Onninen tekee vastuullisuudesta helpompaa

Onninen haluaa tehdä vastuullisten tuotteiden löytämisen ja valitsemisen mahdollisimman helpoksi. Valikoimista on tunnistettu tuotteet, jotka täyttävät tiukat kriteerit ja auttavat asiakkaita vastaamaan yhä tiukempiin vastuullisuusvaatimuksiin.

– Onnisen vastuullisissa tuotteissa on nostoja Onnisen koko tuoterepertuaarista. Olemme tunnistaneet, että niissä on verrokkituotteita parempia ominaisuuksia, kertoo vastuullisuus- ja laatupäällikkö Hannu Pekuri.

Vastuullisuusluokituksen saaneet tuotteet täyttävät tiukan kriteeristön, jonka pohjana on tutkittu ja varmennettu tieto, lainsäädäntö, viralliset ympäristömerkit sekä useat sertifikaatit.

– Kriteeristön luominen ja datan keruu on ollut useamman vuoden työ. Nyt se työ muuttuu jatkuvaksi, kun luokituksia päivitetään. Olemme tähän mennessä käyneet läpi 100 000 tuotetta, joista jo yli 11 000 on saanut vastuullisuusluokituksen. Osa tuotteista kuuluu useaan eri luokkaan.

Vastuullisuusluokat auttavat asiakasta

Vastuullisen valikoiman luominen lähti liikkeelle vastuullisuuskriteeristön luomisesta.

– Kehitimme viisi luokkaa, jotka auttavat asiakasta vastuullisien valintojen tekemisessä. Vastuulliset tuotteet löytyvät verkkokaupasta helposti: tuotehaun tuloksia voi rajata eri vastuullisuusluokkien mukaan, ja jos tuote on saanut vastuullisuusluokituksen, siitä kertova tunnus löytyy myös tuotekuvan vierestä ja tuotekortilta.

Onnisen vastuullisuustyötä ohjaa K-ryhmän vastuullisuusstrategia, joka asettaa tavoitteet toiminnan vastuullisuudelle kaikilla kolmella toimialalla, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa, päivittäistavarakaupassa ja autokaupassa.
– Vastuullisuusstrategiamme yksi keskeinen tavoite on helpottaa asiakkaidemme vastuullisia valintoja. Erityisesti rakennusalalla toimivat asiakkaamme ovat olleet kiinnostuneita vastuullisista tuotteista, sillä alan toimintaa tarkastellaan entistä tarkemmin.

Asiakkailta tulee myös tiedusteluja, joissa etsitään tiettyyn kohteeseen juuri vastuullisia tuotteita. Tarve vastuullisten tuotteiden käyttämiseen voikin yhä useammin nousta myös asiakasyrityksen omasta hallinnosta ja vastuullisuusstrategiasta.

"Haluamme helpottaa asiakkaidemme vastuullisia valintoja. Erityisesti rakennusalalla on kiinnostusta vastuullisiin tuotteisiin."

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 2/2024
Teksti: Verna Julkunen

Tutustu vastuullisuusluokkiin

Banneri - vastuullisten tuotteiden sivulle - energiatehokkuus-ikoni (FIN, SV, ENG)

Energiatehokkuus

Pienentää energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä

Tuotteella on verrokkeja parempi energiatehokkuusluokka tai tuote edistää muutoin energiatehokkuutta. Energiamerkintä auttaa tunnistamaan tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa. Energiamerkki osoittaa tuotteen käytönaikaista energiankulutusta asteikolla A-G. Joissain tuoteryhmissä on vielä vanha luokitusasteikko, joissa on käytössä A-luokkaa paremmat luokat A+, A++ ja A+++. Katso tuotteet.

Banneri - vastuullisten tuotteiden sivulle - terve rakennus -ikoni (FIN, SV, ENG)

Terve rakennus

Puhdas sisäilma ja turvalliset materiaalit

Tuote aiheuttaa todennetusti vähemmän haitallisia vaikutuksia ihmisille, eläimille ja ympäristölle tai tuotteessa on käytetty terveyden kannalta hyviksi todettuja luonnonmateriaaleja.

Tähän luokkaan kuuluvat tuotteet ovat voineet saada esimerkiksi jonkin seuraavista sertifikaateista tai ympäristömerkeistä: M1, Joutsenmerkki ja Blue Angel.

Lisäksi mukana on tuotteita, joiden VOC-arvo (haihtuvat orgaaniset yhdisteet) on luokkaa matala (Low) Lisätietoja VOC-yhdisteistä löytyy esimerkiksi Sisäilmayhdistyksen sivuilta. Katso tuotteet.

Banneri - vastuullisten tuotteiden sivulle - kiertotalous-ikoni (FIN, SV, ENG)

Kiertotalous

Kierrätetyt materiaalit, korjattavuus ja kierrätettävyys

Tuotteen voidaan todennetusti osoittaa olevan esimerkiksi tehty kierrätetyistä tai biopohjaisista materiaaleista. Tuotetietoihin on voitu merkitä myös kierrätysmateriaalin osuus. Lisäksi luokassa on mukana tuotteita, jotka ovat korjattavissa (se on helppo purkaa ja varaosia on saatavana) tai jotka edistävät muutoin kiertotaloutta.

Tähän luokkaan kuuluvat tuotteet ovat voineet saada esimerkiksi jonkin seuraavista sertifikaateista tai ympäristömerkeistä: Joutsenmerkin ja EU-ympäristömerkin. Katso tuotteet.

Banneri - vastuullisten tuotteiden sivulle - veden säästö -ikoni (FIN, SV, ENG)

Veden säästö

Säästää luonnonvaroja ja energiaa

Tuote täyttää EU-vaatimusten mukaiset raja-arvot vedenkulutuksessa. EU:n vaatimusten mukainen kestävä taso vedenkulutuksessa arvioidaan sen mukaan, miten paljon vesikalusteet kuluttavat vettä (litraa/minuutti). Esimerkiksi WC- ja keittiöhanoissa sallittu kulutus on korkeintaan 6 litraa/minuutti. Katso tuotteet.

Banneri - vastuullisten tuotteiden sivulle - vastuullisemmin tuotettu -ikoni (FIN, SV, ENG)

Vastuullisemmin tuotettu

Varmennettu alkuperä ja pienempi ilmastovaikutus

Tuotteen raaka-aineen tai tuotteen hankintaan tai valmistukseen liittyviä ympäristöön kohdistuvia ja sosiaalisia vaikutuksia on arvioitu. Arvioinnista on saatavilla kolmannen osapuolen myöntämä sertifikaatti tai muu todiste.

Tähän luokkaan kuuluvat tuotteet ovat voineet saada esimerkiksi jonkin seuraavista sertifikaateista tai ympäristömerkeistä: PEFC, FSC, Joutsenmerkki, EU-ympäristömerkki, Cradle to Cradle, BCI (Better Cotton Initiative) ja OEKO-Tex.

Lisäksi mukana on tuotteita, joille on määritelty CO2-raja-arvot (metalleille, alumiinille, kuparille) perustuen EN 15804 -standardin mukaiseen EPD-ympäristöselosteeseen. Katso tuotteet.

Lue myös