Asiantuntija vastaa: Tuulivoima-alan työvoimapula

Minkälaisia osaajia tuulivoima-alalle tarvitaan ja miten voi kouluttautua, Energiateollisuus ry:n tuulivoima-asiantuntija Annina Alasaari?

1.Kuinka paljon tuulivoimaa rakennetaan lähitulevaisuudessa?

Tuulivoimaa tarvitaan, jotta pystytään vastaamaan kiihtyvään päästövähennysten tahtiin sekä parantamaan Suomen ja Euroopan energiaomavaraisuutta. Tuulivoimalla ja muulla fossiilivapaalla energialla edistetään muun muassa teollisuuden prosessien ja liikenteen päästövähennyksiä.

Tuulivoimalla ja muulla fossiilivapaalla energialla edistetään muun muassa teollisuuden prosessien ja liikenteen päästövähennyksiä.

Tuulivoima kasvaa nyt Suomessa erittäin kovalla vauhdilla. Vuoden 2022 alussa tuulivoimakapasiteetti oli 3 257 MW, ja vuoden 2023 alussa kapasiteettia tulee olemaan jo yli 5 000 MW. Vuosina 2023–2025 odotetaan valmistuvaksi vielä yhteensä yli 2 600 MW. Suomen tuulivoimakapasiteetti siis reilusti yli tuplaantuu muutamassa vuodessa.

2. Mihin tuulivoimahankkeissa tarvitaan sähkö- ja LVI-tekniikan osaamista?

Sähkötöitä on sekä itse tuulivoimapuistossa että puiston sähköverkkoon liittämisessä. Tällä hetkellä kysyntää on erityisesti tuulivoima-asentajille. Asentajia tarvitaan huoltotöihin tuulivoimalan koko 25–35 vuoden pituisen käyttöiän ajaksi. Tuulivoima-asentajan tehtävät ovat hyvin monipuolisia ja niihin kuuluvat muun muassa tuulipuistojen huolto- ja kunnossapitotyöt, korjaukset ja vaihtotoimenpiteet, sekä laitteiden tutkiminen ja vikojen selvittäminen. Lisäksi tuulivoimaprojektin aikana tarvitaan paljon muitakin osaajia, esimerkiksi infrarakentamisessa.

3. Miten pääsee mukaan hankkeisiin?

Tuulivoima-ala rekrytoi ja etsii kumppaneita aktiivisesti. Tuulivoima-asentajan tehtäviä on auki erityisesti voimalaitoksia valmistavissa yrityksissä. Suomen Tuulivoimayhdistys kokoaa verkkosivuilleen alan avoimia työpaikkoja.

4. Mistä voi kysyä koulutusmahdollisuuksista?

Hydrauliikka-, mekaniikka- ja sähköalan pohjakoulutus antavat hyvät lähtökohdat tuulivoima-asentajalle. Tuulivoima-asentajaksi voi erikoistua ammattitutkinnon kautta, eli tuulivoima-asentajan osaamisala (Tuulivoimalan huolto- ja kunnossapitotyöt, 50 osp) on tutkinnonosa koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinnossa. Aiemmin tuulivoima-asentajan koulutusta ovat järjestäneet muun muassa Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä Kpedu, Oulun seudun ammattiopisto OSAO ja Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU. Turbiinivalmistajat kouluttavat myös itse asentajia ja oppisopimuskoulutuksen kauttakin pääsee tuulivoima-asentajan tehtäviin.

Asiantuntijana Annina Alasaari, ssiantuntija, Energiateollisuus ry

Asiantuntijat vastaavat. Onnisen suositussa juttusarjassa päästetään ääneen omien alojensa asiantuntijat.