Tuhansia venttiileitä ja kilometrikaupalla teräsputkistoja

Kokkolalainen Fineweld vastaa jättiläismäisen akkutehtaan putkistoasennuksista Ruotsin Skellefteåssa. Miten suomalainen pk-yritys sai jalkansa oven väliin gigaluokan hankkeessa?

Kaikkialla maailmassa leviävä sähköautobuumi lisää räjähdysmäisesti uusien akkujen kysyntää. Ruotsalainen Northvolt vastaa buumiin rakentamalla Skellefteåån Euroopan suurimman akkutehtaan.

Jättiläismäisessä rakennushankkeessa on myös suomalaisella osaamisella merkittävä rooli, sillä kokkolalainen Fineweld Oy vastaa akkutehtaan teknisten laitteiden ja putkistojen asennuksista. Tehtaan päälaitteita lukuun ottamatta myös urakassa tarvittavat hankinnat ovat suomalaisyrityksen vastuulla.

Fineweld toteuttaa hankkeen allianssissa konsulttiyhtiö Swecon ja tehtaan sähkö- ja automaatioratkaisusta vastaavan ABB:n kanssa.

– Tämä on todennäköisesti suurimpia teollisuudessa toteutettuja allianssityyppisiä projekteja, Fineweldin toimitusjohtaja Matti Laitinen sanoo.

Skellefteån akkutehtaaseen mahtuisi 50 jalkapallokenttää

Rakennushankkeen koosta kertoo, että Skellefteån akkutehdas levittäytyy kymmenien hehtaarien alueelle, jonka suuruus vastaa noin 50:tä jalkapallokenttää.

– Kyseessä on jopa Euroopan mittakaavassa todella iso projekti, joten uutta ajattelua tarvittiin. Se on hienosti jalostunut toimivaksi tuotteeksi. Suunnittelussa olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Swecon kanssa.

Laitisen mukaan moduuliajattelu on ollut projektin ykkösteema. Fineweld valmistaa prosessiputkistot moduuleina Kokkolassa ja asentaa ne paikalleen työmaalla.

– Yhdessä pystyimme myymään ajatuksen projektin toteutustavasta, ja siitä se sitten lähti. Fineweldille Sweco on tuttu kumppani, jonka kanssa olemme tehneet yhteisiä hankkeita Suomessa ja Ruotsissa.

Fineweldin ja Northvoltin yhteistyö on sujunut hyvin

Yhteistyön Matti Laitinen toteaa sujuneen Northvoltin kanssa hankkeen aikana mallikkaasti.

Akkutehdas on poikkeuksellisen vaativa hanke. Esimerkiksi haponkestävät teräsputket, venttiilit ja muut osat on valittava niin, että ne varmasti kestävät akkukemikaalit.

– Heidän ja meidän todella kunnianhimoiset tavoitteemme potkivat projektia eteenpäin. Valittu toteutustapa on ollut tähän paikkaan oikea.

Akkujen tuotannon on määrä käynnistyä Skellefteåssa vuonna 2022. Northvolt on saanut myytyä tulevaa akkutuotantoaan jo etukäteen noin 23 miljardin euron arvosta. Yksistään Volkswagen tilaa akkuja lähes 12 miljardin euron arvosta lähivuosina.

Putkistot ja teräsrakenteet esivalmistetaan konepajalla Kokkolassa

Laitisen mukaan Skellefteån akkutehdas on Fineweldille arvokas referenssi nopeasti kasvavalla toimialalla. Kilpailuvalttina hän pitää myös yrityksen pitkää kokemusta kemianteollisuuden investointihankkeiden putkistoasennuksista.

– Olisi tyhmyyttä, jos en hyödyntäisi yhtiöni henkilökunnan todellista huippuosaamista urakkakilpailuissa, joita on Pohjanlahden molemmin puolin. Olemme tällä hetkellä kovan luokan projektitalo, jos näin suomalaisena jo 1970-luvulla metallialalla aloittaneena vaatimattomasti kehuisi.

