Älykotiratkaisut valvovat, ohjaavat ja huolehtivat vapaa-ajan asunnolla

Kotiautomaatio yleistyy vapaa-ajan asunnoissa, kun varmatoimiseen tekniikkaan on saatu yhdistettyä helppo käytettävyys. Vesa Vuopio suunnitteli uuden älymökkinsä energiatehokkaaksi ja etäohjattavaksi.

Onnisen sähkökategorian tuotelinjajohtaja Vesa Vuopiolla kiinnostus talotekniikkaan näkyy vapaa-ajallakin. Vuopion uudessa älymökissä käyttömukavuus, energiatehokkuus ja turvallisuus on tuotu uudelle tasolle.

-Uudiskohteessa huolellinen suunnitelma varmistaa toimivuuden. Jos et tiedä heti, mitä kaikkea haluat, kannattaa laitattaa kaapelivaraukset. Näin voit tarvittaessa tehdä laajennuksia ja lisätä älykotiteknologiaa myöhemmin. Laitteiston omistajana pystyt joko laajentamaan tai supistamaan järjestelmää tarpeen mukaan, hän yleistää.

Vuopion älymökin kaikki laitteet on asennettu varmuuden vuoksi kaapeloiden. Remonttikohteeseen hän suosittaa langatonta järjestelmää ja asennustapaa. Vanhan asunnon remontoija voi saada kotiautomaatioasennuksesta kotitalousvähennyksen.

Vapaa-ajan asunnon turvallisuutta voi nostaa eri tavoin

Kehittynyt talotekniikka yleistyy nyt myös vapaa-ajan asumisessa. Älykkäitä turvaratkaisuja on monenlaisia. Esimerkiksi vartijapalvelun sisältävä valmispaketti on omiaan, jos haluaa helpon avaimet käteen -ratkaisun.

Hajautettu malli on yleinen, eli mökeillä järjestelmät koostuvat monesta ilmaisesta apista – esimerkiksi ilmalämpöpumppu-, kamera-, lämmitys- ja hälytystoiminnoista.

Keskitetyn alustan rakentaminen on investointina hieman kalliimpi vaihtoehto.
Keskitetyssä ratkaisussa kiinteistön eri ominaisuuksia ohjataan samalta alustalta, johon yhdistetään siihen soveltuvia toiminnallisuuksia ja tuotteita. Esimerkiksi sääasema ohjaa huonetilan lämmitystä tai jäähdytystä automaattisesti asetettujen raja-arvojen mukaan.

Vuopiolla itsellään on uudella mökillään ABB F@H-ohjaus, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Tuusulan asuntomessuilla Honka Huomen -hirsitalossa esiteltiin juuri Suomeen lanseerattua Schneider Electricin Wiser-kotiautomaatioalustaa.

Vuopio mainitsee tuoreista ABB:n F@H-sovelluslaajennuksista myös Philips Hue -älyvalaisinsarjan, jota voi säätää etänä. ABB-automaatioalustaa ohjataan pilvestä, mikä on tietoturvallinen ratkaisu.

Älyrakennuksen rakentajan pitää tiedostaa rakennuspaikka ja operaattorit. Laitteille on oltava hyvä WiFi, ja tukiaseman sijainti lähellä helpottaa tilannetta.

Älymökki on energiatehokas

Älymökin joka sopessa on mietitty energiatehokkuutta ja ohjattavuutta. Vuopio asensi kotona/pois-toiminnot talotekniikkaan, joka minimoi energiankulutuksen, kun kiinteistöä ei käytetä.

Esimerkiksi yksivaiheisessa porakaivopumpussa korkea hyötysuhde tarkoittaa pientä sähkönkulutusta. Pumppu sammutetaan ohjainyksiköllä. Se ei voi käynnistyä vahingossa.

-Vesivahinkokaan ei voisi levitä teknisestä tilasta, sillä 300 litran varaaja tyhjenisi lattiakaivoon ja kiinteistön vedenkierto suljetaan täysin aina asukkaan poissa ollessa.

Tekninen tila on suunniteltu riittävän lämpimäksi, jotta varaaja pysyy sulana, vaikka sähkö olisi pois päiväkausia.

Vapaa-ajan asunnoissa etenkin ukkonen haastaa järjestelmät. Niin kuin asiaan kuuluu, Vuopion rakennus on ukkossuojattu ja keskuksessa on ylijännitesuojaus, jotta salamointi ei aiheuttaisi suurempia vahinkoja.

Vuopio kertoo, että hänen uudessa älymökissään sähköt katkesivat useamman kerran tänä kesänä. Sähkökatkojen jälkeen järjestelmät nousivat nopeasti takaisin toimintavalmiuteen hyväksi havaittujen sovellusten avulla.

Etäohjausta, livekuvaa ja mökkipaikan säätietoja verkon kautta

Etäohjaus luo asuntoon turvaa ja hallittavuutta. Kuumalla pystyy laittamaan ennalta ilmalämpöpumpun viilennyksen päälle. Kylmänä talvipäivänä voi laittaa peruslämmöt päälle pari päivää ennen mökille tuloa.

-Lattialämmitys on yksi tärkeimmistä ohjauskohteista, Vuopio täydentää.

Hän mainitsee yhdeksi uutuudeksi kodinkoneiden yhdistämisen alustalle. Kesäpaikassa taas kiinnostaa aina sää. Niinpä alustaan liitetty sääasema kertoo sade- ja tuuliolot, jotka kiinnostavat ainakin verkon laskemista miettivää kalastajaa.

Alustan ovitunnistimien ansiosta voi tarkistaa etänä, onko ovi auki vai kiinni. Kosteusvahti ja valaistuksenohjaus luovat sekä turvaa että tunnelmaa. Ääniohjauksella pystyt ohjaamaan järjestelmää.

Etänä voi käynnistää myös kiukaan. Älykiuas on turvallinen valinta, sillä se ei käynnisty, jos päällä on jotain, Vuopio konkretisoi.

Kiinteistöä valvoo HD-kuvaa tallentava kamera. Kustannustehokkainta on hankkia oma kamera ja yhdistää se nettiin. Tällöin IP-suojatulla kameralla näkee sisä- ja ulkotapahtumat.

-Parhaimmillaan LED-valaisimeen yhdistetty kamera tallentaa liikkeen ja lähettää hälytyksen.

Älykodin ohjausjärjestelmän hintalappu vaihtelee laajasti tarpeesta riippuen. Riittävän laadukkaan ratkaisun moneen tarpeeseen saa jo muutamalla tuhannella eurolla. Erittäin laaja-alainen järjestelmä maksaa parhaimmillaan kymmeniätuhansia.

Teksti: Hannu Kaskinen
Kuvat: Roope Permanto

Juttu julkaistu alun perin Onnisen asiakaslehdessä 3/2020

Lue lisää