Monelle eri ammattilaiselle sopiva TRMS-yleismittari

Ammattilaisen mielestä PROF-yleismittari on hyvä valinta matalien volttien tarkkuusmittaukseen. Tämä mittari sopii moneen eri käyttöön, ja sillä on helppo mitata esimerkiksi paristojen sekä akkujen jännitteet.

JO-Sähkö Oy:n sähköasentaja Tuukka Savolainen testasi PROFin yleismittaria pääkaupunkiseudulla sijaitsevalla uudiskohdetyömaalla, jonne rakentuu yli 400 asunnon kerros- taloalue. Työ on varsin tuttua, sillä hän on työskennellyt asuntokohteiden ja uudiskohteiden sähköistysten parissa yli 10 vuotta.

Sopii erityisesti pienten volttimäärien tarkkaan mittaukseen

Isoja uudiskohteita urakoivan sähköasentajan työpakista löytyy laaja valikoima erilaisia työkaluja. Savolaisen ensivaikutelma PROF-yleismittarista on hyvä.

– Toimiva mittari, jolla saa mitattua esimerkiksi vastukset, virrat ja jännitteet. Pitkät johdot tulevat mittauksissa usein tarpeeseen.

Savolaisen mielestä yleismittari on erityisen hyvä valinta tarkkuutta vaativiin mittauksiin.

– Pienemmillä päillä saa mitattua piirilevyt ja komponentit. Mittarilla saa mitattua pienemmät jännitteet tarkasti. Yleismittari sopii hänen mielestään parhaiten työkaluna esimerkiksi automaatioasennuksiin. Käyttöä voisi olla myös autosähköpuolella eli esimerkiksi autokorjaamoissa tai konepajoilla.

Omassa työssään Savolainen tarvitsee enemmän jännitetesteriä.

– Uudiskohteiden sähköistyksissä tarvitaan eniten jännitemittaria. Yleismittari on heikkovirtapuolella parempi työkalu. Mielestäni siinä on rakennussähkärille jopa vähän liikaa toimintoja, mutta yleismittari voisi olla hyvä esimerkiksi automaatioasentajalle.

Jännitetesterin käyttö on työmaalla nopeampaa, sillä siinä on helpompi vaihtaa eri toimintoja nappia painamalla.

– Työtä vähän hidastaa se, että yleismittarilla joutuu vaihtamaan piuhan paikkoja eri mittauksissa. Toiminnot ovat kuitenkin osittain samoja.

Savolaisen mukaan tämän mittarin voisi kuitenkin ottaa lisänä asentajan työkalupakkiin.

– Kyllä mittari kelpaisi omaan käyttöön. Varatyökaluja on aina hyvä olla.

Testauksessa osoittautui, että yleismittarin pitkät piuhat helpottavat mittausta muissa olosuhteissa, mutta eivät aina ole käytännölliset isolla talotyömaalla, jossa liikutaan huoneistosta ja kerroksesta toiseen.

– Tämä on herkän oloinen työkalu. Jonkinlainen säilytysrasia tai vastaava olisi hyvä, jotta mittarin saisi pakattua siististi talteen. Pitkien johtojen takia joku säilytysratkaisu olisi hyvä.

Helppo mitata akkujen kunto

Hyvänä ominaisuutena Savolainen pitää myös sitä, että mittarilla on helppo mitata paristojen ja akkujen jännitteet.

– Tänä päivänä on entistä enemmän kaikenlaisia akkuja, joten tällä mittarilla on hyvä tarkistella akkujen kuntoa.

Mittarista löytyy myös kätevä valo, jonka avulla työskentely hämärässä tai pimeämmässä tilassa sujuu helpommin.

– Myös pintamateriaalin kosketustuntuma on hyvä, joten mittari pysyy hyvin kädessä työmaalla, Savolainen lisää lopuksi.

Tuotetesti: Digitaalinen TRMS-yleismittari

Kestävä ja laadukas digitaalinen TRMS-yleismittari. Soveltuu dioditestaukseen ja jatkuvuusmittaukseen. Ominaisuuksina mm. 4000 lukeman LCD-näyttö, AC-kaistan leveys, 50 -> 60 Hz, turvaluokitus CAT III 600V. Tuotekoodi: COW932

Tuotetestit