Matti Laitinen perusti Fineweldin vuonna 1988. Yhden miehen hitsausyritys on noussut yhdeksi Pohjoismaiden suurimmista teollisuusputkistojen valmistukseen ja asennukseen erikoistuneista yrityksistä, joka työllistää yli sata henkeä.

Putkistot ja teräsrakenteet esivalmistetaan yrityksen omalla konepajalla Kokkolassa ja asennetaan paikalleen lyhyessä ajassa pienellä työmaamiehityksellä. Yrityksen erikoisosaamista ovat kaivos- ja prosessiteollisuuden putkisto-, teräsrakenne- ja laiteasennukset.

– Kaivosteollisuus on meille todella tuttu. Olemme kuluneen 15 vuoden aikana hoitaneet pääpotit omalla toimialallamme muun muassa LKAB:lla, Talvivaarassa, Jällivaarassa ja Kevitsassa. Ennen Northvoltia yhtiömme suurin projekti oli Pajalan kaivoksessa.

– Viime vuoden lopulla saimme valmiiksi putkistoasennukset Terrafamen uuden akkutehtaan paineliotusjärjestelmään, Laitinen lisää.

Skellefteån akkutehtaaseen paljon Onnisen tuotteita

Onnisen kanssa Laitinen on tehnyt yhteistyötä Fineweldin perustamisesta lähtien. Onninen toimittaa yritykselle muun muassa putkistotuotteita ja venttiileitä.

– Onninen on ollut henkilökunnan turvin kivijalka – tai tässä tapauksessa putkijalka. Siellä on otettu myös vinkkejä vastaan, miten toimintaa voisi kehittää.

Skellefteån akkutehtaaseenkin Onninen toimittaa merkittävän määrän tuotteita.

Putkistotuotteista siellä tarvitaan muun muassa haponkestäviä teräsputkia, teräskäyriä, supistuskappaleita ja kierreosia, myyntipäällikkö Reijo Peltola luettelee.

Onninen on ollut henkilökunnan turvin kivijalka – tai tässä tapauksessa putkijalka.

Onninen toimittaa myös akkutehtaassa tarvittavat venttiilit. Iso osa niistä on Onnisen itse maahantuomia Onnline-tuotteita.

Onnline-tuotteista toimitamme muun muassa läppä-, pallo- ja takaiskuventtiilejä sekä ison osan istukkaventtiileistä. Toimituksiin kuuluu myös erilaisia venttiilejä, kuten säätöventtiilejä, ja toimilaitteita muilta toimittajilta, tekninen asiantuntija Jarkko Toiviainen sanoo.

Fineweldin ja Onnisen pitkä projektiyhteistyö tuo etuja

Reijo Peltolan mukaan pitkäaikainen kumppanuus Fineweldin kanssa tekee yhteistyöstä mutkattoman hankkeiden tarjous- ja neuvotteluvaiheesta aina projektin loppuun saakka.

– Akkutehdas on poikkeuksellisen vaativa hanke. Toimittajana meidän pitää tietää tarkasti tuotteiden ominaisuudet. Esimerkiksi venttiilit ja muut osat on valittava niin, että ne varmasti kestävät akkukemikaalit.

Kansainvälisissä hankkeissa suomalaisille urakoitsijoille on etua siitä, että alihankintaketju ja tavarantoimitukset sekä niiden laatu täyttävät varmuudella myös tilaajan standardit. Toimitusvarmuuden on pidettävä myös haastavissa tilanteissa läpi koko projektin.

– Onninen pystyy tukemaan pk-yrityksiä myös kansainvälisissä projekteissa, Matti Laitinen sanoo.

Teksti: Matti Remes
Kuvat: Joni Autio

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 4/2021

Onniselta laadukasta palvelua myös teollisuuden alan toimijoille. Lue lisää!

Tutustu tuotevalikoimaan