Tampereelle nousee uusi keskuspuhdistamo

Tampereen Sulkavuoreen rakennetaan uutta jäteveden keskuspuhdistamoa. Mittava rakennushanke vaatii paljon tekniikkaa, materiaaleja ja työtunteja, kertoo toimitusjohtaja Timo Heinonen.

Vuonna 2025 valmistuva uusi keskuspuhdistamo on merkittävä teko ympäristön hyväksi. Jäteveden keskuspuhdistamo vastaa myös kasvavan väestön tuomiin haasteisiin. Sen avulla jätevettä voidaan puhdistaa entistä enemmän ja tehokkaammin sekä vähentää jätevesistä aiheutuvaa ympäristökuormitusta. Esimerkiksi Länsi-Suomen vesistöjen typpikuormitus vähenee lähes neljänneksellä.

Puhdistamosta tulee myös Pirkanmaan suurin biokaasuntuotantolaitos; puolet puhdistamon sähköstä saadaan jäteveden puhdistamisen yhteydessä valmistettavaa biokaasua hyödyntämällä.

Valtavassa hankkeessa käytetään uusinta tekniikkaa. Keskuspuhdistamon lisäksi rakennetaan siirtoviemärit, mikä on Tampereen seudun suurin viemäröintityö 70-luvun alun jälkeen. Hankkeen rakennusurakkaan tarvitaan muun muassa 25 kilometriä maahan asennettavaa 800- ja 1 000-millistä muoviputkea ja Sulkavuoren betonirakenteita varten yli 40 000 kuutiometriä teräsbetonia. Keskuspuhdistamo vaatii myös esimerkiksi mittavan LVI-järjestelmän ja laitekannan rakentamisen.

Keskuspuhdistamo rakennetaan ihmiset huomioiden

Pitkä ja paljon työtunteja vaativa rakennushanke kasvattaa aina myös työtapaturmien mahdollisuutta. Meille on tärkeää, ettei vakavia työtapaturmia syntyisi. Tähän mennessä olemme onnistuneet, toivottavasti myös jatkossa seuraavien urakoiden osalta.

Olemme halunneet huomioida myös naapuruston: panostamme viestintään ja pyrimme tiedottamaan aina ihmisille, mitä työmaalla tapahtuu.

Sulkavuoren maanalaiset tilat ja tunnelit on nyt louhittu. Myös osa siirtoviemäreistä on jo rakennettu. Varsinaisen Sulkavuoren puhdistamon ja muun rakentamisen työt alkavat täydellä teholla ensi vuoden alussa ja kestävät vuoden 2025 loppuun.

Kun puhdistamo on valmis, Keskuspuhdistamo-yhtiö siirtyy rakennustehtävistä operointivastuuseen ja alkaa pyörittää jätevedenpuhdistamoa.

Kuka? Timo Heinonen, toimitusjohtaja, Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy, Tampere

Teksti: Ida Ijäs
Kuva: Eino Ansio

Juttu julkaistu alun perin Onnisen asiakaslehdessä 7/21*

Muut palvelut