Huoneistokohtaiset mittarit vesilaskun perusteeksi
Etäluettavat vesimittarit tulivat pakollisiksi uusien ja putkiremontoitujen kiinteistöjen asuntoihin. Älykkääseen tekniikkaan kannattaa tutustua, sillä se työllistää LVI-alaa tulevina vuosina.
Laki huoneistokohtaisen veden kulutuksen laskuttamisesta tuli voimaan marraskuun lopulla 2020. Tähänkin mennessä uudisrakennuksiin sekä putkisaneerausten yhteydessä kiinteistöihin on pitänyt asentaa asuntokohtaiset vesimittarit, mutta nyt niitä on käytettävä myös laskutuksen perusteena. Käytännössä uudet asuntokohtaiset ja etäluettavat mittarit yleistyvät lähivuosina vähitellen sitä mukaa, kun uusia asuintaloja rakennetaan ja vanhoissa kiinteistöissä tehdään linjasaneerauksia.
Lakiasiaa ja älykästä tekniikkaa webinaarissa
Onninen yhteistyökumppaneineen järjesti ajankohtaisesta aiheesta webinaarin, jossa käytiin läpi uuden lain tuomia muutoksia ja esiteltiin veden mittauksen älykästä tekniikkaa.
– Lakiuudistuksen keskeisiä tavoitteita on vesikulujen oikeudenmukainen jakautuminen asukkaiden kesken. Huoneistokohtainen mittaaminen vähentää myös tutkitusti veden ja energian kulutusta, Vesimittaripalvelu Oy:n toimitusjohtaja Tapio Rask sanoo.
Etäluettavasta vesimittarista kulutustiedot siirtyvät automaattisesti langattoman IoT-verkon kautta palvelualustaan, josta tiedot välittyvät edelleen isännöintiyhtiön laskutusohjelmaan.
– Palvelun avulla kiinteistönomistajat, isännöitsijät ja huoltoyhtiöt saavat ajantasaisen näkymän kiinteistöjen vedenkulutukseen, Digita Oy:n myyntipäällikkö Mona Miettinen sanoo.
Digita tarjoaa kiinteistöille OmaVesi-palvelua, jossa käyttäjä voi lisäksi ohjelmoida itselleen erilaisia hälytyksiä, jotka lähettävät tekstiviestillä tai sähköpostilla tiedon esimerkiksi jatkuvasta vuodosta tai putkirikosta. Myös asukkaat voivat seurata palvelusta omaa kulutustaan vaikkapa matkapuhelimeen ladattavasta sovelluksesta.
– Etäluennan kautta luenta- ja näppäilyvirheet poistuvat ja toiminta on läpi linjan kustannustehokasta, kun luenta ei vaadi keneltäkään mittarin lukemista ja lukeman ilmoittamista, Miettinen huomauttaa.
Vältä nämä virheet etäluettavan vesimittarin asennuksessa
Veden kulutuksen luotettava mittaaminen edellyttää, että vesimittareiden asennus tehdään ohjeiden mukaan. Yleinen virhe on mekaanisen mittarin asentaminen mittaritaulu alaspäin, jolloin laite ei anna oikeita mittatuloksia.
Axioma-vesimittareita maahantuovan Effectio Oy:n toimitusjohtaja Jari Makslahti sanoo, että käytössä yleistyvät nyt ultraäänimittaukseen perustuvat mittarit.
– Niiden etuna on, että ne toimivat tarkasti kaikissa asennoissa. Lisäksi ultraäänimittari on pienen kokonsa ja keveytensä ansiosta helppo asentaa.
Asennuksessa on syytä olla tarkkana myös silloin, kun huoneistossa on kosketusvapaita vesihanoja.
Rask korostaa, että hanojen yhteydessä toimitettavat takaiskuventtiilit on ehdottomasti asennettava hanaan meneviin viiksiputkiin.
– Jos tätä ei tee, vesimittari pyörii koko ajan. Tämä johtuu siitä, että kosketusvapaan hanan läpi virtaa koko ajan vettä kylmävesipuolelta lämpimään ja päinvastoin. Virtausta tapahtuu, vaikka hanaa ei käytetä, Rask korostaa.
Onnisen palvelu säästää aikaa ja vaivaa
Onninen on varautunut huoneistokohtaisten ja etäluettavien vesimittareiden tuloon kehittämällä pakkaamopalvelussaan toimintamallin, joka säästää asiakkaiden aikaa ja vaivaa.
Siinä asiakkaan tilaamien mittareiden sarjanumerot kerätään asuntokohtaisesti ja toimitetaan ne maahantuojalle. Maahantuoja toimittaa numerot edelleen palvelualustan ylläpitäjälle.
Tiedot kirjautuvat näin nopeasti ja luotettavasti taloyhtiön tillille, jolloin vesimittarit saadaan toimimaan heti asennuksen jälkeen.
– Virheiden mahdollisuus minimoidaan siten, että Onnisen pakkaamopalvelussa asuntokohtaisten mittareiden numerot luetaan QR-koodeista, Onnisen Category Manager Sari Lunden sanoo.
Kuva: Jonna Kalliomäki