Asiantuntija vastaa: Rakennuksen energiatodistus

Mitä merkitystä on rakennuksen energiatodistuksella ja kuka sellaisen voi laatia, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) asiantuntija Kirsi Unhonen?

1. Mikä on rakennuksen energiatodistus?

Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden ja mahdollistaa rakennusten vertailun toisiinsa. Todistus perustuu vakioidulla käytöllä laskettuun energiankulutukseen ja rakennuksen todellisiin ominaisuuksiin, kuten rakenteisiin ja talotekniikkaan ilman käyttäjän toiminnan vaikutusta. Uudiskohteissa todistus kertoo, täyttyvätkö energiamääräykset. Korjausrakentamiskohteissa voi todistuksessa ilmoitetun energiatehokkuusluokan ja E-luvun avulla määrittää energiatehokkuusvaatimukset rakennukselle. Todistuksen laatijan tekemiä energiatehokkuuden parannusehdotuksia voi käyttää hyödyksi suunniteltaessa korjauksia.

2. Milloin ja missä kohteissa sitä tarvitaan?

Energiatodistus tarvitaan rakennusta myytäessä tai vuokrattaessa – tai kun ollaan rakentamassa uutta rakennusta. Myös energia-avustuksen maksatuksen yhteydessä on vaadittu energiatodistus. Tulevaisuudessa edulliset ”vihreät lainat” voivat olla sidoksissa energiatodistuksiin. Energiatodistus tarvitaan lähes kaikissa rakennuksissa.

3. Mistä voi tarkistaa, onko energiatodistus jo tehty?

ARAn ylläpitämästä julkisesta verkkopalvelusta energiatodistusrekisteri.fi löytyvät toukokuun 2015 jälkeen tehdyt energiatodistukset. Tietosuojasyistä yhden tai kahden asunnon rakennusten todistuksia ei näytetä. Uudehkojen rakennusten todistusta voi tiedustella myös paikkakunnan rakennusvalvonnasta. Taloyhtiössä isännöitsijöiltä voi tiedustella todistusta.

4. Mistä löytää pätevän tekijän – ja miten sellaiseksi voi kouluttautua?

Pätevät energiatodistuksen laatijat löytyvät energiatodistusrekisteristä. Ainoastaan FISEn hyväksymä laatija voi tehdä todistuksen.

Energiatodistuksen laatijaksi voi kouluttautua ottamalla yhteyttä Suomen LVI-liittoon (SuLVI ry), joka järjestää energiatodistuksen laatijan perustason pätevyystenttiin valmentavia koulutuksia. Lisätietoja vaatimuksista löytyy osoitteesta fise.fi.

Energiatodistusneuvonta motivan sivuilla.

Kuka? Kirsi Unhonen, Energia-asiantuntija, Asumisen rahoitus- ja kehittymiskeskus (ARA)_

Juttu julkaistu Onninen-lehdessä 4/23

Teksti: Timo Toiviainen
Kuva: Tommi Mattila

Asiantuntijat vastaavat. Onnisen suositussa juttusarjassa päästetään ääneen omien alojensa asiantuntijat.

Verkkokauppa mukana matkassa 24/7