Mökeillä on nyt huoltosesonki – LVI-asentaja: tarjoa ainakin näitä palveluja

Mökkikausi on alkamassa toden teolla, ja nyt on oikea aika tarjota mökkeilijöille kesämökin LVI-huoltoa. Vesipumpun tai ilmanvaihdon toimintakunnon tarkistaa parhaiten ammattilainen.

Euralaisella LVI-alan moniosaajayrityksellä on kiirettä kevään koittaessa: muiden töiden lisäksi mökkiläiset työllistävät Vesi-Lammelan asentajia ja huoltomiehiä.

– Toimimme aika laajalla alueella, pääasiassa Satakunnassa, mutta asiakkaita on myös Varsinais-Suomesta ja jonkin verran Pirkanmaalta. Eura ja Säkylä sijaitsevat Pyhäjärven ympärillä, ja täällä on paljon rantamökkejä, kertoo toimitusjohtaja Matti Lammela.

Kelien mukaan yleensä pääsiäisen aikaan kesäasukkaat tulevat mökeilleen katsastamaan, onko kaikki kunnossa vai vaatiiko mökkikausi huoltotoimenpiteitä. Myös vuokrakäytössä olevilla mökeillä tehdään asianmukaiset LVI-huollot.

– Työt lisääntyvät kevään myötä, ja mökkikeikkoja on viikoittain. Mökkeilijät kyllä usein tietävät, mitä kaikkea kesäasunnolla pitää tehdä. Lisäksi on uusia mökin omistajia, joilla voi olla vielä huoltotarpeet hakusessa.

Lammelakin on käynyt paikan päällä opastamassa, mitä kaikkea olisi hyvä tsekata aina mökkikauden alussa. Uusille mökkiläisille ei aina ole selvää, miten kesäasunnolla tulisi toimia, jottei yllätyksiä sattuisi. Heille kannattaakin vinkata, että aina voi kysyä neuvoa ammattilaisilta.

Vuodot kuriin

Mökkeilijät voivat aloittaa keväthommat tuulettamalla: jos sisäilma tuntuu senkin jälkeen ummehtuneelta, on hyvä varmistaa ammattilaisen avulla, että mökin korvausilmanvaihto on kunnossa.

Mökkiläisissä on eniten niitä, jotka eivät ole kaupungin tai kunnan vesijohtojärjestelmän piirissä. Joka tapauksessa vesiautomaattien, pumppujen, vesijohtojen ja letkujen sekä mahdollisen lämminvesivaraajan toiminta kannattaa tarkistaa sekä testata myös, toimivatko ilmalämpöpumput ja ilmanvaihtokoneet. Ainakin niiden suodattimet kannattaisi vaihtaa.

– Ilmalämpöpumpussa kannattaa käydä toiminnot läpi. Mökkiasiakkaat voivat itsekin puhdistaa suodattimet esimerkiksi imuroimalla. Kylmäaineiden määrä tulisi tarkistaa muutaman vuoden välein, niiden lisäämiseen tarvitaan ammattilaisen apua.

Jos mökki ei ole talviasuttava ja vedet pistetään keväällä päälle, putkiston pitää olla kunnossa. Samalla kannattaa tarkistaa lämminvesivaraajan toiminta. Jos ongelmia on, ammattilaiset auttavat.

– Toivottavasti vedet on tyhjennetty laitteista, putkista ja letkuista jo syksyllä. Keväällä on hyvä katsoa vesipumpun painesäiliön ilma ja se, että pumppu toimii oikealla tavalla ja ettei vuotoja tai jäätymisvaurioita ole missään.

Viemäröintijärjestelmäkin kuuluu tarkistuslistaan. Jätevedenpuhdistuslaitteeseen voi olla tarvetta lisätä kemikaaleja, jos nestettä ei ole riittävästi.

Tarvikkeita mukaan riittävästi

LVI-huoltajan pakettiautosta löytyy perusvesijohto- ja kylmälaitetarvikkeita. Kaikenlaisiin paikkauksiin pitää varautua. Mökkikeikoilla on aina mukana normaalia laajempi repertuaari tarvikkeita, sillä matkaa saattaa olla sen verran, ettei tarvittavaa osaa kannata lähteä erikseen hakemaan.

– Joka tapauksessa työkalupakissa on muun muassa puristusosia, komposiittitarvikkeita, perusmessinki- ja muoviosia sekä painekytkimiä ja -säiliöitä. Meillä päin ei pahemmin ole saaria, mutta jos sellaiselle olisi asiaa, pientarvikkeita täytyy olla riittävästi mukana.

Yleensä asiakkaat tietävät, mitä kohteeseen lähdetään tekemään, joten siihen osataan varustautua. Harvinaisia ovat tilanteet, joissa vika onkin muualla kuin siellä, mitä piti alun perin korjata.

– Mennään esimerkiksi korjaamaan pumppua, mutta vika onkin painesäiliössä. Ihan kaikkeen ei aina pysty varautumaan.

Huollot kahdesti vuodessa

Kesämökin LVI-huollot tai ainakin tarkistukset on syytä tehdä kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Ennakointi on viisaampaa kuin yhtäkkiset korjaustarpeet keskikesällä. Tätä kannattaa asiakkaille painottaa.

– Onhan se ikävää, jos vesipumpusta ei tulekaan vettä tai ilmalämpöpumppu ei puhallakaan toiveen mukaista lämpöä tai viileää, kun mökille on jo asettauduttu. Mökkiläisiä on hyvä kannustaa tekemään huollot ja korjaukset hyvissä ajoin, toteaa Lammela.

Mökkiasiakkaiden on hyvä muistaa, että keväällä on edessä vähemmän huoltotoimia, jos jo syksyllä varautuu tulevaan mökkikauteen.

Asiakkaat voivat omatoimisesti muun muassa poistaa lehdet sadevesikouruista sekä tarkistaa, että sadevedet valuvat pois rakennuksesta.

Huolletussa mökissä arvo säilyy ja kesälomapäiviä voi viettää huolettomasti.

Tarkistuslista: tarjoa mökkiasiakkaalle ainakin näitä

 • ilmalämpöpumpun toimintakunnon ja kylmäaineiden määrän tarkistus
 • putkiston kunnon tarkistus
 • lämminvesivaraajan toimintakunnon tarkistus
 • vesipumpun painesäiliön ilman ja toimintakunnon tarkistus
 • viemäröintijärjestelmän kunnon tarkistus
 • jätevedenpuhdistuslaitteen kemikaalien lisääminen
 • ilmalämpöpumpun toimintakunnon ja kylmäaineiden määrän tarkistus
 • putkiston kunnon tarkistus
 • lämminvesivaraajan tarkistus
 • vesipumpun tarkistus
 • viemäröintijärjestelmän tarkistus
 • jätevedenpuhdistuslaitteen kemikaalien lisääminen
Kysy lisätietoa myyjältä