Uusi öljykontti vähensi Tikka Spikesin öljyn käsittelyä ja toi lisätilaa

Nastayhtiö Tikka Spikes tarvitsi lisää lattiapinta-alaa. Sitä järjestyi, kun öljysäiliöt siirrettiin tuotantotiloista pihalle. Öljyvarasto moninkertaistui, ja samalla vähenivät öljyn kuljetuskerrat.

Tikka Spikes tunnetaan automaailmassa vahvana nastojen tuotekehittäjänä, testaajana ja valmistajana. Yhtiö työllistää noin 70 ihmistä Tikkakoskella, Jyväskylässä.

Tikkakoskella alettiin valmistaa teollisesti autojen talvirenkaisiin nastoja ensimmäisenä maailmassa jo vuonna 1959. Edelleen Tikka Spikes kuuluu maailman johtaviin nastavalmistajiin, vuodesta 2008 osana Continental-konsernia.

Öljykontin rakentaminen ulos oli hyvä päätös

Tikka Spikesin nastatuotannosta 90 prosenttia menee vientiin – Venäjältä tulee iso osa noin 20 miljoonan euron liikevaihdosta.

Tikka Spikes Oy:n kunnossapitopäällikkö Aki Kuitunen kertoo, että nastatuotanto on viime vuosina laajentunut.

– Hallimme on pysynyt 5 500 neliömetrin kokoisena, joten lattiapinta-alan vapautuminen öljysäiliöistä tuotantokäyttöön on tärkeä uudistus.

Kuitunen täydentää, että öljyn säilyttäminen sisätiloissa oli paloturvallisuusriski. Öljynkäsittelyssä on myös liukastumisvaara, vaikka siisteyteen pyritäänkin. Tikka Spikes tosin on välttynyt onnettomuuksilta.

– Öljykontin rakentaminen ulos oli hyvä päätös. Kaikesta päätellen ratkaisu toimii, kun sitä ei huomaa normaaliarjessa, Kuitunen myhäilee.

Öljykontti vähensi öljyn käsittelyä

Viime vuoteen asti Tikka Spikesin tuotantotiloihin tuotiin öljyä kahdessa IBC-kuutiossa. Toisessa säiliössä on vetoöljyä, jota käytetään metallin kylmämuokkauksessa; toisessa säiliössä on kylmämuokkauskoneen voiteluöljyä. Säiliöt toimivat sekä öljyn varastoina että käyttöastioina.

Kun Tikka Spikes käyttää molempia öljylaatuja vuosittain kymmeniä kuutioita, säiliöitä piti vaihtaa vuodessa kymmeniä kertoja. Käytetyt säiliöt yhtiö kierrättää.

Öljyn käsittely väheni oleellisesti, kun Onninen toimitti toukokuussa 2019 Tikka Spikesille öljykontin. Se on ulkoinen varastointiratkaisu, jossa on kaksi kahdeksan kuution säiliötä, kahdelle öljylaadulle. Säiliöt ovat haponkestäviä ja lämpöeristettyjä. Molemmat säiliöt ovat täytettävissä kontin ulkopuolelta, säiliöautotankkauksella.

Ulkovaraston sisään asennetuilla pumpuilla öljy pumpataan sisälle tuotantotiloihin. Tekniikkaa tarvitaan pumppausaseman lisäksi vain lämmitykseen ja valaistukseen, joten huoltotarve on vähäinen.

Öljyn litrahinta alenee, kun kerralla saadaan tuotua aiempaa enemmän öljyä. Lisäksi kuljetusten väheneminen vähentää ympäristörasitusta.

Öljyä ulkoa sisään -paketti

Kuitunen pyysi reilut pari vuotta sitten tarjouksia monilta metallisäiliöiden valmistajilta ja toimittajilta. Saaduissa tarjouksissa Tikka Spikesin olisi itse pitänyt järjestää pumppaus ja muut asennukset. Avaimet käteen -pakettia tarjosi vain Onninen. Se tarjous vastasi Tikka Spikesin tarpeita.

– Onniselta olisimme voineet hankkia myös automaattitoimituksen, mutta sitä emme tarvinneet. Seuraamme itse öljyn määrää ja tilaamme sitä tarpeen mukaan. Automaattivalvonta hälyttää, kun öljyä pitää hankkia lisää, Kuitunen kertoo.

Tikka Spikesin alihankkija teki tehdasalueen nurkkaan öljykontille perustukset, ja Tikan asentajat nostivat Onnisen toimittaman kontin paikalleen.

– Osuudeksemme jäi kiinnittää entisen öljyjakelujärjestelmän letkut kontin ja kiinteistön väliin sekä asentaa sähkönsyöttö konttiin ja viimeistellä kontti, Kuitunen erittelee.

Kontti, tarvikkeet ja asennustyö maksoivat keskihintaisen henkilöauton verran.

Sopiva öljykontti löytyi verkoston avulla

Uuden öljyn varastointiratkaisun taustalla on Onnisen laaja yhteistyökumppanien verkosto. Onnisen tekninen asiantuntija Hannu Sakko Tikkakoskelta tapasi elokuussa 2018 Aki Kuitusen, joka mainitsi öljyn varastointitarpeen tehdasrakennuksen ulkopuolelle.

Sakko selvitti oitis asiaa Onnisen öljyasiantuntijan Mika Konttilan kanssa, joka tiesi ottaa yhteyttä Nurmijärven Klaukkalassa sijaitsevaan Arpré Oy:hyn. Tämä korjaamoratkaisuihin erikoistunut yritys kehitti nopeasti Tikan tarpeisiin soveltuvan teknisen ratkaisun.

Lokakuussa Arpré ja Onninen esittelivät Tikka Spikesille ensimmäisen öljykonttiluonnoksen. Se osoittautui liian pieneksi. Kiinteän yhteistyön tuloksena kuitenkin marraskuussa 2018 valmistui suunnitelma, joka vastasi Tikka Spikesin tarpeita.

– Pystymme vastaamaan teollisuuden tarpeisiin laajasti, sillä yhteistyöverkostomme on hyvä, Sakko kiteyttää.

Öljykontti käyttöön myös muualle

Sakko on tarjonnut vastaavaa lämpöeristettyä merikonttiratkaisua öljyn säilytykseen jo muuallekin.

– Ratkaisun voi monistaa. Mikä parasta, säiliö sopii voiteluaineiden lisäksi muillekin nesteille ja nestemäisille tuotteille, hän kertoo.

Hän sanoo Onnisen kuuluvan Suomen suurimpiin Mobil-öljyjen jälleenmyyjiin. Öljykontin hankinnan lisäksi Onninen ja Tikka Spikes sopivat öljytoimitukset uusiin säiliöihin kuluvalle vuodelle.

– Onninen tunnetaan putkisto- ja sähkötuotteiden palveluyrityksenä. Tikka-yhteistyömme osoittaa, että Onninen on todellinen teollisuuden yhteistyökumppani – myös voiteluaineissa, työvälineissä ja voimansiirron tuotteissa, Sakko toteaa.

Teksti: Hannu Kaskinen
Kuvat: Mikko Vähäniitty

Artikkeli on julkaistu Onninen-lehdessä 3-2020