Wiser päivittää älykodit – ja säästää selvää sähköä

Wiser on uusi tulokas älykotimarkkinoilla. Wiser-järjestelmä lisää kodin mukavuutta ja turvallisuutta – sekä tarjoaa uudenlaista kulmaa energiatehokkuuden parantamiseen. Wiseria tuo maahan Schneider Electric.

Juhani Hallamaa Schneider Electricistä kertoo, että Wiser-älykoti koostuu erilaisista laitteista, joita voidaan ohjata langattomasti eri tavoin.

– Nyt puhutaan nimenomaan kokonaisvaltaisesta älykodista, sillä Wiser kattaa muutakin kuin vain pelkän valaistuksen tai lämmityksen. Kaikkia Wiser-laitteita voidaan käyttää automaatioon ja tilanneohjauksiin, Hallamaa toteaa.

Schneider Electricin Wiser-järjestelmän täydellinen käyttö vaatii toimiakseen keskusyksikön. ”Wiser-filosofia” lähtee jo ihan pistorasioista, jotka ovat kaikki 16A FI-hyväksyttyjä.

– Wiser-pistorasiat ovat älypistorasioita, jotka voi ohjelmoida menemään pois päältä. Näin pistorasiat voivat olla kokonaan pois päältä esimerkiksi yöaikaan tai päiväsaikaan, kun talon väki on poissa töissä ja koulussa, Hallamaa kuvailee.

– Tietokoneet ja muut viihdelaitteet kannattaa sulkea, kun niitä ei käytetä, eikä roikottaa standby-tilassa. Tämän me kaikki tiedämme, mutta harva muistaa tai jaksaa kulkea päivittäin niitä sammuttelemassa.

Älypistorasian ideana on juuri se, että itse ei tarvitse tehdä mitään – automaatio hoitaa homman. Wiser-pistorasia on varustettu myös virran mittauksella ja historiadatafunktiolla, jossa selviää sähkön kulutustaso päivän/viikon/kuukauden/vuoden tarkkuudella. Näin omaa kulutusta voi seurata
ja pyrkiä vaikuttamaan siihen.

– Jos ei tiedä, miten paljon kuluttaa, ei tiedä sitäkään, paljonko voi säästää.

Fiksua valoa ja lämpöä

Wiser-valaistuskategoria sisältää valonsäätimet, relekytkimet, langattomat painikkeet sekä liiketunnistimet. Tässäkin idea on simppeli: valoa tulee käyttää vain silloin, kun sitä tarvitsee. Mukavuustekijät lyövät kättä sähkönsäästötalkoiden kanssa yllättävälläkin tavalla:

– Kun yöllä menee vessaan, valo syttyy automaattisesti, mutta ainoastaan 10 % kirkkaudella normaaliin verrattuna. Tällöin ihminen ei häikäisty ja sähköäkin kuluu minimaalisesti.

Lämmityspuolen tuore tulokas on Wiser iTRV-patteritermostaatti vesi-
kiertoisille pattereille. Useilla design-palkinnoilla palkittu pienikokoinen ja minimalistinen iTRV-patteritermostaatti on helppo tapa hallita kodin lämmitystä, kuvailee Hallamaa.

– Tämä on meille tärkeä pelinavaus markkinaan. Patteritermostaatin ohjaus ja automatisointi tapahtuu Wiser by SE -sovelluksen kautta ja mukana on optimoitu käynnistys sään ja lämpötilan mukaan.

Syyskuussa 2022 myyntiin tullut iTRV-patteritermostaatti on jo herättänyt kiinnostusta – ja perästä kuuluu.

– Tuomme lisää termostaatteja markkinoille lähiaikoina.

Älykotiin kuuluu luonnollisesti myös turvallisuusaspekti. Wiser-turvapaketista löytyvät valvontakamerat, ovi/ikkunatunnistimet, langattomat liiketunnistimet sekä vesivuoto- sekä palovaroittimet.

– Lähestyminen turvallisuuteen on Wiserilla hyvin kokonaisvaltainen, mikä tähtää siihen, että ihmiset voivat nukkua yönsä murehtimatta murtovarkaita, kosteusvauriota tai tulipaloa.

Asentajan suosikkituote?

Asentajalle Wiser on helppo rasti, sillä se menee jo olemassa oleviin johdotuksiin.

– Erikoiskoulutusta ei tarvita, kunhan matkapuhelin pysyy kädessä ja omaa sähköasennusluvat, lupaa Hallamaa. Asentajan kuuluu etupäässä vain kiinnittää perussähkökalusteet seinään ja kuluttaja hoitaa muun sovellusta näppäilemällä.

Äppi opastaa asennuksen läpikäynnin kuvin ja tekstein.

– Samaten sähkösuunnittelijan näkökulmasta Wiser-älytuotteet ovat helppoja, kun uusia väylänvetoja ei tarvitse piirtää.

– Wiser-järjestelmä on tehty mahdollisimman käyttäjälähtöiseksi ja helpoksi. Isossa osassa on laitteiden päivitettävyys, jonka ansiosta ne ovat aina ajan tasalla.

Hallamaan mukaan älykodin kehitys kulkeekin kohti ”kuluttajan älykotia”, eikä ole enää mikään insinöörin teknokeidas. ”Mistään älykotijärjestelmästä ei ole sanottavasti hyötyä, ellei se ole ihmisistä mukava käyttää.”

Sähköasentajilta älykodin evoluutio tuleekin vaatimaan paljon:
– Toimialan on oltava hereillä, sen verran vauhdikasta kehitys on juuri nyt. Huomio kiinnittyy yhä enemmän siihen, että mikä on se kokonaisuus, mitä haetaan – ei mihinkään yksittäiseen seikkaan sinänsä.

Näin integraatio ja konvergenssi ohjaavat talotekniikan kehitystä myös jatkossa.

– Samalla kun laitteet pelaavat yhteen koko ajan paremmin, me liikumme kohti yksinkertaisempaa maailmaa.

Wiser-kategoriat:

  • Valaistus (mm. valonsäätimet, relekytkimet, langattomat painikkeet ja liiketunnistimet)
  • Turva (mm. valvontakamerat, ovi/ikkunatunnistimet, langattomat liiketunnistimet, vesivuoto- sekä palovaroittimet)
  • Lämmitysratkaisut, lämpötila/kosteustunnistimet
  • Älypistorasiat ja pistorasiaplugit

Teksti ja kuvat: Schneider Electric