellisen tuoteluettelon osaksi tarjousta, joka lähti FM-Hausille. Säntillinen asenne myös palkittiin, kun Karppelin Oy lopulta nappasi sähköurakan.

Päävalaisin on yksi Pikku-Finlandian helmistä

Erityinen kruununjalokivi toimituksessa on ”päävalaisinpositio”, jota Niemen mukaan hierottiin pitempikin tovi, jotta se saatiin ratkaistua.

– Sitä mietittiin ja vaihdettiin ja mietittiin taas. Lopulta päävalaisimeksi valikoitui Elektro-Valo Oy:n tuote, paljastaa Niemi.

Antti Karppelin toteaa, että yhteistyö Niemen kanssa yltää aina yrityksen alkumetreille asti, joten tarjousta tehdessään miehet ymmärsivät toisiaan jo puolesta sanasta. Näin oli kasassa kaikki edellytykset tehdä erinomainen tarjous, jolla on hyvät mahdollisuudet menestyä.

– Käytetyn tekniikan ja toteutuksen taso oli tässä projektissa todella korkea. Hienoa olla mukana, summaa Karppelin.

Teksti: Sami Anteroinen
Kuvat: Olli Urpela

Valaistus