Asiantuntija vastaa: Millainen on onnistunut taloyhtiön linjasaneeraus?

Mistä mausteista syntyy osakkaiden mielestä onnistunut linjasaneeraus, auktorisoitu isännöitsijä Arttu Lehtonen?

1. Mitkä asiat ovat taloyhtiön asukkaille tärkeimpiä linjasaneerauksessa?

Mielestäni silloin onnistutaan parhaiten, kun remontissa panostetaan erityisesti stressin ja epätietoisuuden poistoon. Aikataulun tulee pitää, mutta se ei tarkoita, että tehdään kiireellä, vaan sitä että sovitaan urakalle riittävästi aikaa. Kokemusteni mukaan asukkaille ei ole tärkeintä se, sovitaanko remonttiajaksi esimerkiksi neljä vai viisi kuukautta. Mutta jos sovittu aika ylitetään, siitä nousee iso poru.

2. Mikä on LVIS-kalusteiden ja tarvikkeiden merkitys remontissa?

Huoneistokatselmuksessa asukkaat määrittelevät urakoitsijan kanssa omassa asunnossaan tehtävät asiat. On tärkeää, että tarvikkeet ja kalusteet ovat hyviä, takuut ovat asialliset ja varaosien saatavuus on luotettava. Taloyhtiömaailmassa ei ole järkevintä lähteä hakemaan erikoistarjouksia marketeista.

Osakkaan kannalta tuote­ratkaisuilla on iso merkitys. Pitää olla tarjolla laadukas tuoteratkaisupaletti, josta osakas saa valita itselleen sopivimmat, esimerkiksi matalamman tai korkeamman wc-istuimen.

3. Miten taloyhtiössä selvitään putkiremontin arjen yllättävistä tilanteista?

Ihan kaikkihan ei koskaan mene hyvin. Silloin on tärkeää, miten yllättäviin ja äkillisiin asioihin suhtaudutaan. Toiminnan täytyy olla joustavaa. Kun on kykyä ja tahtoa, löydetään urakoitsijan, isännöitsijän ja taloyhtiön yhteistyöllä parhaat ratkaisut ja edetään siitä.

4. Mitä toiminnan laatu tarkoittaa linjasaneerauksessa?

Laatu on isännöitsijän ja taloyhtiön näkökulmasta sitä, että remontissa on kunnon kaverit töissä, toiminta on ketterää ja jälki on teknisesti hyvää. Lisäksi laatuun kuuluu urakoitsijan jatkuva ja monikanavainen tiedotus. Kaikki osakkaat eivät käytä nettiä, joten sähköisen tiedotuksen lisäksi paperiviestintääkin tarvitaan. Osakkaita kiinnostaa hirveästi, miten homma etenee. Pelkkä alkuvaiheen tiedotustilaisuus ei riitä.

Kuka?

Arttu Lehtonen
Auktorisoitu isännöitsijä AIT, Isännöinti Warma Oy, Uusikaupunki, Raisio

Teksti: Timo Toiviainen
Kuvat: Vesa Tyni

Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 2/2021

Asiantuntijat vastaavat. Onnisen suositussa juttusarjassa päästetään ääneen omien alojensa asiantuntijat.