Asiantuntija vastaa: Pandemia-aika ja vesihuolto

Miten poikkeusolot ovat vaikuttaneet pääkaupunkiseudun viemäriverkostoon ja vedenkulutukseen, HSY:n verkostopäällikkö Sami Sillstén?

Kuinka etätyöt ja kotoilu ovat näkyneet viemäriverkostossa?

Muutos on ollut selkeä. Viemäriverkoston pumpuissa on ollut noin viisinkertainen määrä tukoksia normaaliin verrattuna. Ongelma on ollut sama koko Suomessa; olen kartoittanut tilanteen myös muista vesilaitoksista. Kasvomaskit ja puhdistustuotteet vedetään WC-pöntöstä alas, vaikka ne ovat puuvilla- ja muovituotteita. Ne eivät hajoa viemärissä, vaan tarraavat jätevesipumpun juoksupyöriin kiinni ja aiheuttavat tukoksia. Tukoksia on nyt koko ajan – ja paljon.

Miten viemäriongelmia voisi välttää?

Tähän on olemassa yksinkertainen ratkaisu, josta rakentamisen ammattilaisetkin voisivat taas muistuttaa asukkaita. Sijoitetaan WC-tiloihin roska-astia, mihin heitetään maskit ja muut hygieniatuotteet. Pönttöön ei laiteta mitään ylimääräistä. Ammattilaiset tämän tietävätkin, ja verkko-osoitteesta hsy.fi/viemarietiketti löytyy asiasta hyvää tietoa. Jos viemäri tukkeutuu, voi jätevesi tulvia ylivuotona esimerkiksi maastoon, uimarannalle, puistoon tai naapurikiinteistön sisätiloihin.

Onko vedenkulutus kasvanut pandemian aikana?

Kokonaiskulutus ei ole muuttunut merkittävästi, mutta on tapahtunut selkeä rytminmuutos. Kulutus jakaantuu nyt tasaisemmin koko päivälle. Pandemian aikana arkiviikot ovat alkaneet muistuttaa koulujen lomaviikkoja vedenkulutuksessa.

Toimistorakennusten vedenkäyttö on selvästi vähentynyt etätöiden takia, eli kulutus on siirtynyt koteihin. Hotelleissa, oppilaitoksissa ja kylpylöissä kulutus on edelleen minimaalista. Rakentamisen puolella vedenkulutus ei ole vähentynyt oikeastaan ollenkaan.

Mitä vinkkejä antaisit kiinteistönpitoon kesäkaudelle?

Pihoilta ei kannata lakaista hiekkoja sadevesikaivoon. Hiekka ei kulkeudu sieltä mihinkään, ja kesäisen rankkasateen aikana vesi voi tulvia kiinteistöön. Ritiläkannet on hyvä pitää puhtaina. Kaiken kaikkiaan hulevesijärjestelmät kannattaa pitää kunnossa ja seurata sateella, että vesi ohjautuu oikein.

Kiinteistön vesimittariventtiilit on hyvä käyttää vuosittain kerran auki ja kiinni. Venttiili on tekninen laite, joka on tarkoitettu käytettäväksi. Muuten se jää jumiin.

Kesäkuumalla vesimittarista menee läpi ulkoilmaa viileämpää vettä, joten venttiili saattaa kondensoida ja aiheuttaa siten jopa homehtumista. Siksi mittarin tulisi olla tuulettuvassa ja lämpimässä tilassa.

Kuka?

Sami Sillstén

Verkostopäällikkö, HSY

Teksti: Timo Toiviainen
Kuva: Juho Kuva

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 2021