Näin valitset sopivan Ensto-teollisuuskotelon

Millaisia asioita on hyvä ottaa huomioon oikean ja kohteeseen sopivan teollisuuskotelon valinnassa?

Sähkölaitteiden ja järjestelmien suunnittelussa tärkeässä osassa ovat kotelot, jotka takaavat laitteiden ja prosessien toimivuuden sekä suojaavat sähkökomponentteja ja niiden käyttäjiä.

Oikean kotelointiratkaisun valintaan vaikuttavat koteloon asennettavien laitteiden toimintaperiaate ja kotelon käyttöympäristö. Kun kotelo osataan valita oikein, vähenevät sekä vikojen ja tuotereklamaatioiden mahdollisuus että kustannukset.

Teollisuuskotelon käyttöympäristö määrittää oikean materiaalin

Oikeat materiaalit varmistavat asennettujen laitteiden ja niiden käyttäjien turvallisuuden. Oikein valittu materiaali myös vähentää laitteiden toimintahäiriöistä aiheutuvia tarpeettomia kustannuksia. Ensto Building Systems käyttää teollisuuskoteloiden valmistuksessa korkealaatuisia materiaaleja.

Sopivan materiaalin valinta riippuu teollisuuskotelon käyttöympäristöstä. Ensto Cubo -vakiokotelot on valmistettu kestomuovista (ABS ja polykarbonaatti), polyesterista tai alumiinista.

Kestomuovikoteloiden työstäminen ja kunnossapito on helppoa. ABS-kotelo sietää hyvin kemiallisia aineita ja sopii siksi esimerkiksi paikkoihin, joissa käytetään vahvoja pesuaineita. Se kestää kuitenkin huonosti UV-säteilyä, eikä siksi ole paras valinta ulkokäyttöön.

Polykarbonaattikotelo sopii niin sisälle kuin ulos ja kestää hyvin muita kemiallisia aineita paitsi tietyn tyyppisiä liuottimia. Polyesterikotelot taas sopivat hyvin vaativiin teollisuusympäristöihin lämpötilankestävyytensä, iskunkestävyytensä ja tukevan rakenteensa ansiosta. Kustannustehokas polyesterikotelo myös kestää UV-säteilyä, ja raaka-aine on itsestään sammuvaa ja halogeenivapaata.

Polyesterikotelot taas sopivat hyvin vaativiin teollisuusympäristöihin lämpötilankestävyytensä, iskunkestävyytensä ja tukevan rakenteensa ansiosta.

Alumiinikotelot sen sijaan ovat kierrätettäviä ja kevyitä, ja niillä on hyvä liuottimien-, lämpötilan- ja korroosionkestävyys.

Ensto-kestomuovi-, polyesteri- ja alumiinikoteloissa käytetään ruiskutettuja, saumattomia tiivisteitä, jotka takaavat korkean suojausluokan. Kestomuovikoteloissa käytetään huippuluokan hydrofobista polyuretaanitiivistettä, joka takaa luotettavan tiivistyksen myös ääriolosuhteissa. Polyuretaanitiivistemateriaalin käyttölämpötila on -40–+80 °C.

Sopiva kotelointiluokka suojaa sähkölaitteita

IP- eli kotelointiluokka kertoo, kuinka hyvin sähkölaite on suojattu vieraiden esineiden, pölyn ja kosteuden sisäänpääsyä vastaan. Yleensä vaativampi ympäristö edellyttää myös tehokkaampaa suojausta.

Kotelointiluokka määritellään kalustamattomalle kotelolle, ja se on pyrittävä pitämään samalla tasolla kotelon asennuksen yhteydessä. Tämä tarkoittaa, että kaapeliläpivienneissä käytettyjen holkkitiivisteiden IP-luokituksen tulee olla sama tai korkeampi kuin kotelon luokitus. Vaativiin olosuhteisiin suunniteltujen Ensto Cubo -koteloiden IP-koodit ulottuvat IP55:stä aina IP69:ään asti.

IP-luokitusten lisäksi on tärkeää määritellä, kuinka hyvin kotelo kestää iskuja. Ensto-kestomuovikoteloiden IK-koodit vaihtelevat IK06-10:n välillä. Korkeamman luokan valitseminen on aina turvallista, mutta usein se nostaa myös kustannuksia.

Teollisuuskotelon käyttötarkoitus vaikuttaa kokoon ja paloluokkaan

Teollisuuskotelon koon määrittävät laitteiston minimi- ja/tai maksimimitat. Oikeaa kokoa valittaessa tulee ottaa huomioon mahdolliset myöhemmin laitteistoon lisättävät komponentit ja se, onko kotelon koko riittävä myös näiden lisäysten jälkeen. Ensto-vakiokoteloista on saatavilla useita eri kokoja.
Kotelon käyttötarkoitus määrittelee myös oikean paloluokan. Paloluokka valikoituu sen perusteella, kuinka helposti materiaali palaa tai syttyy tuleen. Underwriters Laboratories eli UL on testannut Ensto-teollisuuskoteloiden paloluokat. Useimmat Ensto-polykarbonaattikotelot on testattu UL 746C:n mukaisesti, ja ne ovat läpäisseet vaativan viiden tuuman liekkitestin. Muovikotelot täyttävät myös standardin IEC 60695-2-11 mukaisen hehkulankakokeen.

Kotelointiratkaisut asiakaskohtaiseen tarpeeseen

Vakiokoteloiden lisäksi Ensto Building Systems tarjoaa asiakaskohtaisia kotelointiratkaisuja erilaisiin käyttökohteisiin ja -ympäristöihin. Ensto-vakiokotelot voidaan kustomoida asiakkaan tarpeisiin esimerkiksi erilaisilla aukotuksilla, porauksilla ja kierteillä. Kotelot voidaan kalustaa valmiiksi eri komponenteilla, kuten DIN-kiskoilla, liittimillä ja holkkitiivisteillä.

Vakiokoteloiden kustomointiin kuuluvat myös painatus- ja väripalvelut, joiden avulla kotelot voidaan esimerkiksi maalata ja painattaa yrityksen logolla. Ensto Building Systemsin tarjontaan kuuluvat myös erilaiset asiakaskohtaiset kokoonpanot.

Vakiokoteloiden kustomoinnin lisäksi Ensto Building Systemsin palveluihin kuuluu kokonaan räätälöityjen ratkaisujen toteuttaminen. Sopivin ratkaisu konseptoidaan, suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä asiakkaan kanssa.

Teksti ja kuvat: Ensto Building Systems

*Juttu julkaistu alun perin Onnisen asiakaslehdessä 7/21 *

Verkkokauppa mukana matkassa 24/7