Loistelamput ja EU:n direktiivimuutos - mitä se tarkoittaa ammattilaiselle?

Kielletäänkö loisteputket ensi vuonna kokonaan, toimitusjohtaja Heikki Härkönen Suomen Valoteknillisestä Seurasta?

1.Mikä on uuden EU-direktiivimuutoksen sisältö?

EU:n RoHS-direktiivin uuden päivityksen mukaisesti elohopeaa sisältävät loistelamput tulevat poistumaan myös Suomen markkinoilta vaiheittain ensi vuoden helmikuusta alkaen. Uusia loisteputkia T5 ja T8 ei siten enää toimiteta valmistajilta markkinoille. Ennen määräaikaa valmistettuja ja markkinoille saatettuja lamppuja tosin saa myydä ja ostaa kuten ennenkin, joten muutos ei tapahdu veitsellä leikaten.

2.Mitkä ovat muutoksella saavutettavat edut?

Loisteputkista LED-valaisimiin siirtymisen etuja ovat energiansäästö, kustannussäästö ja ympäristölle myrkyllisten, elohopeaa sisältävien loisteputkien poistuminen markkinoilta. Lisäksi LED-valaisimilla on loisteputkiin verrattuna teknisiä etuja valaisu-, ohjattavuus- ja himmennysominaisuuksiensa ansiosta.

3.Mitä tämä käytännössä tarkoittaa suomalaisille sähköalan ammattilaisille?

Tämä on isompi asia kuin hehkulampuista LEDeihin siirtyminen. Loisteputkia käytetään tyypillisesti suurissa kohteissa ja julkisissa tiloissa. Sähköalan ammattilaiset voivat nyt tarjota asiakkailleen hyvää asiakaspalvelua entistä parempien ja vastuullisempien valaistusratkaisujen muodossa. Muutoksesta kannattaa kertoa loppuasiakkaille ja suunnitella LED-valaisimilla energiatehokkaita ratkaisuja. Kehitys kulkee eteenpäin ja valaistus paranee.

4.Mitä tapahtuu nykyisille loisteputkivalaisimille?

Myyjillä ja loppuasiakkailla varastossa olevat loisteputket voi halutessaan ottaa vielä käyttöön, mutta uusia ei enää helmikuun jälkeen tule myyntiin. Jo asennettuja loisteputkia ei heti tarvitse poistaa, ja toimintaikänsä päätyttyä ne hävitetään ongelmajäteohjeistuksen mukaisesti. Myös LED-valoputket saattavat toimia ratkaisuna vanhoissa hajottavan häikäisysuojauksen valaisimissa (esimerkiksi opaalimuovisissa). Muissa tapauksissa muuttuvan valonjaon seurauksena valaistuksen lopputulos voi kuitenkin muuttua paljon, joten kokeilu ennen hankintaa kannattaa.

Loistelamput ja EU:n direktiivimuutos

Euroopan unionin RoHS-direktiivi rajoittaa vaarallisten aineiden, kuten elohopean käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Direktiivimuutoksella on merkittäviä vaikutuksia yleisesti käytettävien T5- ja T8- loisteputkien sekä pienoisloistelamppujen tulevaisuuteen. Valonlähteiden valmistus ja tuonti Eurooppaan on kiellettyä muutoksen astuessa voimaan.

Loistelamppujen saattaminen Euroopan markkinoille kielletään:

  • Pienoisloistelamppujen kielto astuu voimaan 24.2.2023
  • T5- ja T8-loistelamppujen kielto astuu voimaan 24.8.2023
  • Erivapauden jatkoa on myönnetty erikoisvalonlähteille 3 - 5 vuotta

KUKA? Heikki Härkönen, Toimitusjohtaja, Suomen Valoteknillinen
Seura ry

Juttu julkaistu Onninen-lehdessä 5/2022

Teksti: Timo Toiviainen
Kuva: Juho Kuva

Asiantuntijat vastaavat. Onnisen suositussa juttusarjassa päästetään ääneen omien alojensa asiantuntijat.