Ilmalämpöpumppujen ja aurinkopaneelien kultakausi jatkuu

Ilmalämpöpumppujen ja aurinkopaneelien myynnin ennätyslukemat nähtiin vuonna 2022, ja kysyntä jatkuu edelleen. Etenkin kevään ja syksyn välillä energiatehokkuutta parantavat hankinnat maksavat itseään takaisin, ja asentajilla on nyt uusi myynnin paikka.

Ilmalämpöpumppuhankintoja tehneet saavat nauttia koko rahalla keväästä syksyyn, kertoo Onnisen uusiutuvan energian tuotteiden hankinnasta ja liiketoiminnasta vastaava johtaja Arto Koivisto.

– Kodin lämmityksessä ilmalämpöpumppu yltää erinomaiseen hyötysuhteeseen aina lämmityskauden loppuun asti. Syksyllä sama ilmiö toistuu ennen kovia pakkasia.

Talviaikaan ilmalämpöpumpun hyötysuhde on syksyä ja kevättä heikompi, mutta silloinkin valtaosan ajasta parempi kuin vaikkapa suoralla sähkölämmityksellä.

Kesähelteiden koittaessa ilmalämpöpumppu pääsee näyttämään kykynsä kiinteistön viilentäjänä.

– Viilentäessään ilmalämpöpumppu toki kuluttaa sähköä, mutta talven lämmityssäästöjen puolesta ei silti tarvitse pelätä. Kuumimpanakin kesänä pientalon jäähdytykseen kuluu vain pieni osa siitä summasta, joka lämmityskauden aikana on säästetty, Koivisto sanoo.

Molempi parempi – vuodenajasta riippumatta

Eniten hyötyvät kohteet, joista löytyy ilmalämpöpumpun lisäksi myös aurinkoenergiajärjestelmä. Se pystyy osaltaan pienentämään kesän viilennyksestä syntyvää sähkölaskua.

– Vuoden 2022 ilmalämpöpumppujen ja aurinkoenergiajärjestelmien huippukysyntä liittyi energiakriisiin, jonka vaikutukset ovat onneksi ehtineet hieman tasoittua. Energiatehokkuutta parantavat hankinnat vähentävät silti edelleen tuntuvasti riippuvuutta ostoenergian hinnan vaihtelusta.

Monessa omakotitalossa ja vapaa-ajan asunnossa investointeja on epävarman taloustilanteen vuoksi jouduttu porrastamaan hankkimalla ensin vain aurinkojärjestelmä tai ilmalämpöpumppu.

Nyt inflaatio vaikuttaa hidastuvan, ja taloustilannekin näyttää jo varovaisia elpymisen merkkejä.

– Monella pientaloasujalla on taas otollinen aika hankinnoille, ja asentajien kannattaa olla valmiina vastaamaan tarpeeseen.

– Nyt liikkeellä olevat ostajat pääsevät hyötymään aurinkoenergian tuomista säästöistä jo alkavalla kesäkaudella. Se voi olla monelle ostajalle hankintaperuste ja asentajille kullankallis myyntivaltti – varsinkin, kun saatavuus on taas parempi ja paneelien hintataso on tullut reippaasti alaspäin kuumimmista ajoista.

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 2/2024
Teksti: Onninen
Kuva: Roope Permanto

Artikkeleita energiatehokkuudesta

Lue myös