Suomen suurin aurinkovoimala Kalajoelle

Solarigon aurinkovoimala Kalajoella viitoittaa Suomessa tietä suurille teollisen mittakaavan aurinkopuistoille. Suunnittelupöydällä on jo uusi jättihanke.

Kalajoella sijaitsevalla peltoaukealla kiiltelee auringon paisteessa 24 000 paneelia.

Tämä on Solarigo Systems Oy:n helmikuussa 2023 käynnistynyt aurinkopuisto, joka tuottaa valtakunnanverkkoon sähköä 13 megawattipiikin huipputeholla.

– Kyse on tähän mennessä suurimmasta verkkoon kytketystä aurinkovoimalasta Suomessa, Solarigon teknologiajohtaja Ville Vairinen sanoo.

Suuresta koostaan huolimatta aurinkopuiston rakentaminen sujui ripeästi. Maanrakennustyöt tehtiin viime kesänä. Syksyn ja talven aikana asennettiin telineet ja paneelit.

Aurinko- ja tuulivoimaa yhteistyössä

Vairisen mukaan omat haasteensa toi hankkeen mittaluokka. Paneelien asentaminen vaatii paikan päällä paljon osaavaa työvoimaa.

Aurinkopuiston naapurissa jauhaa sähköä VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy:n rakentama ja nykyään Helen Oy:n omistama tuulipuisto, jonka sähköasemaa ja liittymää kantaverkkoon molemmat voimalat pystyvät hyödyntämään kustannustehokkaasti.

– Yhteistuotanto myös tehostaa sähköliittymän käyttöastetta ja syöttää energiaa tasaisemmin verkkoon. Silloin kun tuulee, aurinko ei yleensä paista – ja päinvastoin.

Onninen toimitti Solarigon Kalajoen-aurinkopuistoon muun muassa kaapelointitarvikkeet ja turvakytkimet.

– Onninen on yksi suurimmista tavarantoimittajistamme. Yhteistyö on jatkunut jo pitkään, ja Onnisen kanssa kaikki on pelannut aina hyvin, Vairinen kertoo.

Uutta teknologiaa aurinkopuistoon

Onnisen tuoteryhmäpäällikkö Emma Yliniemi sanoo, että Onninen toimittaa aurinkovoimaloihin esimerkiksi paneeleita, inverttereitä ja telineitä. Pientarvikkeista voimaloihin menee esimerkiksi kaapelinhallintajärjestelmiä, kaapeleita ja turvalaitteistoja.

– Toimimme aurinkovoimaloita rakentavien yhtiöiden kumppanina hakemalla suuriin voimaloihin tarvittavia erikoisratkaisuja markkinoilta. Urakoitsijat voivat näin keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa, Yliniemi kertoo.

Onnisen tuotepäälliköt seuraavat aktiivisesti aurinkoteknologian markkinoiden kehitystä. Tieto uusista ratkaisuista välittyy Onnisen myyntipäälliköille ja edelleen asiakkaille.

– Markkina menee nopeasti eteenpäin, ja kehityksessä on tärkeää pysyä mukana. Meillä on tehokas järjestelmä, jonka ansiosta asiakkaan ei tarvitse kääntää kaikkia kiviä ja kantoja löytääkseen sopivimmat ratkaisut.

Esimerkiksi aurinkovoimaloiden turvakytkimiä valmistavan Katko Oy:n kanssa Onninen on tehnyt yhteistyötä useita vuosikymmeniä. Perheyhtiö kehittää ja valmistaa sähkötuotteita Helsingin Konalassa.

– Toimitimme Solarigon Kalajoen-hankkeeseen AC-puolen turvakytkimiä, jotka oli asiakaskohtaisesti räätälöity. Kaapeliläpiviennit ja liittimet olivat tuotteissa mukana, jotta niiden asentaminen kohteessa olisi mahdollisimman helppoa, Katkon myyntipäällikkö Jukka Pitkänen sanoo.

– Katkon uusien kytkimien tuotekehitys on mennyt kovasti eteenpäin. Olemme saaneet tähän Solarigolta arvokasta apua vaatimuksista, joita aurinkovoimakohteissa edellytetään. Tältä pohjalta olemme voineet tehdä testiohjelmaamme tietyille kytkimille.

Aurinkoenergiaa teollisessa mittakaavassa

Aurinkoenergiahankkeet lähtivät Suomessa viime vuonna kovaan kasvuun sähkön kallistumisen myötä.

Tähän saakka maahan on rakennettu ennen muuta pienen mittakaavan voimaloita, joiden huipputeho on tyypillisesti alle 10 kilowattipiikkiä. Teollisuuden ja kaupan alan voimalat ovat olleet kokoluokassa sata kilowattipiikkiä.

Nyt rakennetaan tihenevään tahtiin myös useiden megawattien teollisia aurinkosähköpuistoja, jotka tuottavat sähköä suoraan verkkoon.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ennustaa, että aurinkosähkön tuotantokapasiteetti yli kymmenkertaistuu 7 000 megawattiin vajaan vuosikymmenen aikana Suomessa. Vertailun vuoksi Olkiluoto 3 -ydinvoimalan sähköteho on 1 600 megawattia.

Vuonna 2015 perustettu Solarigo Systems kuuluu teollisen aurinkorakentamisen pioneereihin. Yritys on rakentanut eri puolille Suomea runsaat 200 aurinkovoimalaa muun muassa teollisuuslaitosten tarpeisiin.

– Etsimme koko ajan suurempia hankkeita, Vairinen sanoo.

Solarigon suunnittelupöydällä on jo seuraava jättihanke, jossa Nivalan ja Pyhäjärven käytöstä poistetuille kaivosalueille rakennetaan yhteensä 75 megawatin aurinkovoimalat. Niihin asennetaan noin 120 000 paneelia.

– Callio-Hitura-hanke lähtee kesällä 2023 toteutukseen, ja pyrimme saamaan sen valmiiksi muutaman vuoden sisällä, Vairinen suunnittelee.

Hanke on Solarigon yhteishanke Skarta Energy Oy:n kanssa. Hankkeelle on myönnetty Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoitusta.

Solarigon aurinkopuisto Kalajoella

  • Suomen suurin sähköverkkoon kytketty aurinkovoimala, jonka maksimiteho on 13 megawattipiikkiä.
  • Voimala koostuu 24 000 paneelista.
  • Tuotanto alkoi helmikuussa 2023.
  • Vuosituotannoksi arvioidaan 11 000–12 000 megawattituntia sähköä, mikä vastaa noin 2 400 kerrostaloasunnon kulutusta.
  • Solarigo Systems on suuriin aurinkovoimaloihin ja aurinkosähköpuistoihin erikoistunut yhtiö, jonka pääomistaja on Suur-Savon Sähkö.

*Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 3/23 *

Teksti: Matti Remes
Kuvat: Markus Pentikäinen

Hyötytietoa ammattilaiselle aurinkosähköstä