Näin valitset sopivan UTU-sähkökeskuksen asuinkiinteistöön

Kotimainen UTU valmistaa sähkökeskuksia monenlaisiin kohteisiin ja tarpeisiin. Sopivan asuinkiinteistön sähkökeskuksen valintaan vaikuttavat etenkin kohteen koko ja keskuksen sijoituspaikka.

UTUn monipuolisesta sähkökeskusvalikoimasta löytyy sopiva keskus niin mökkikeskuksista kiinteistötarpeisiin kuin teollisuuteenkin, nimellisvirraltaan 25 ampeerista aina 4 000 ampeeriin saakka.

– Asuinrakennuskohteeseen sopiva sähkökeskus valitaan etenkin rakennuksen tyypin ja koon mukaan. Omakotitalon keskustarvetta suunniteltaessa väliä on myös sillä, halutaanko keskus ulko- vai sisätiloihin, kertoo UTUn sähkökeskusten tuotepäällikkö Juha Kakko.

UTUn collie- ja beagle-mittauskeskukset on suunniteltu ulkokäyttöön. Collie-keskukset sopivat erityisesti omakoti- tai paritalojen keskukseksi, beagle-keskukset taas vapaa-ajan asuntojen keskukseksi. Kumpaakin mittauskeskusmallia voidaan käyttää tarvittaessa myös rakennusaikana työmaasähkön jakeluun.

Ylijännitesuojalla varustetut keskukset suojaavat ukkoselta sekä ylijännitteeltä, ja niitä on kahta eri mallia, kaasupurkaussuojalla tai varistorisuojalla varustettuina. Lisäosana saatavan jalustan avulla mittauskeskuksen voi asentaa myös esimerkiksi tontin rajalle.

Sisätiloihin siirryttäessä sopiva valinta on esimerkiksi kaiken kokoisiin kuiviin tiloihin soveltuva boxer-mittauskeskus. Laajaan boxer-tuotesarjaan kuuluvat keskukset päävarokkeilla tai ilman, 1- ja 2-tariffimallit sekä ylijännitesuojalla varustetut mallit.

Kerrostaloissa pääkeskus sijaitsee usein kellarissa, ja siihen asennetaan tarvittavat lähdöt kiinteistö- ja mittauskeskuksille. Kerrostalon mittauskeskukset ovat käytännössä aina monimittarikeskuksia, jolloin sopiva valinta on esimerkiksi UTU mirri -monimittarikeskus, jossa jokaiselle huoneistolle on oma mittaripaikka. Monimittarikeskukset syöttävät tarvittaessa jopa 30–40 asuntoa saman mittarikeskuksen kautta.

UTUn ryhmäkeskuksissa asennustapa ratkaisee

Asuinrakennusten sisätilojen ryhmäkeskusta valitessa merkitystä on sillä, halutaanko keskus asentaa pintaan vai upottaa seinään, ja millaiseen tilaan tai materiaaliin. Esimerkiksi UTU terrier -tuotesarjan ryhmäkeskukset soveltuvat parhaiten asennettavaksi uudisrakennuskohteisiin, joissa halutaan keskus upotettuna siististi seinärakenteeseen.

Pinta-asenteiset pointer-keskukset soveltuvat paremmin saneerauskohteisiin. Suojausluokaltaan tiiviimmät basset-ryhmäkeskukset taas voi asentaa esimerkiksi autotalliin tai varastoon.

– Yleensä mitä siistimpi ja huomaamattomampi sisätilojen keskus on, sen parempi. Ryhmäkeskusten ulkonäköön ja asennuksen helppouteen on kiinnitetty UTUn tuotekehityksessä erityistä huomiota, kertoo UTUn sähkökeskusten liiketoimintayksikön päällikkö Markus Kemikangas.

Esimerkiksi setter-ryhmäkeskukset tulevat seinäpinnasta ulospäin vain 10 mm ja ovat nopeita asentaa.

Kun puhutaan sähkökeskuksen ulkonäöstä, myös värillä saa olla väliä.

– Asiakkaiden toiveesta ulkomittauskeskuksemme ovat keväästä 2021 saakka olleet saatavana perinteisen helmenvalkoisen lisäksi modernin grafiitinharmaan värisinä, mikä sopii hyvin nykyaikaiseen rakentamiseen ja yleistyneisiin tummiin ulkoseiniin, kertoo Kemikangas.

Sähkökeskuksen valinnassa varautumista tulevaan

Sähkökeskuksen valinnassa on järkevää varautua myös tulevaan. UTUn sähkökeskukset on suunniteltu niin, että niissä on paljon varatilaa mahdollisiin lisäyksiin ja muutoksiin. Keskusten muokattavuus on helppoa, jolloin lähtöjä voi lisätä esimerkiksi poreammeen lämmitykseen tai auton lataukseen.

UTUn data-keskuksissa on otettu huomioon kohteiden kasvavat IT-tarpeet. Data-keskukset on varustettu kiinteällä IT-osalla. Saneerauskohteissa IT-tarpeet voidaan päivittää ajan tasalle jälkiasennettavilla datakoteloilla.

UTU Oy

  • 1919 perustettu suomalainen sähkö- ja automaatioalan tuotteita ja palveluja tarjoava perheyhtiö
  • Valmistaa ja myy puistomuuntamoita, sähkökeskuksia ja -kojeistoja sekä tuo maahan ja markkinoi sähköteknisiä komponentteja, johtokanavajärjestelmiä, kiinteistöautomaatiojärjestelmiä ja automaatiotuotteita.
  • Asiakkaina teollisuus, sähkötukkuliikkeet, sähkönjakeluyhtiöt, sähköurakoitsijat ja OEM-valmistajat.
  • Toimipisteet Ulvilassa, Vantaalla ja Tampereella. Tytäryhtiöt Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Norjassa. Yhteensä UTU-konsernin palveluksessa on 180 henkilöä.

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 2/22