Aurinkosähkön käytön ABC

Aurinkosähköjärjestelmissä hyvä suunnittelu, oikea mitoitus ja laadukas tekniikka takaavat onnistuneen lopputuloksen.

Kevätaurinko saa monen pientalon omistajan pohtimaan, kannattaisiko minunkin alkaa hyödyntää edullista ja uusiutuvaa energiaa ja hankkia katolle aurinkopaneelit. Yhä useampi ryhtyy tuumasta toimeen, sanoo projektijohtaja Pasi Seppälä aurinkosähköjärjestelmiä toimittavasta Solar Agesta.

– Keskeinen peruste hankinnalle on taloudellinen säästö, mutta myös mahdollisuus olla mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa vaikuttaa päätöksiin.

Itse tuotettu sähkö vähentää lisäksi sähkölaskun riippuvuutta energian hinnasta ja auttaa näin suojautumaan hinnan nousulta.

Solar Age asentaa aurinkosähköjärjestelmiä avaimet käteen -periaatteella Turun ja Helsingin alueilla pientaloihin ja yrityksiin. Seppälän mukaan järjestelmä sopii parhaiten taloihin, joissa on suora sähkölämmitys tai vesikiertoinen lattialämmitys.

– Aurinkosähköä voi hyödyntää myös maalämpöä käyttävässä kiinteistössä, jos sähkönkulutus on riittävän suuri.

Ylimitoitus ei kannata

Aurinkosähköhanke lähtee liikkeelle suunnittelusta, jossa asiakkaan kanssa katsotaan kohteeseen sopiva paneelien määrä ja niiden sijaintipaikka. Seppälä korostaa, että järjestelmän oikea mitoitus on keskeistä hyvän lopputuloksen kannalta.

– Hankinnan taloudellisuuteen vaikuttaa huomattavasti se, kuinka suuren osuuden auringolla tuotetusta sähköstä pystyy käyttämään itse. Ylijäävän energian myyminen sähköverkkoon ei ole kannattavaa.

Seppälän mukaan järjestelmä sopii parhaiten taloihin, joissa on suora sähkölämmitys tai vesikiertoinen lattialämmitys.

Seppälä suosittelee noin 3 kWp:n aurinkosähköjärjestelmää taloon, jossa sähkön kulutus on noin 12 000 kilowattituntia vuodessa. 20 000 kilowattitunnin kulutuksella sopiva teho on 5 kWp:n tienoilla.

Solar Age käyttää saksalaisia aurinkopaneeleita ja suomalaisia kiinnityskiskoja. Pakettiin kuuluu lisäksi invertteri, joka muuntaa aurinkopaneeleilta tulevan tasavirran kodin sähköverkossa käytettäväksi vaihtovirraksi. Invertterin molemmille puolille tulevat vielä turvakytkimet.

– Kun tarvittavat kaapeloinnit ja kytkennät on tehty, järjestelmä on toimintavalmis. Sähkön tuottaminen alkaa heti ensimmäisenä aurinkoisena päivänä.

Takaisinmaksuajat entistä lyhyempiä

Aurinkopaneelien hinta on tullut viime vuosina alaspäin, mikä lyhentää järjestelmien takaisinmaksuaikoja. Seppälän mukaan omakotitaloissa puhutaan tyypillisesti kymmenen vuoden takaisinmaksuajasta. Yritysten suuremmissa järjestelmissä päästään parhaimmillaan jopa kuuteen vuoteen.

Aurinkosähköjärjestelmän hankkija selviää varsin kevyellä lupabyrokratialla. Kunnasta riippuen pelkkä lupailmoitus tavallisesti riittää, mutta kaikilla paikkakunnilla ei tarvita sitäkään.

– Autamme lupa- ja sopimusasioiden selvittämisessä. Asiakkaan ei tarvitse yleensä tehdä muuta kuin sähköyhtiön kanssa sopimus sähkön myynnistä verkkoon.

Seppälän mukaan lähes kaikki asiakkaat haluavat seurata aurinkosähkön tuotantoa ja kytkeä järjestelmän wifi-verkkoon, jolloin sähkön tuotantoa voi seurata kännykkään ladatulla sovelluksella.

Kestäviä ja huoltovapaita järjestelmiä

Solar Agen kokonaispaketissa aurinkopaneelien takuuaika on 25 vuotta, invertterin 7 vuotta, kiinnitysjärjestelmän 30 vuotta ja asennuksen 10 vuotta.

– Järjestelmät ovat yleensä tosi kestäviä. Vioista tulee vähän soittoja.
Aurinkosähköjärjestelmä ei juuri huoltotoimia tarvitse. Sadevesi pitää aurinkopaneelit yleensä puhtaina, mutta niiden puhdistamista lämpimällä vedellä suositellaan viiden vuoden välein.

Suomen oloihin soveltuvat aurinkopaneelit kestävät yleensä kohtuullisen lumikuormankin. Seppälä ei siksi suosittele niiden puhdistamista lumesta.

–Järjestelmä tuottaisi talvella muutenkin niin vähän sähköä, että omaa turvallisuuttaan ei kannata riskeerata kiipeämällä katolle muutaman kilowattitunnin tähden.

Yhteistyö Onnisen kanssa pelaa mainiosti

Solar Age käyttää aurinkosähköhankkeissaan Onnisen toimittamaa tekniikkaa. Seppälä on yhteistyöhön erinomaisen tyytyväinen.

– Meillä on Onnisella oma kontaktihenkilö. Hän hoitaa, että oikea tavara saapuu kohteeseen ajallaan ja tietää hankkeesta yhtä paljon kuin mekin.

Onnisen tekninen myyjä Jani Torniainen sanoo, että myös korona-aikana toimitukset ovat pyörineet normaalisti, vaikka monista teknisistä komponenteista onkin maailmalla pulaa.

– Onnisella on asiantuntevat tuote- ja hankinnoista vastaavat henkilöt, joiden ansiosta tavaraa on riittänyt hyvin koko ajan. Lisäksi meillä on kotimaassa omat varastomme. Nopeimmillaan toimitus saadaan työmaalle vaikkapa seuraavaksi päiväksi.

Solar Agen Seppälä arvioi, että sähköautot, yhä älykkäämmät sähköverkot ja talokohtaiset sähköä varastoivat akut tekevät aurinkoenergiasta entistä houkuttelevampaa tulevaisuudessa.

Itse tuotettu sähkö vähentää lisäksi sähkölaskun riippuvuutta energian hinnasta ja auttaa näin suojautumaan hinnan nousulta.

– Aurinkosähköä pohtivan asiakkaan kannattaa jossakin vaiheessa hypätä kyytiin mukaan ja alkaa säästää edullisen energian avulla.

Katso video

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 1/22

Verkkokauppa mukana matkassa 24/7