Onnisen palveluvarasto apuna onnistuneessa putkiremontissa

Vantaalaisen kerrostalon linjasaneeraus etenee vauhdilla, kiitos työmaan toimijoiden hyvän yhteistyön. Avoin ilmapiiri auttaa selvittämään vaikeatkin ongelmat.

Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Asunto Oy Myyrinpurossa on meneillään urakka, joka on jossakin vaiheessa väistämättä edessä kaikissa asuinkiinteistöissä.

Vuonna 1972 rakennetun kerrostalon käyttövesi- ja viemäriputket ovat tulleet käyttöikänsä päähän, ja ne uusitaan noin vuoden kestävässä linjasaneerauksessa.
Hanke sisältää myös paljon sähkö- ja rakennusteknistä työtä, kun runsaan sadan asunnon kylpyhuoneet saneerataan.

– Putkiremontti herättää asukkaissa monesti huolta ja pelkoakin. Taloyhtiön pisin ja kallein korjaushanke voidaan kuitenkin toteuttaa kustannuksia ja asukkaiden vaivaa säästäen, sanoo urakan putkitöistä vastaavan LVI Star Oy:n toimitusjohtaja Kari Matilainen.

– Oleellista on töiden hyvä suunnittelu ja huolellinen vaiheistus, hän toteaa.

Linjasaneerausta rappu kerrallaan

Myyrinpuron remontissa on edetty porrastetusti linja ja rappu kerrallaan, jolloin haitta-aika asuntoa kohden jää mahdollisimman lyhyeksi.

– Toisaalta aikatauluja ei saa laatia liian tiukoiksi, sillä jokainen työvaihe vaatii aikansa. Esimerkiksi betonin on annettava kuivua kunnolla ennen kuin päälle voi laittaa laattaa.

Matilainen korostaa, että onnistunut linjasaneeraus edellyttää eri toimijoiden saumatonta yhteistyötä.

Hyvä yhteistyö putki-, rakennus- ja sähköliikkeen sekä tarvikkeista huolehtivan tukkuliikkeen kanssa on hänestä kaiken a ja o. Lisäksi on oltava hyvä keskusteluyhteys hankkeen valvojan ja asukkaiden edustajan kanssa.

– Avoin ilmapiiri ja hyvä henki työmaalla auttavat selvittämään helposti vaikeatkin ongelmat. Pahinta on salailu ja asioiden peittely.

Myyrinpuron linjasaneerauksessa parannetaan myös energiatehokkuutta muun muassa eristämällä käyttövesiputkia. Veden käyttöä tehostetaan verkostoon asennettavalla paineenalennusventtiilillä ja asuntokohtaisilla vesimittareilla.

– Etäluettavista mittareista kulutustieto menee suoraan isännöintitoimistoon laskutusta varten. Se säästää aikaa ja vaivaa.

Rakennuksen energiatehokkuutta parantaa myös ilmanvaihtohormien nuohous ja ilmanvaihdon säätäminen.

Putkiremonttia ei kannata viivytellä

Hanakat-ketjuun kuuluva LVI Star toteuttaa talo- ja kiinteistöosakeyhtiöiden saneerauksissa tarvitut LVI-työt Uudellamaalla. Lisäksi yritys tekee ilmastointiasennuksia, lämmönsiirtimien vaihtoja ja patteriverkoston saneerauksia.

Matilainen muistuttaa, että hyvin toteutetun linjasaneerauksen myötä asuntojen arvo nousee ja putket toimivat ongelmitta seuraavat vuosikymmenet. Hän toivoo, että lähestyvää putkiremonttia alettaisiin pohtia taloyhtiössä hyvissä ajoin.

– Pahinta on lykätä päätöstä niin pitkään, että putket ja vesieristykset alkavat pettää, jolloin vesivahinkojen korjaamisesta syntyy runsaasti turhia kustannuksia.

Matilaisen mielestä linjasaneerauksen yhteydessä kannattaa usein toteuttaa muitakin remontteja.

– Kokonaissumma toki nousee, mutta tarvittavat asiat tulevat kerralla kuntoon. Lisäksi töiden yhdistäminen samaan urakkaan on yleensä kustannustehokkaampaa kuin teettää niitä erikseen.

Onnisen palveluvarasto tehostaa työskentelyä saneerauksessa

LVI Starin työmailla on ollut vuoden verran käytössä Onnisen palveluvarastoja, joiden tuotevalikoima räätälöidään kunkin hankkeen tarpeiden mukaan. Esimerkiksi Myyrinpuron vesi- ja viemäriverkoston asennuksissa tarvittavat perustarvikkeet löytyvät konttiin sijoitetusta varastosta.

– Tuote otetaan varastosta käyttöön skannaamalla viivakoodi mobiili- sovelluksella. Tieto menekistä siirtyy Onnisen järjestelmään, minkä perusteella teemme täydennykset automaattisesti ilman erillistä tilausta, Onnisen tekninen myyjä__ Linus Blomqvist__ sanoo.

– Tuotevalikoimaa tai -määriä voi helposti muuttaa ottamalla meihin yhteyttä, hän jatkaa.

Kari Matilaisen mielestä työmaan palveluvarasto tehostaa työskentelyä ja säästää aikaa, kun perustarvikkeita ei tarvitse erikseen tilata.

– Ja jos jostakin syystä joudumme vaihtamaan työvaihetta kesken päivän, niin uuteenkin työhön tarvikkeet ovat jo valmiina odottamassa työmaalla. Näin vältytään turhilta seisokeilta, kun toimitusta ei tarvitse odottaa seuraavaan päivään, Matilainen sanoo.

Rakennusurakka valmistuu etuajassa

Palveluvaraston hyviin puoliin Matilainen laskee myös sen, että tarvikkeet ovat kontissa lukkojen takana, eikä niitä tarvitse varastoida vaikkapa taloyhtiön pyöräkellarissa.

Blomqvistin mukaan palveluvarastot ovat saaneet muiltakin asiakkailta kiitosta työn tehostumisesta. Ammattilaiset hyödyntävät entistä enemmän muitakin sähköisiä kanavia.

– Onnisen verkkokaupasta tehdyn tilauksen voi noutaa seuraavana päivänä Onninen Express -myymälästä tai se toimitetaan työmaalle.

Urakoitsijana Kari Matilainen arvostaa täsmällisiä ja nopeita toimituksia. Ne ovat edellytys, että koko urakka pysyy aikataulussa. Myyrinpuron hanke on tästä hyvä esimerkki.

– Alkuperäisen aikataulun mukaan urakka on valmis alkukesästä. Työt ovat tosin edenneet niin hyvin, että pystymme todennäköisesti luovuttamaan hankkeen etuajassa.

Tämä juttu on alun perin julkaistu Onnisen asiakaslehdessä 1/2023

Teksti: Matti Remes
Kuvat: Paula Osenius

Inspiroivaa LVI-sisältöä ammattilaiselle

Lähin Onninen Express -myymälä?