Uutta valaisintekniikkaa vanhoihin pylväisiin

Ahvenanmaalainen urheiluseura Hammarlands IK pisti pallon peliin mukavan ja turvallisen liikkumisen puolesta. Seuran pyörittämän urheilukentän kupeessa sijaitseva kuntopolku sai uudet valaisimet vanhojen tilalle.

Saariston kauniissa syysillassa Hammarvallenin kuntorata houkuttelee lenkkeilemään. Viereisellä urheilukentällä voi harrastaa jalkapalloa sekä yleisurheilulajeja. Reilun kilometrin pituinen metsän läpi koukkaava pururata toimii hyvänä treenien lämmittelyreittinä. Lumisina talvina polulle ajetaan hiihtolatu.

Ahvenanmaan länsipuolella sijaitsevan kuntoradan ylläpidosta vastaa Hammarlands Idrottsklubb r.f. (HIK). Rata on aktiivisessa käytössä niin seuran jäsenillä kuin lähiseudun asukkaillakin. Muutaman sadan metrin päässä sijaitsee alakoulu Näfsby skola, jonka oppilaille rata on tullut tutuksi liikuntatunneilla.

1940-luvulla perustettu HIK panostaa monipuolisesti erityisesti lasten ja nuorten urheiluharrastuksiin. Ohjelmassa on muun muassa jalkapalloa, yleisurheilua, hiihtoa, lentopalloa ja salibandya. Seuran puheenjohtaja Zacharias Kalm kertoo toiminnasta:

–Jäsenistämme nuorimmat ovat alle kouluikäisiä ja vanhimmat jo senioreita. Koska satsaamme sekä sisä- että ulkoliikuntaan, on meillä tarvetta erilaisille liikuntatiloille. Pururadan valaistuksen uusiminen oli nyt paikallaan, kun entiset valot alkoivat kirjaimellisesti pudota tolpiltaan. Varat uusiin valoihin kerättiin omin voimin jäsenmaksuista, myyjäisistä, tilojen vuokratuloista sekä sponsoreilta.

Valaisimet vaihtoi EL & LJUS Experten

Valaisinasennukseen kumppaniksi valikoitui maarianhaminalainen sähköurakointiliike EL & LJUS Experten Ab, joka yhdessä Ahvenanmaan Onnisen kanssa osasi tarjota tarpeita vastaavan kokonaisuuden.

EL & LJUS Experten on Kaj Viktorssonin vuonna 2011 perustama urakointiliike, joka tällä hetkellä työllistää 13 henkilöä.

–Teemme täällä Ahvenanmaalla mm. sähkösuunnittelua ja asennamme valaisinjärjestelmiä. Myös valokuituverkot ja aurinkopaneelit ovat tuttuja meille. Panostamme laatuun ja osaamiseen. Olen erityisen iloinen siitä, että tiimiimme on hakeutunut kovan luokan ammattilaisia, jotka osaavat auttaa myös haastavissa kohteissa, kehuu toimitusjohtaja Viktorsson.

Hammarvallenin kuntorata oli Viktorssonin mielestä mukava toimeksianto, koska kyseessä oli olemassa olevien valaisimien uusiminen. Pylväitä ei tarvinnut pystyttää, eikä sähköjä vetää paikan päälle.

–Kuntorataa kiersi nelisenkymmentä katuvalaisinta, joista osa oli rikki. Purimme pois vanhan tekniikan ja hyödynsimme tukevat pylväät uusille valoille.

Tekninen myyjä Jon Gröning Onniselta auttoi valaisinmallin valinnassa.

–Tähän kohteeseen sopivat erityisen hyvin Onnstreet-katuvalaisimet, jotka on suunniteltu pienille kaduille, pysäköintialueille, puistoille ja pururadoille, Gröning kertoo.

Valintakriteerinä kustannustehokkuus

HIK oli suunnitellut urakkaa jo pitkään, mutta varsinainen tilaus tuli EL & LJUS Expertenille tammikuussa. Yksi tärkeä valaistuksen valintakriteeri oli kustannustehokkuus.

– Otimme kaikissa laskelmissa huomioon sekä seuran resurssit laiteostoon että uusien valaisimien energiatehokkuuden. LED-valojen ansiosta HIK:n sähkönkulutus pienenee puoleen entisestä", kertoo Viktorsson.

EL & LJUS Expertenille tämä valaisintyyppi oli tuttu entuudestaan.

–Olemme asentaneet vastaavia Onnstreet-katuvalaisimia myös esimerkiksi kiinteistöyhtiölle Maarianhaminaan sekä aluevalaistukseksi Getan kuntaan, hotelli Havsviddenin ympäristöön. Tyylikkään muotoilunsa ansiosta valot sopivat hyvin edustusrakennuksille, sanoo Viktorsson.

Tuotekuva - Onnline Onnstreet -katuvalaisin asennettuna

Uusi valaistus valmistui nopeasti

Kaj Viktorssonin mukaan pururadan työt etenivät vauhdilla. Valaisimet toimitettiin Onnisen Hyvinkään varastolta nopealla aikataululla.

–Valmistelimme liitäntäjohdot omalla verstaallamme vanhaan kaapelistoon sopiviksi. Jäljelle jäi paikan päällä asennus ja valojen säätäminen oikeaan kulmaan. Valot toimivat pukuhuoneen ulkoseinän valokatkaisijasta ennakkoon asetetun ajan. Hämärä-/valoisuuskytkin sammuttaa valot automaattisesti, jos ulkona on kirkasta.

Tilauksesta valmiiseen työhön kului noin kaksi viikkoa.

–Valot sytytettiin helmikuun alussa, Viktorsson kertoo.

HIKn puheenjohtaja Zacharias Kalm on tyytyväinen lopputulokseen:

–Toimiva valaistus lisää turvallisuutta syyspimeässä, ja pururata saatiin nyt aktiiviseen käyttöön. Toivottavasti pääsemme tänä talvena testaamaan valoja myös lumisella ladulla.

Kuntorata Hammarvallen

  • Paikka: Hammarland, Ahvenanmaa
  • Radan pituus: 1,1 km
  • Ympärivuotinen valaistus
  • Katuvalaisin Onnstreet IP65 6500 lm
  • Kappalemäärä: 43
  • Asennustapa kohteessa: pylvään päähän
  • 4000 K, tievalo-optiikka
  • Toimii ajastetulla valokatkaisijalla

Teksti: Marina Ahlberg
Kuvat: Tiina Tahvanainen

Artikkeli on julkaistu Onninen-lehdessä 3/2020